„În oncologie, mai mult ca în celelalte specialități avem nevoie de colaborare strânsă, multidisciplinară!“

Author

Publicat la data de 26-10-2022
Categoria: Oncologie Medicala

Interviu realizat cu Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală și Șef Secție Oncologie Medicală 1 în Institutul Oncologic București, Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România

Stimată doamnă Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, tradiția Congreselor Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, continuă iar abordarea multidisciplinară a pacienților oncologici este esențială. Cum ați descrie Managementul integrat al abordării patologiilor oncologice?
Oncologie egal multidisciplinaritate. În patologia oncologică, abordarea multidisciplinară este obligatorie, nu doar pentru diagnostic și tratament, dar și pentru managementul reacțiilor adverse la terapiile oncologice și integrarea terapeutică a comorbidităților asociate. În oncologie, mai mult ca în celelalte specialități avem nevoie de colaborare strânsă, multidisciplinară. La Congresul din acest an, avem abordare multidisciplinară prin integrarea în sesiunile dedicate fiecăror localizări oncologice și a specialiștilor nu doar oncologi, ci și chirurgi, radioterapeuți, anatomo-patologi, geneticieni în ideea de a forma comisia multidisciplinară.

Care este cea mai mare provocare pentru un medic oncolog care diagnostichează şi tratează pacienții pe toată durata vieții acestora?
Cea mai mare provocare pentru un medic oncolog este să se detașeze emoțional de povestea pacienților și să învețe să comunice veștile proaste. De asemenea, o altă provocare este timpul, să-și vadă pacientul care îmbătrânește odată cu el.

Unde se situează România din perspectiva tratamentelor de ultimă generație privind abordarea diferitelor tipuri de cancere?
Datorită noilor concepții și a noilor politici de sănătate, pacientul român are acces rapid și facil la tratament oncologic, la un nivel asemănător cu restul țărilor europene. Desigur, însă că, zona geografică și mediul urban/rural contează.  Aș spune că, mai contează și nivelul de pregătire și de educație sanitară al pacienților. Dacă ne referim însă la tratamentul personalizat în funcție de profilul molecular al fiecărui pacient, oportunitățile terapeutice pot fi multiple deși nu toate sunt rambursate și accesibile în România. Consider că, se mai poate lucra și se mai pot îmbunătăți lucrurile din perspectiva sistemului de finanțare și rambursare a terapiilor în România.
Cancerul este o boală care nu dă simptome la început.

Care este rolul prevenției medicale? Dar al screening-ului?
Prevenția medicală înseamnă ansamblul de măsuri menite să evite apariția unei boli, iar în ceea ce privește patologia oncologică este extrem de importantă. Promovarea prevenției în România este deficitară deoarece nu avem programe de informare a pacienților referitor la combaterea factorilor de risc în apariția cancerului. Sigur că, și aici este nevoie de programe care să se adreseze tuturor categoriilor populaționale și educația sanitară să înceapă de la vârsta preșcolară.
Pe de  altă parte, screening-ul se adresează unor grupe populaționale aparent sănătoase, fără simptomatologie, în ideea de a se depista boala în forme incipiente și a o trata sau urmări. Screening-ul cancerului în România este aproape inexistent, iar programele de screening sprijinite de Ministerul Sănătății în colaborare cu medicii de familie ar trebui promovate corespunzător.

Ce ne puteți spune, vă rog, despre medicina personalizată a cancerului?
Patologia oncologică trebuie abordată personalizat, fiecare pacient este unic, ghidurile terapeutice ne îndrumă dar experiența își spune de asemenea cuvântul. Abordarea terapeutică în oncologie trebuie realizată personalizat, în funcție de profilul pacientului: clinic, biologic, molecular. În România există posibilități terapeutice pentru toate tipurile de cancer prin terapii țintite, imunoterapie sau combinații ale acestora. Dar și terapia personalizată trebuie susținută în sensul că, este nevoie de rambursare a metodelor de investigații privind depistarea markerilor moleculari în laboratoare standardizate.
Consider că, în perioada următoare, tratamentul oncologic va fi în întregime personalizat și complet diferit de cel actual.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.