Tratamentul chirurgical al cancerului de rect

Cancerul de rect reprezintă una dintre cele mai frecvente neoplazii şi impune un tratament chirurgical adecvat în vederea vindecării. Cu o incidenţă în creştere, ocupă unul din primele locuri între cancerele digestive.

Scop
Elaborarea indicaţiilor operatorii către tehnicile chirurgicale optimale în funcţie de stadiul evolutiv al bolii şi de starea generală a pacientului.
Material şi metodă: am realizat un studiu retrospectiv pe un lot de 210 pacienţi cu neoplasm de rect tratat în  secţia de Chirurgie Generală a Spitalului Clinic de Urgenţă “ Prof. dr. Agrippa Ionescu” în perioada 2002-2013.

Rezultate
Repartiţia pe sexe a arătat o predominantă a bărbaţilor (136/74=B/F) . Ca localizare, cele mai multe neoplasme au fost la nivelul rectului inferior, 10 cazuri fiind diagnosticate în stadiul de ocluzie. 13 % din pacienţi au prezentat determinări secundare la momentul operator. În 5 cazuri am realizat distrugerea metastazelor hepatice cu aparatul de radiofrecvenţă. Cele mai utilizate tipuri de operaţii  au fost: rezecţia tip Dixon, amputaţia de rect şi rezecţia tip Hartmann. Majoritatea operaţiilor au fost efectuate pe cale deschisă, dar am folosit şi abordul laparoscopic. Recidivele pelvine au fost rezolvate predominant prin abord abdominal. Postoperator, pacienţii au continuat tratamentul în reţeaua oncologică teritorială. Am efectuat controale la 1,3, 6 luni şi apoi anual.

Concluzii ...

acum 3 ani | Citiți articolul

Importanţa trainingului în duodenopancreatectomia cefalică

Duodenopancreatectomia cefalică (DPC) reprezintă singura şansă la supravieţuire a pacienţilor cu tumori maligne periampulare. Această intervenţie amplă este însoţită de un risc crescut de apariţie a complicaţiilor postoperatorii, unele din ele cu potenţial letal.

acum 3 ani | Citiți articolul

Tumori neurogene benigne intratoracice – aspecte clinice şi terapeutice pe o serie de 20 de cazuri

Tumorile neurogene benigne cu originea în structuri nervoase intratoracice reprezintă o patologie cu frecvenţă rară. Aceste tumori se pot prezenta ca şi formaţiuni izolate, sau asociate în cazul unor boli congenitale (neurofibromatoza von Recklinghausen).

acum 3 ani | Citiți articolul

Hemoperitoneu şi abdomen acut cauzat de un adenocarcinom utero-anexial: prezentare de caz

Abdomenul acut cu hemoperitoneu de cauză ginecologică este rar întâlnit la femeile în postmenopauză. În aceste situaţii, o masă tumorală capabilă să sufere torsiune trebuie să ridice suspiciunea de malignitate. De multe ori, intervenţia chirurgicală se impune pentru a elucida diagnosticul.

acum 3 ani | Citiți articolul

Tehnicile de prezervare a aparatului sfincterian în tratamentul cancerelor anorectale joase

Tratamentul chirurgical standard al cancerele ano-rectale joase a fost reprezentat multă vreme de o singură operaţie acceptată din punct de vedere oncologic: amputaţia rectală. Transformarea pacientului într-un purtător permanent de colostomă are un impact negativ major asupra calităţii vieţii acestuia.

acum 3 ani | Citiți articolul

Necroza septică de colon – complicaţie severă a unei stenoze anastomotice

Cancerul rectal evoluează multă vreme asimptomatic, primele manifestări constând în modificări ale defecaţiei şi rectoragii. Tumorile rectale pot coexista cu tumori maligne la nivelul colonului, aceasta ridicând problema unei polipoze degenerate malign.

acum 3 ani | Citiți articolul

Clasificarea moleculară a carcinomului mamar

Interacţiunile stromal-epiteliale şi conse