„Dorința mea este să las în urmă specialiști mai buni decât mine”

Prof. Dr. Emil Mărgineanu, președintele Societății Române de Otorinolaringologie și Chirurgie cervico-facială, ne răspunde în interviul de mai jos la câteva întrebări legate de noutățile acestui eveniment, eveniment ce se va desfășura la Baile Felix, Oradea, între 19-22 octombrie 2016.

Ce noutăţi există odată cu această ediție a Congresului de Otorinolaringologie și Chirurgie cervico-facială ?
Ca și noutăți, acest congres aduce numeroși participanți din România, China, Turcia, Japonia și Statele Unite. Ei se vor prezenta cu tot ce este mai nou în materie și suntem nerăbdători să-i ascultăm la congres.

Ce ne puteți spune despre invitații acestui congres și cât de importantă este interdisciplinaritatea din punctul dvs. de vedere?
Cum spuneam, sunt invitați din mai multe țări străine, vor fi prezenți cei mai renumiți profesori și conferențiari, deci specialiști din domeniul otorinolaringologic iar interdisciplinaritatea este deja o obișnuință pentru noi, un mod absolut necesar de a lucra și de a avea rezultate care ating excelența.

În calitatea dvs. de profesor al Universității de Medicină din Oradea, există domenii deficitare ale practicii ORL în ceea ce privește evoluția știintifică a tânarului rezident?
Tinerii au și vor avea întotdeauna ce învața. E greu de spus dacă există ceva deficitar. Sigur că sunt probleme cu care ei se confruntă, dar le depășesc în cursul vieții. Au ocazia să participe la congrese, reuniuni stiințifice internaționale și naționale, însă tot timpul este loc pentru perfecționare. Nu aș putea spune că există un deficit în ceea ce îi priveste, ci din contră de o dorința de a fi mai buni, de a evolua în domeniul ales.

În aceeași ordine de idei, dat fiind accesul ușor la programele și cursurile inițiate de Societatea de Otorinolaringologie și nu numai, cum răspunde tânărul medic orelist din România la aceste oportunități?
Avem invitați numeroși studenți la Congres, sunt lucruri deosebite pe care le vor afla și astfel își vor imbunătăți cunoștiințele. Studenții noștri sunt din ce în ce mai buni și extrem de interesați de meseria pe care și-au ales-o sau pe care și-o vor alege în viitor în domeniul otorinolaringologic.
Care considerați, că sunt la momentul actual, principalele obstacole cu care se confruntă medicul orelist în România?
N-aș putea spune ca sunt obstacole. Sunt investiții în domeniul medical, aparatură este, avem acces din ce în ce mai mult la aparatură și instrumentar de performanță, în curând nu vor mai fi dificultăți, și ne vom putea prezenta ca orice țară din vestul Europei. Calea este deschisă și clinicile din România au început să fie dotate.

Care sunt planurile dvs. și ale societății în viitorul apropiat și îndepartat?
Dorința mea este să las în urma mea specialiști mai buni decât mine. De aceea încerc să-i implic pe tineri în toate activitățiile științifice, &