Cum poate influența stilul de viață apariția sau ținerea sub control a hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea este cauza a cel puțin 41% dintre decesele datorate bolilor de inimă, responsabilă pentru aproximativ 9,4 milioane de decese pe an.[1] Predicțiile pentru viitor nu sunt deloc încurajatoare: se estimează că în anul 2025, populația care va suferi de hipertensiune va crește cu 60%.[2]

În ciuda faptului că poate fi asimptomatică și există posibilitatea ca pacientul să nu resimtă direct efectele sale asupra organismului (durerile de cap sau amețelile), hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru infarct (atacul de cord), anumite boli renale cronice, insuficiență cardiacă sau anevrismul aortic. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă.Pentru a avea o imagine clară asupra stării tensiunii arteriale, este importantă măsurarea ei în mod regulat cu ajutorul unui tensiometru, precum tensiometrul digital SENDO, care oferă valori exacte, ușor de înțeles pentru toată lumea.

Principalele cauze sociale care contribuie la dezvoltarea hipertensiunii:

1. Globalizarea

2. Urbanizarea

3. Îmbătrânirea demografică

4. Veniturile

5. Educația

6. Situația locativă[3]

În cele ce urmează sunt evidențiate câteva dintre modificările necesare stilului de viață pentru a preveni sau ține sub control hipertensiunea.[4]

1. Scăderea în greutate ...

acum 4 luni | Citiți articolul

Acţiunile în direcţia prevenţiei bolilor cardiovasculare - o prioritate a Societăţii Române de Cardiologie

Interviu realizat cu Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. În perioada 17-19 septembrie, Sinaia îşi deschide porţile pentru găzduirea medicilor cardiologi reuniţi la cel de-al 54-lea Congres Naţional. Despre noutăţile pe care le aduce această distinctă manifestare ştiinţifică precum şi despre proiectele viitoare ne vorbeşte Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, Preşedintele SRC.

Boala arterială periferică

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces şi invaliditate, accidentul vascular cerebral, insuficienţa renală şi complicaţiile datorate ischemiei severe de membre inferioare conferind un prognostic sever. Ateroscleroza este o afecţiune generalizată, prezenţa ei într-un teritoriu vascular obligă la explorări suplimentare în celelalte teritorii. Factorii de risc pentru boala arterială periferică sunt cei tipici pentru ateroscleroză: fumatul, dislipidemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, alţi factori cum ar fi: obezitatea, consumul de alcool, homocisteinemia, markeri inflamatori având dovezi inconstante.

acum 2 ani | Citiți articolul

Evenimente

Conferința Națională Multidisciplinară MedDEX, Cluj


24 - 25 Mar 2017

Cluj-Napoca

Aula Umf "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca


Med Solutions Intl Groupvă invită la prima ediție de anul acesta la Cluj-Napoca, a Conferințelor Interdisciplinare MedDEX, ce se va desfășura în perioada 24-25 MARTIE 2017, la Aula ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (Strada Ghe. Marinescu, Nr.23).

Conferinta Nationala a Grupurilor de Lucru, Editia 2017


4 - 6 Mai 2017

Sibiu

Hotel Ramada si Hotel Continental


Conferinta Nationala a Grupurilor de lucru ale Societatii Romane de Cardiologie este unul dintre cele mai ample si reputate evenimente stiintifice din Romania si are o structura de desfasurare extrem de complexa, cu sesiuni de comunicare simultane, cursuri practice, simpozioane si expozitie medicala. Evenimentul reuneste anual elita cardiologiei romanesti, alaturi de invitati de notorietate din strainatate.