„80% din populație, indiferent de vârstă, are deficit de vitamina D3, recomand ca populația să ia vitamina D3“

Author

Publicat la data de 23-03-2023
Categoria: Oftalmologie

Interviu realizat cu domnul profesor universitar dr. Florian Baltă, Președintele Societății Române de Oftalmologie

Stimate domnule profesor, vă rog să ne spuneți ce proiecte aveți în vedere în anul 2023 pentru Societatea Română de Oftalmologie (SRO) ?
Plecând de la convingerea că medicina împreună cu educația reprezintă doi piloni fundamentali ai unei națiuni, anul 2023 aduce comunității oftalmologice din România câteva proiecte pilot de mare interes. Prima inițiativă își propune elaborarea de cursuri adresate rezidenților, prezentate de tineri specialiști entuziaști, pe teme bine precizate, concentrate pe informații actualizate la zi și  sincronizate cu Academia Americană de Oftalmologie. Acestea vor fi accesibile live, dar și înregistrate și distribuite online, pe site-ul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Date suplimentare pot fi găsite pe site-ul SRO.
2. De completat cu date: campania de profilaxie și prevenție cu screening din vara aceasta 6-11 august Litoral

Ce proceduri medicale noi și tehnologii de vârf sunt așteptate în acest an în domeniul oftalmologiei și în special în ceea ce privește retina?
Una dintre procedurile relativ noi, dar care încă nu se practică în țara noastră vizează tratamentul neuropatiei optice ereditare Leber. Este o formă de terapie genică, care injectează material genetic sănătos printr-un vector viral, acesta urmând a fi integrat în ADN-ul celulelor fotoreceptoare din retină. În acest fel se păstrează sau se recuperează acuitate vizuală.

Această tehnologie va ajunge și la noi?
Oftalmologia este primul domeniu în care s-a obținut, prin această procedură, ceea ce se numește “proof of concept”. Apărută de 3-4 ani și aprobată de FDA în SUA, este practic o operație de vitrectomie în timpul căreia se injectează printr-un vector viral o versiune sănătoasă a genei bolnave, apoi se urmărește efectul. Dacă aceasta se integrează în celulele pacientului, se păstrează sau se îmbunătățesc performanțele vizuale. Un medic din SUA, participant la studiu și prieten al oftalmologiei, Christopher Riemann, la întrebarea ce se știe despre rezultatele în timp ale acestei proceduri, a răspuns: „câinii cărora li s-a făcut această procedură au murit după 7 ani, văzând.” Este așadar posibil ca în urma acestei intervenții inovatoare să se păstreze vederea pe toată durata vieții.
În ciuda costurilor destul de ridicate la momentul actual (aproximativ 400.000 $ pentru un singur ochi), este absolut senzațional modul în care se poate aborda o boală genetică. Neuropatia optică ereditară Leber este foarte rară, în România e posibil să existe cam 4 cazuri noi pe an, dar tehnologia devine eligibilă și pentru alte boli genetice. Pentru a putea fi aplicată însă, ar trebui să existe o singură genă defectuoasă. În retinopatia pigmentară, spre exemplu, sunt descrise cel puțin 200 de mutații genetice care pot conduce la instalarea bolii.

