Algoritm în tratamentul chirurgical al durerii faciale

Termenul de durere facială include o varietate largă de condiţii clinice de la cele mai comune (cefaleea, durerile de tip mio-fascial) la unele mai putin comune (nevralgia trigeminală) şi chiar rare (nevralgia glosofaringiană). Deşi tabloul clinic al acestora de multe ori se suprapune, modalităţile de tratament sunt diferite şi se bazează pe etiologia, natura şi severitatea durerii, zona de distribuţie a durerii, variabilele psihologice individuale şi bineînţeles co-morbidităţile pacientului. Exactitatea diagnosticului rămâne problematică, în ciuda numeroaselor publicaţii şi studii pe această temă.

În privinţa procedurilor disponibile pentru tratamentul durerii faciale intractabile, spectrul include o varietate largă de proceduri, începând cu cele nedestructive (decompresiunea microvasculară a diverşilor nervi cranieni), continuând cu cele minim invazive destructive percutanate (gangliotomiile prin compresiune cu balon, rizoliza cu glicerol sau ganglioliza prin radiofrecvenţă), intervenţii destructive şi mai puţin invazive (radiochirurgia stereotactică/Gamma-Knife), intervenţii destructive centrale (tractotomiile etc) şi terminând cu chirurgia neuromodulatoare (neurostimularea centrală sau periferică).
  ...

acum 2 ani | Citiți articolul

Afectarea degenerativă a coloanei vertebrale

Degenerescenţa coloanei vertebrale este o evoluţie normală şi naturală a acestei părţi a organismului. Ea se referă la orice afectare a coloanei în procesul de îmbătrânire ca urmare a uzurii şi suprasolicitării părţilor tari (osoase) şi moi (disco-articulare) ale acesteia.

acum 2 ani | Citiți articolul

Opțiuni terapeutice moderne în scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o afecţiune neurologică autoimună cronică, infla-matorie, a sistemului nervos central (SNC). Conform „Ghidului de diagnostic şi tratament în scleroza multiplă” (Băjenaru et al, 2010), scleroza multiplă este definită ca „o afec-ţiune cronică a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielini-zare focală cu localizări multiple diseminate în timp şi printr-un proces de degenerescenţă axonală la o persoană cu susceptibilitate genetică pentru boală.”

acum 3 ani | Citiți articolul

Tumorile cerebrale la adulţi

Tumorile cerebrale reprezintă o parte a patologiei oncologice cu localizare la nivelul sistemului nervos central. Nimeni nu cunoaşte cauza exactă care determină apariţia acestora. Există însa caţiva factori de risc predispozanţi stabiliţi în urma cercetărilor recente.

acum 3 ani | Citiți articolul

Conectomica - prioritatea numărul unu în lume în domeniul neurologiei

Cel de-al XII-lea Congres al Societăţii de Neurologie din România se desfăşoară în acest an între 14-17 mai, la Bucureşti. Manifestarea, onorată şi în acest an de o prestigioasă participare internaţională, va avea ca teme principale: recuperarea funcţională în bolile neurologice, actualităţi în epilepsie, boli neurologice rare. Despre aceste subiecte, dar şi despre tendinţele din domeniul neurologiei la nivel mondial, am vorbit cu Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, medic primar neurolog, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie din România, şeful Clinicii de Neurologie Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

acum 3 ani | Citiți articolul