Informatica şi tehnologia modernă pătrund tot mai mult în operaţiile oftalmologice

Operaţia de cataractă cu implantare de cristalin artificial este una din operaţiile în care informatica şi calculatorul sunt ajutoare de nădejde în obţinerea rezultatelor dorite, mai ales în ultimii ani, când operaţia de cataractă a devenit în mare măsura şi operaţie refractivă, pacienţii dorindu-şi tot mai mult să fie independenţi de ochelari după operaţie.

În spiritual acestei idei au apărut şi s-au dezvoltat cristalinele artificial multifocale (cele care duc la independenţa de ochelari, atât pentru distanţă, cât şi pentru aproape) şi cristalinele torice (cele care reduc/anulează astigmatismul preoperator asociat cataractei). ...

acum 3 ani | Citiți articolul

Anestezia în chirurgia cataractei

Odată cu evoluţia rapidă a tehnicii în chirurgia cataractei, au apărut metode anestezice noi. În doar câţiva ani, popularitatea anesteziei generale a cedat în faţa anesteziei locale retrobulbare, care, la rândul ei, a făcut loc anesteziei peribulbare şi, mai recent, anesteziei topice.

acum 3 ani | Citiți articolul

Corioretinita seroasă centrală (CRSC)

CRSC este o afecţiune relativ frecventă ce constă în decolarea seroasă a retinei senzoriale la nivelul regiunii maculare, prin acumulare de lichid seros, neinflamator între retina senzorială intactă şi epiteliul pigmentar retinian (EPR) afectat printr-un defect focal al coriocapilarei.

acum 3 ani | Citiți articolul

Rezultate în tratamentul ambliopiei la adult şi adolescent prin programul RevitalVision / NeuroVision

Programul RevitalVision este un software personalizat, destinat recuperării parţiale a ambliopiei, peste limita de vârstă a recuperării clasice prin ocluzie (acoperire). Acesta se bazează pe stimularea repetitivă a creierului cu imagini specifice, ceea ce duce la îmbunătăţirea sensibilităţii la contrast şi, implicit, a acuităţii vizuale.

acum 3 ani | Citiți articolul

Utilizarea toxinei botulinice în tratamentul strabismului (chemodenervarea cu toxină botulinică)

Toxina botulinică este o neurotoxină de natură proteică, produsă de Clostridium botulinum. Această bacterie produce 7 sero- tipuri diferite de neurotoxine, denumite de la A la G.

acum 3 ani | Citiți articolul

Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor

Cele mai importante alimente care menţin sănătatea ochilor şi previn bolile oculare sunt cele care conţin antioxidanţi: vitamina A, C, E, carotenoide (luteină, zeaxantină, betacaroten, licopen), bioflavonoide (quercitin, rutin), antacianozide, acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, sulf, aminoacizi esenţiali (cisteină, taurină), minerale (zinc, cupru, seleniu, crom, magneziu).

acum 3 ani | Citiți articolul

Glaucom – Pacientul suspect

Pacientul suspect de glaucom prezintă unul sau mai mulţi factori de risc, dar acest individ nu asociază neaparat şi pierderea progresivă a câmpului vizual sau afectarea glaucomatoasă definitivă a nervului optic.

acum 3 ani | Citiți articolul

Ortokeratologia – o metodă eficientă de control al progresiei miopiei.

Studiile recente arată o creştere alarmantă a miopiei: de la 17 la 40% doar în câteva decenii în SUA şi Europa, în Asia de Sud-Est chiar la 80% din populaţie. Alungirea globului ocular în segmentul posterior la miopiile medii şi mari creşte riscul modificărilor degenerative şi al dezlipirii de retină.

acum 3 ani | Citiți articolul

Zeaxantina şi luteina - cei mai buni „ochelari de soare interni”

Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este cea mai importantă cauză de pierdere a vederii la vârste de peste 55 ani.

acum 3 ani | Citiți articolul