Vă rog să ne spuneți câte ceva despre situațiile în care apare decolarea retiniană și care este cea mai eficientă metodă de a o trata ?
Incidența acestei afecțiuni este de 1 la 10-15.000 locuitori, ceea ce înseamnă, pentru România, cam 2.000 de cazuri noi pe an. În ceea ce privește profilaxia, primele simptome sunt reprezentate de apariția bruscă de fulgere (fosfene) sau lumini alături de o ploaie de puncte negre, anunțând decolarea vitrosului posterior. Acesta este un fenomen natural, care se produce la toată lumea odată cu înaintarea în vârstă, dar care nu este mereu simptomatic. Odată ce pacientul se prezintă cu astfel de acuze, se recomandă examinarea periferiei retiniene într-un interval de timp relativ scurt (câteva zile) de către un oftalmolog bun cunoscător al patologiei retiniene, pentru a decela o posibilă ruptură, simptomatică în aproximativ 15% din cazuri. Odată ce aceasta este găsită, ea trebuie tratată, căci riscul de dezlipire a retinei devine în acest moment aproximativ 30%. Asta înseamnă, în esență, că unui pacient din trei i se dezlipește retina, iar noi putem preveni acest lucru identificând rupturile și tratându-le cu LASER. Acesta este unul dintre cele mai importante mesaje.
Al doilea mesaj important este că, dacă scade vederea prin dezlipirea retinei, care în general înseamnă o amputare de câmp vizual, adică o cortină neagră care vine dintr-o parte spre centrul ochiului, se impune efectuarea intervenției chirurgicale cât mai repede cu putință, în termen de 1-3 zile, cel mult o săptămână. Dacă se depășește acest termen, prognosticul vizual scade, în sensul scăderii șanselor de recuperare funcțională completă.
La ora actuală noi reușim să rezolvăm dezlipirea, în marea majoritate a cazurilor. Unul dintre motive este că, deși nu sunt foarte mulți doctori în România care să fie specialiști în această patologie, cei care sunt, au o experiență bogată. Este mai bine ca pacientul să fie operat de către un astfel de chirurg, decât într-un centru mai apropiat de casă, dar mai puțin performant.
Celelalte boli retiniene, în ordinea descrescătoare a frecvenței, sunt degenerescența maculară, retinopatia diabetică și ocluziile vasculare. Pentru toate acestea, apariția în urmă cu 15 ani a moleculelor anti-VEGF a reprezentat un breakthrough senzațional.
În cazul retinopatiei diabetice, indicațiile sunt clare – pacientul diabetic trebuie să efectueze anual o examinare a fundului de ochi, lucru deseori trecut cu vederea. S-ar reuși pe aceasta cale, evitarea progresiei retinopatiei diabetice către faze avansate, greu de controlat chiar și în cele mai pricepute mâini. Cu medicația disponibilă la momentul actual, reușim de regulă să gestionăm neovasele – cele care apar pe fondul ischemiei în diabet și să prevenim evoluția cazului către glaucom neovascular. Până în era medicației anti-VEGF, nu existau soluții eficiente pentru astfel de pacienți, iar cazurile de ischemie severă se soldau cu pierdea vederii.
Putem astfel concluziona că suntem, la ora actuală, eficienți în multe zone din oftalmologie, chiar și în cazul patologiei retiniene, acesta fiind un domeniu care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 30 de ani.
În ceea ce privește specialiștii în retină, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, dotat în ultima perioadă cu foarte multă aparatură modernă, se bucură de 6-7 medici pasionați și pricepuți în patologia vitreo-retiniană. Asta înseamnă că șansele ca un pacient cu astfel de afecțiuni să fie rezolvat într-un termen relativ scurt sunt foarte mari, fiind astfel un domeniu bine acoperit. Este bine ca pacienții cu afecțiuni rare să apeleze la specialiștii din centre unde există mai multă experiență, pentru a își crește șansele de rezolvare.

În ceea ce privește prevenția, ce recomandați, mai ales în cazurile de diabet?
La ora actuală eu recomand 2 lucruri:
Bineînțeles că toată lumea știe că pacientul cu diabet trebuie să își mențină glicemia la un nivel cât mai bun. Noi observăm, din practică, că pacienții se sperie foarte tare atunci când apar probleme oftalmologice și devin mult mai atenți cu tratamentul.
Pe lângă asta, eu recomand de ceva vreme deja standard pacientului cu diabet, dar și populației generale, să își verifice nivelul de vitamina D3 din sânge, sau pur și simplu să își suplimenteze dieta cu vitamina D3, pentru că 80% din populație, indiferent de vârstă, are deficit. Am constatat din practică un efect foarte bun la pacienții cu diabet în sensul că, după compensarea deficitului de vitamină D3, statusul glicemic este semnificativ mai bun, hemoglobina glicozilată scade, iar în marea majoritate a cazurilor efectele sunt vizibile.
Mie mi-ar plăcea ca această verificare a nivelului de vitamina D3 să devină o măsură de igienă personală. Necesarul pentru adulți este cam de 2.000 – 3.000 de unități internationale pe zi, ajungând la valori de 2-3 ori mai mari în cazul persoanelor supraponderale.
Separat de oftalmologie, eu recomand vitamina D3 pentru imunitate.
De câțiva ani de zile, îmi informez toți pacienții referitor la semnele specifice ale deficitului de vitamina D3: senzație de oboseală, dureri osteo-articulare, cârcei. De asemenea, le recomand suplimentarea dietei cu vitamina D inclusiv pe perioada lunilor de vară, mai ales la vârste de peste 70 de ani, când sinteza este de doar 25% .

Mulțumesc pentru timpul acordat, vă doresc mult success în continuare!

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.