Tratamentul chirurgical al cancerului de rect

Cancerul de rect reprezintă una dintre cele mai frecvente neoplazii şi impune un tratament chirurgical adecvat în vederea vindecării. Cu o incidenţă în creştere, ocupă unul din primele locuri între cancerele digestive.

Scop
Elaborarea indicaţiilor operatorii către tehnicile chirurgicale optimale în funcţie de stadiul evolutiv al bolii şi de starea generală a pacientului.
Material şi metodă: am realizat un studiu retrospectiv pe un lot de 210 pacienţi cu neoplasm de rect tratat în  secţia de Chirurgie Generală a Spitalului Clinic de Urgenţă “ Prof. dr. Agrippa Ionescu” în perioada 2002-2013.

Rezultate
Repartiţia pe sexe a arătat o predominantă a bărbaţilor (136/74=B/F) . Ca localizare, cele mai multe neoplasme au fost la nivelul rectului inferior, 10 cazuri fiind diagnosticate în stadiul de ocluzie. 13 % din pacienţi au prezentat determinări secundare la momentul operator. În 5 cazuri am realizat distrugerea metastazelor hepatice cu aparatul de radiofrecvenţă. Cele mai utilizate tipuri de operaţii  au fost: rezecţia tip Dixon, amputaţia de rect şi rezecţia tip Hartmann. Majoritatea operaţiilor au fost efectuate pe cale deschisă, dar am folosit şi abordul laparoscopic. Recidivele pelvine au fost rezolvate predominant prin abord abdominal. Postoperator, pacienţii au continuat tratamentul în reţeaua oncologică teritorială. Am efectuat controale la 1,3, 6 luni şi apoi anual.

Concluzii ...

acum 3 ani | Citiți articolul

Importanţa trainingului în duodenopancreatectomia cefalică

Duodenopancreatectomia cefalică (DPC) reprezintă singura şansă la supravieţuire a pacienţilor cu tumori maligne periampulare. Această intervenţie amplă este însoţită de un risc crescut de apariţie a complicaţiilor postoperatorii, unele din ele cu potenţial letal.

acum 3 ani | Citiți articolul

Tumori neurogene benigne intratoracice – aspecte clinice şi terapeutice pe o serie de 20 de cazuri

Tumorile neurogene benigne cu originea în structuri nervoase intratoracice reprezintă o patologie cu frecvenţă rară. Aceste tumori se pot prezenta ca şi formaţiuni izolate, sau asociate în cazul unor boli congenitale (neurofibromatoza von Recklinghausen).

acum 3 ani | Citiți articolul

Hemoperitoneu şi abdomen acut cauzat de un adenocarcinom utero-anexial: prezentare de caz

Abdomenul acut cu hemoperitoneu de cauză ginecologică este rar întâlnit la femeile în postmenopauză. În aceste situaţii, o masă tumorală capabilă să sufere torsiune trebuie să ridice suspiciunea de malignitate. De multe ori, intervenţia chirurgicală se impune pentru a elucida diagnosticul.

acum 3 ani | Citiți articolul

Tehnicile de prezervare a aparatului sfincterian în tratamentul cancerelor anorectale joase

Tratamentul chirurgical standard al cancerele ano-rectale joase a fost reprezentat multă vreme de o singură operaţie acceptată din punct de vedere oncologic: amputaţia rectală. Transformarea pacientului într-un purtător permanent de colostomă are un impact negativ major asupra calităţii vieţii acestuia.

acum 3 ani | Citiți articolul

Necroza septică de colon – complicaţie severă a unei stenoze anastomotice

Cancerul rectal evoluează multă vreme asimptomatic, primele manifestări constând în modificări ale defecaţiei şi rectoragii. Tumorile rectale pot coexista cu tumori maligne la nivelul colonului, aceasta ridicând problema unei polipoze degenerate malign.

acum 3 ani | Citiți articolul

Clasificarea moleculară a carcinomului mamar

Interacţiunile stromal-epiteliale şi consecinţele lor asupra progresiei tumorale

acum 3 ani | Citiți articolul

De ce este eficientă operaţia de micşorare de stomac?

