FARMACIA – centru al interdisciplinarității științelor vieții

Interviu realizat de Matei Mărcușanu cu prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România

Cu ce noutăți vor fi întâmpinați farmaciștii la a XVI-a editie a CNFR? Cel de-al XVI-lea Congres Național de Farmacie din România are ca titlu „FARMACIA – centru al interdisciplinarității științelor vieții”.
Acest lucru demonstrează importanța deosebită a cercetărilor din domeniul farmaceutic în contextul general al căutărilor de noi soluții pentru îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate.
Tematica este generoasă, lucrările vor fi grupate în 5 noi secțiuni și anume:
1. Design-ul medicamentului – sinteză, analiză, inovare
2. Plantele medicinale – actualități în cercetare și utilizarea terapeutică
3. Xenobiotice și biotice – evaluarea clinică și non – clinică a eficacității și siguranței
4. Tehnologia farmaceutică – perspective în optimizarea formelor farmaceutice
5. Practica farmaceutică – aspecte legislative, ale management-ului, marketing-ului farmaceutic și ale tehnologiei informaționale
Vom fi onorați de prezența colegilor din toate centrele universitare din România unde există preocupări în domeniul cercetărilor farmaceutice precum și de exponenți de vârf din Universități din S.U.A., Danemarca, Turcia, Bulgaria, Grecia, Elveția etc.

Există modificări legislative în ultima perioadă care influențează relația din lanțul Procator-Distribuitor-Farmacie-CASA? Modificările legislative se învârt în jurul Ordinului 75 al Ministerului Sănătății referitor la stabilirea prețului la medicamente. Au fost multe discuții, dar deciziile se tot amână probabil până după alegeri.
Deoarece se observă o alterare a aprovizionării cu medicamente, din această atitudine ezitantă, toți cei implicați în lanțul de aprovizionare, împreună cu pacienții, au decis înființarea unui grup de dialog intitulat „Dialog PHARMA” care va fi lansat oficial la începutul lunii octombrie și care va semnala toate disfuncționalitățile și va propune soluții organismelor abilitate să facă strategie și să implementeze reguli, pentru îmbunătățirea accesibilității la tratamentele necesare.

Aveți informații despre anumite inovații realizate recent în industria medicamentului, de la formă la conținut? Informații legate de inovație sunt foarte multe și nu aș vrea să desconspir mai mult.
Urmărind lucrările congresului, colectivele de cercetare vor aduce la zi noutăți legate de utilizarea filmelor probiotice, de performanțele emulgelurilor, validarea de metode analitice în industria farmaceutică, variabilitatea răspunsului farmacologic în durerea neuropată indusă de citostatice etc.

Ce vă încântă cel mai mult și cel mai puțin anul acesta în ceea ce privește evoluția profesiei de farmacist? Există ceva ce vă bucură, sau cev ce dimpotrivă, vă întristează? Fiecare an aduce cu el noi provocări, ceea ce înseamnă plusuri și minusuri.
La minusuri pentru 2016 aș puncta lipsa de predictibilitate pentru piața farmaceutică, accentuarea procentuală a diferențelor între numărul de farmacii independente care scad dramatic în favoarea celor de lanț, dar și preocupări de asociere în vederea continuării exercitării în regim independent.
La capitolul pozitiv, pe lângă ideea menționată anterior, aș adăuga preocupările legate de implementarea Direcției Europene privind medicamentele contrafăcute, cristalizarea grupului de dialog Pharma.
Ca o rezultantă, îmi mențin optimismul pe care m-am bazat întotdeauna, cunoscând seriozitatea colegilor mei de profesie.
Mă întristează totuși comentariile, uneori răutăcioase, la adresa celor care se străduiesc să-și aducă contribuția lor modestă la întărirea și recunoașterea profesiei pe care și-au ales-o și pe care o onorează.

În încheiere, v-aș ruga să transmiteți un mesaj pentru doamnele și domnii farmaciști care vor lua parte la eveniment.
Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor care și-au făcut timp să fie alături de noi la cea mai mare manifestare științifică farmaceutică de anul acesta și să-i asigur de întreaga mea prețuire, dorindu-le o ședere plăcută la București, multă sănătate și prosperitate.


Niciun comentariu la articolul FARMACIA – centru al interdisciplinarității științelor vieții
Autentificati-va pentru a comenta