Liv.52 – de 59 de ani cel mai bun prieten al ficatului

Deşi are o vârstă respectabilă – 59 de ani de evoluţie pe piaţa farmaceutică mondială, preparatul Liv.52 rămâne tânăr, dovadă cele peste 300 de studii ce fundamentează utilizarea acestei formule herbominerale.

Combinaţia de plante recomandate de medicina tradiţională indiană în afecţiuni hepatobiliare îşi dovedeşte eficacitatea în diferitele stadii ale bolii cronice de ficat, de etiologie virală sau toxic-nutriţională (ficatul alcoolic, NASH, hepatite medicamentoase)*1,*2, colecistopatii funcţionale, tulburări dispeptice, anorexia la copil. În paralel, preparatul este util ca adjuvant în dislipidemii, prin favorizarea colerezei şi reducerea peroxidării lipidice, dar şi pentru combaterea efectelor hepatotoxice ale medicaţiei hipolipemiante. 

Capparis spinosa, Himsra, fam. Capparidaceae, arbust răspândit în Bazinul Mediteranean, Afganistan şi Pakistan este cunoscut  pentru inflorescenţele sale - caperele utilizate în alimentaţie. Medicina indiană utilizează scoarţa arborelui ca tonic amar, diuretic şi expectorant, fiind recomandată tradiţional în afecţiuni renale şi hepatice, iar frunzele se aplică local în artrita gutoasă. ...

acum 3 ani | Citiți articolul

Corelaţia între diabetul zaharat şi HVC

Hepatocitul are un rol fundamental în procesele metabolice de sinteză, degradare şi depozitare a substanţelor energetice şi plastice, în metabolismul carbohidraţilor (gluconeogeneza, glicogenoliza, glicogeneza), a proteinelor, lipidelor, a vitaminelor, apei şi electroliţilor.

acum 3 ani | Citiți articolul

Complicaţiile refluxului gastroesofagian

Pentru ca să apară un episod de reflux gastroesofagian trebuie să fie îndeplinite două condiţii: conţinutul gastrointestinal să fie „pregătit” de a reflua (prin diverse mecanisme), şi să fie compromis mecanismul antireflux al capătului esofagian inferior.

acum 3 ani | Citiți articolul

Nevralgia post-herpetică

Nevralgia post-herpetică (PHN) este o durere de nerv (nevralgie), care persistă după ce erupţia cutanată (placardul) de herpes zoster s-a vindecat. Zona zoster este determinată de acelaşi virus care determină şi va-ricela. După vindecarea varicelei, virusul varicelo-zosterian rămâne în stare dormantă la nivelul rădăcinilor nervoase la toţi pacienţii. Când sistemul imunitar este slăbit, virusul se reactivează şi apare sub forma zonei zoster. Tot nevralgie post-herpetică este şi durerea care, după o perioadă de remisiune, reapare la o dată ulterioară, după luni sau chiar ani de zile, suprapusă chiar pe zona (dermatomul) afectată cândva de herpes zoster.

acum 3 ani | Citiți articolul

Diabetul zaharat asociat cu viruşii hepatici B şi C

Am ales această temă de studiu, de maximă actulitate medicală, datorită complexităţii sale patologice şi datorită numărului mare de pacienţi pe care i-am întâlnit în practica clinică. Studiul este efectuat pe un lot de 254 de pacienţi cu diabet zaharat asociat cu diferite afectări hepatice în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu” Bucureşti.

acum 3 ani | Citiți articolul

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă – tratament intervenţional

Cardiomiopatia hipertrofică (CMH) este o afecţiune cardiacă frecvent familială, cu transmitere autozomal dominantă, cu o expresie fenotipică eterogenă, caracterizată prin hipertrofia ventriculului stâng, în absenţa condiţiilor asociate, care ar putea-o explica (hiper-tensiune arterială, stenoză aortică). CMH este, probabil, cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară cu transmitere genetică, cu prevalentă în populaţia generală de cca 0.2%.

acum 3 ani | Citiți articolul

Măsurarea vârstei arteriale schimbă situaţia

În România, în 50% din decesele înregistrate, cauzele sunt bolile cardiovasculare, iar în cazurile de pierdere a capacităţii de muncă, o treime este cauzată de bolile cardiovasculare. În ciuda nenumăratelor campanii de atenţionare, responsabilitatea societăţii şi cea personală nu este satisfăcătoare pentru o profilaxie eficientă, şi ar fi timpul să tratăm serios problema şi noi românii.

acum 3 ani | Citiți articolul

Nefroscleroza

Hipertensiunea arterială (HTA) are de regulă o evoluţie lungă, ce se întinde pe zeci de ani până la stadiul complicaţiilor severe. În evoluţia HTA pot să apară complicaţii îndeosebi la nivelul organelor bogat vascularizate şi cu necesităţi crescute de oxigen: cord, rinichi, ochi şi creier. Evoluţia bolii poate fi însă modificată de tratament în sensul întârzierii apariţiei complicaţiilor sau chiar al regresiei lor.

acum 3 ani | Citiți articolul