Mărturisesc sincer că mi-au trebuit nişte ani şi foarte multe dişcuţii cu cei peste 2000 de pacienţi operaţi de mine, ca să am curajul să formulez câteva idei pe această temă. Există şi răspunsurile standard, uşor de găsit în orice carte de chirurgie bariatrică sau pe orice site cât de cât serios, dar aş vrea să aprofundez si câteva idei care sunt mai puţin evidente şi cunoscute.

acum 3 ani | Citiți articolul

Cancerul colo-rectal ocluziv - atitudinea chirurgicală în urgenţă

Analiza opţiunilor terapeutice în tratamentul de urgenţă a ocluziilor intestinale prin cancer colorectal.

acum 3 ani | Citiți articolul

Fistula pancreatico-mediastinală complicată cu abces de mediastin posterior la copil

Fistulele pancreatice interne sunt complicaţii mai puţin frecvente, dar bine recunoscute ale bolii pancreatice inflamatorii. Fistulele pancreatice interne pot duce la ascită pancreatică, pseudochisturi sau colecţii mediastinitale, mediastinită sau exudat pleural pancreatic.

acum 3 ani | Citiți articolul

Hepatocarcinomul - tratament multimodal

Carcinomul hepatocelular (CHC) ocupă locul VI în lume în ceea ce priveşte frecvenţa formelor de cancer, cu o incidenţă ce creşte constant. Tratamentul multimodal al CHC include o serie de metode adaptate la disponibilitatea acestora, funcţia hepatică şi caracteristicile tumorale. Scopul acestei lucrări este evaluarea rezultatelor tratamentului multimodal al CHC.

acum 3 ani | Citiți articolul

Fistula pancreatică după duodenopancreatectomia cefalică efectuată pentru tumori maligne ale capului pancreatic

Duodeno-pancreatectomia cefalică, tratamentul de elecţie al cancerului de cap de pancreas, constituie una dintre cele mai complexe operaţii în chirurgia gastrointestinală fiind asociată cu mortalitate şi morbiditate postoperatorie ridicată. Modalitatea ideală de tratament a bontului pancreatic rămâne în continuare o problemă controversată.

acum 3 ani | Citiți articolul

Neo-colecist: bont cistic lung sau colecistectomie incompletă

Colecistul de neo-formaţie (CNF) reprezintă o etiologie aparteşifoarte rară a colecistitei acutelitiazice sau nelitiazice cauzată de colecistectomie incompletă prin păstrarea parţială a infundibulului colecistului sau prin secţionarea la distanţă a ductului cistic (DC) de abuşare a sa în coledoc.

acum 3 ani | Citiți articolul

Cancerul mamar. Tratament complex. Chirurgia reconstructivă a sânului. Biopsia mamară echoghidată TRU-CUT

Depistarea precoce a neoplaziilor mamare este prima mare utilitate a biopsiei mamare dar ea se poate efectua şi atunci când evaluăm un anume efect terapeutic.

acum 3 ani | Citiți articolul

Abordul laparoscopic în abdomenul acut de cauze ginecologice

Evaluarea locului laparoscopiei în diagnosticul şi tratamentul abdomenului acut de cauze ginecologice.

acum 3 ani | Citiți articolul

Atitudine terapeutică în chistul hidatic hepatic sectorial anterior rupt în căile biliare intrahepatice

O consecinţă frecventă a infecţiei cu Echinoccocus granulosus în stadiul larvar, o reprezintă chistul hidatic. Cu o localizare predilectă hepatică (60-70%) şi pulmonară (20-30%), evoluţia clinică poate fi complicată secundar ruperii chistului în arborele biliar sau în cavitatea peritoneală.

acum 3 ani | Citiți articolul

Abcesul hepatic. Particulărităţi clinice şi terapeutice

Abcesul hepatic reprezintă o patologie rară, ce apare frecvent la pacienţii cu imunitate scăzută. Simptomatologia de debut fiind necaracteristică, diagnosticul de abces hepatic este întârziat.

acum 3 ani | Citiți articolul

Reconstrucţia sânului după mastectomie

Chirurgia plastică îşi asumă, pe lângă alte scopuri, şi reconstruirea unei părţi a corpului sau a unei funcţii deteriorate sau absente.

acum 3 ani | Citiți articolul

Peste 1.600 de chirurgi, oncologi şi radioterapeuţi, la Congresul Naţional de Chirurgie

Ajuns în acest an la a XXVII-a ediţie, Congresul Naţional de Chirurgie va fi găzduit de oraşul Sinaia, între 21-24 mai. Des-pre noutăţile pe care le aduce Congresul în acest an, dar şi despre tendinţele din domeniul chirurgiei la nivel mondial, am stat de vorbă cu Prof. Dr. Eugen Brătucu, preşedinte în exerciţiu Societatea Română de Chirurgie.

acum 3 ani | Citiți articolul