Embolizarea fibromului uterin

In anul 2008, The American Congress of Obstetricians and Gynecoiogists (ACOG) publica urmatoarea recomandare: "Pe baza dovezilor de lunga si scurta durata, emboiizarea arterelor uterine este considerata o optiune terapeutica sigura si eficienta pentru pacientele cu fibrom uterin care doresc sa-si pastereze uterul - Nivel A de relevanta stiintifica". Din acest moment toti medicii implicati sunt datori sa cunoasca si sa ofere pacientelor cu fibrom uterin informatii complete si corecte cu privire la optiunile terapeutice existente: terapia medicamentoasa, chirurgicala si prin embolizare.

Emboiizarea arterelor uterine permite terapia eficienta a fibromului uterin, a polifibromatozei uterine si a adenomiozei uterine print-o interventie minim invaziva ce nu necesita anestezie generala, nu necesita incizii chirurgicale si nici o perioada de recuperare propriuzisa. integritatea anatomica a femeii este pastrata. Toate riscurile majore asociate interventiilor chirurgicale sunt cu mult diminuate:

-riscul anestezic este de 2% pentru chirurgie si de 0% pentru empolizare

-riscul infectios este de 5 ori mai mare pentru chirurgie fata de embolizare (10% vs 2%)

- riscul de recidiva este de 80 de ori mai mare pentru miomectomie fata de emloolizare (50% vs 2%)

-riscul de infertilitate este egal pentru miomectomie si embolizare (2%). Histerectomia inseamna infertilitate in 100% din cazuri

-riscul de complicatii majore este de 7 ori mai mare pentru interventia cnirurgicala fata de embolizare (7% vs 1%) ...

acum 2 ani | Citiți articolul