„Medicina anti-aging se bazează pe principiile de prevenţie şi de îngrijire medicală responsabilă“

În perioada 6-8 mai 2016, la Hotelul PHOENICIA din Bucureşti, se desfăşoară cel de-al VIII-lea Congres Internaţional de Medicină Anti-Aging. Despre noutăţile din acest acest an stăm de vorbă cu Dr. Bogdan Dimitrie Niculae, Preşedinte al Asociaţiei Române de Medicină Anti-Aging (AMAA) şi Vicepreşedinte al Societăţii Europene de Medicină Anti-Aging (ESAAM).

acum 10 luni | Cititi articolul

Îmbătrânirea psihologică

Rozeta Drăghici – Cercetător științific II, psiholog principal PhD, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” București, lector asociat Universitatea București, nominalizată de către Colegiul Psihologilor din România reprezentantul naţional în Comitetul Permanent al Departamentului de Geropsihologie în cadrul Federaţiei Europene a Asociaţiilor Psihologilor.

acum 5 luni | Cititi articolul

Abuzul psihologic și emoțional la vârstnici

Studiul ABUEL (Lindert et al., 2013; Macassa et al., 2013) a fost realizat pe datele provenite de la 4,467 femei și bărbați cu vârste între 60-84 de ani din șapte țări europene (Germania, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Spania și Suedia) raportează rate ale prevalenței abuzului între 0.7 și 19.4 %.

acum 5 luni | Cititi articolul

Intenția curativă și paliativă nu depinde numai de vârsta pacientului oncologic

Procesul de îmbătrânire a societății noastre are urmări ce ar trebui analizate și consecvent schimbată atitudinea și introdus din nou conceptul de diagnostic precoce al unei malignități și la cei în vârstă. Definiția “celor în vârstă “ este extrem de diferită și anume în anumite situații “vârsta înaintată” începe la 65 de ani, în alte cazuri la 70 ani și nu de multe ori cei mai în vârstă de 75 de ani sunt adevărații pacienți “în vârstă”. Definirea unui pacient numai în funcție de vârstă nu este suficientă pentru alegerea unei atitudini terapeutice. Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății (WHO) pacientul vârstnic este definit dacă a depășit vârsta de 60 de ani.

acum 5 luni | Cititi articolul

Reabilitarea neuro-motorie în fracturile de fragilitate

Creşterea ponderii populaţiei vârstnice se asociază cu o creştere alarmantă a patologiei sistemului musculo-scheletal, în principal a osteoporozei şi a riscului de cădere, soldat de cele mai multe ori cu traumatisme, urmate de obicei de producerea unei fracturi, cel mai adesea la nivelul şoldului şi inelului pelvian. O atenţie deosebită se acordă în ultima vreme fracturilor inelului pelvian, considerate fracturi de fragilitate deoarece sunt foarte frecvente la persoanele de gen feminin, de obicei cu vârste mai mari de 80 de ani. Astfel, incidenţa creşte diferit femei/bărbaţi, de la 0.54/0.38 %o pentru perioada de vârstă 65-69 ani la 9.35/4.45 %o pentru perioada de vârstă de peste 90 de ani şi este mai mare la persoanele instituţionalizate sau cu un grad moderat de handicap.

acum 5 luni | Cititi articolul

Îmbătrânirea cognitivă normală

Ca şi la celelalte aspecte ale îmbătrânirii, delimitarea între îmbătrânirea cognitivă normală şi cea patologică reprezintă încă un continuu efort din partea cercetătorilor în domeniu. În ultimii ani sunt multe dezbateri în sensul de a defini îmbătrânirea cognitivă şi anume ce încadrăm în normalitate şi ce datorăm contextului patologic al pacientulu