1 din 4 adulți are boala ficatului gras non-alcoolic, fără să o știe

Author

Publicat la data de 20-04-2023
Categoria: Stiri

Nediagnosticată și netratată la timp, boala evoluează și afectează negativ atât calitatea vieții pacienților, cât și prognosticul, în cazul pacienților care ajung la forme complicate, cum sunt ciroza hepatică sau carcinomul hepatocelular  

 Cu o rată a incidenței de 25%, steatoza hepatică non-alcoolică (NAFLD) este considerată o afecțiune corelată cu stilul de viață necorespunzător și o nouă epidemie a secolului XXI. Adulții peste 35 de ani și persoanele cu afecțiuni cronice au recomandare pentru investigații ecografice abdominale care pot indica existența steatozei hepatice non-alcoolice, în diferite stadii evolutive. Cu ocazia Zilei Mondiale a Ficatului, Sanofi Romania derulează o campanie de conștientizare a afecțiunii și de promovare a obiceiurilor sănătoase de prevenție.

În steatoza hepatică non-alcoolică, acumularea de grăsimi în exces are loc în principal din cauza stilului de viață și în foarte mică măsură din cauze genetice. În majoritatea cazurilor, boala este o afecțiune progresivă care poate coexista cu alte boli metabolice – sindrom metabolic, obezitate, hipercolesterolemie, hipertensiune sau diabet zaharat de tip 2. În plus, steatoza hepatică non-alcoolică este indicată ca fiind o cauză a procesului inflamator sistemic care predispune la aceste patologii. Cercetările privind factorii cauzali ai NAFLD sunt în desfășurare, dar este unanim recunoscut faptul că cei mai importanți factori de risc pentru această patologie sunt:
Obezitatea – NAFLD afectează 70-90% dintre persoanele obeze1.
Diabetul zaharat de tip 2 – NAFLD este prezentă la fiecare al doilea pacient cu diabet zaharat1.
Pre-diabet (rezistență la insulină și glicemie crescută) – rezistența la insulină determină acumularea de grăsime, ducând la apariția bolii ficatului gras non-alcoolic și apoi la evoluția acesteia2.
Hipertensiunea arterială – steatoza hepatică non-alcoolică poate afecta până la 70% dintre persoanele cu hipertensiune arterială.3

Boala ficatului gras non-alcoolic este dificil de identificat de către pacient pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice și, ca atare, unele semne pot fi ignorate. Printre simptome se regăsesc: astenie, oboseală, iritabilitate, insomnie, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Alte posibile simptome gastrointestinale care nu sunt neapărat specifice, dar care pot semnaliza boala ficatului gras non-alcoolic, sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree4,5. Analizele anuale de rutină pot oferi câteva indicii, dar nu suficiente, de aceea recomandat ar fi ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să primească indicație pentru investigație ecografică abdominală.

Boala poate fi prevenită prin schimbarea stilul de viață  – alimentație adecvată, bogată în fructe și legume, cu mai puține grăsimi și zahăr, activitate fizică de cel puțin 120 min/săptămână și reducerea greutății corporale3. Conduita este recomandată și celor care au deja ficat gras non-alcoolic, schimbările putând reduce încărcarea grasă a celulelor ficatului. Spre exemplu, a fost demonstrată reducerea conținutului de grăsimi din ficat ca rezultat al activității fizice. De asemenea, a fost demonstrat că scăderea în greutate are un efect pozitiv asupra nivelurilor transaminazelor în cadrul analizelor de laborator și, la majoritatea pacienților, o scădere în greutate >10% duce la o remisiune a bolii ficatului gras non-alcoolic6. În cazul pacienților diagnosticați cu SHNA (steatoză hepatică non-alcoolică), medicii pot prescrie și tratamente medicamentoase. Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie atrage atenția asupra unei tendințe îngrijorătoare a populației de a asocia sau a înlocui terapia hepatoprotectoare verificată cu suplimente alimentare neverificate. Tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice. Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar.  

Prof. Dr. Liana Gheorghe
Șeful Secției 3 Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni
„Creșterea prevalenței bolilor hepatice metabolice ca urmare a stilului de viață modern (alimentație hipercalorică, dulciuri concentrate, consum limitat de vegetale, sedentarism) este alarmantă și anunță un adevărat tsunami de complicații și afecțiuni asociate. Cu toate acestea, prin efortul conjugat al comunității medicale, asociațiilor de pacienți, autorităților și societății civile în ansamblul ei, boala ficatului gras non-alcoolic poate fi gestionată. Prin educație și conștientizare, diagnostic precoce, schimbarea stilului de viață și o conduită terapeutică adecvată, formele progresive ale bolii, cu evoluție către ciroză și cancer hepatic, pot fi evitate, steatoza (grăsimea depozitată în ficat) și fibroza (care denotă progresia către ciroză) pot regresa, determinând îmbunătățirea calității vieții și prevenirea dizabilității și incapacității de muncă”.

Iulia Roșian
General Manager Consumer Healthcare, Sanofi Romania & Moldova
„Grija față de sănătatea noastră și mai ales față de sănătatea ficatului începe atunci când acceptăm faptul că resursele organismului nu sunt inepuizabile și acționăm în consecință pentru a ne proteja sănătatea și calitatea vieții. A avea grijă de organismul nostru prin cunoaștere activă și echilibru ne poate ajuta să prevenim boli, să restabilim sănătatea, să ne păstrăm sau îmbunătățim starea de bine. Este important să conștientizăm că sănătatea stă în principal în puterea și în mâinile noastre!”

www.4liver.ro este o platformă educațională deschisă publicului larg, care oferă informații despre sănătatea ficatului, un stil de viață sănătos și date despre boala ficatului gras non-alcoolic. Platforma urmărește să încurajeze prevenția, este neafiliată și nu promovează tratamente convenționale sau alternative.

Despre Sanofi
Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sănătății și ne ghidăm după un singur scop, acela de a fi de neoprit în căutarea miracolelor științei pentru a îmbunătăți viețile oamenilor (to chase the miracles of science to improve people’s lives). Echipa noastră, prezentă în peste 100 de țări, este dedicată transformării practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim opțiuni de tratament care ar putea schimba viața și vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din întreaga lume, punând în același timp sustenabilitatea și responsabilitatea socială în centrul ambițiilor noastre.
Compania Sanofi este listată la EURONEXT: SAN și NASDAQ: SNY

1 Gietka J. Klapaczyński J., Stłuszczenie wątroby – diagnostyka i leczenie, https://podyplomie.pl/medycyna/23439,stluszczenie-watroby-diagnostyka-i-leczenie, accessed on: 29.03.2019.
2 Gruben N., Shiri-Sverdlov R., P.Y. Koonen D., Hofker M.H., Nonalcoholic fatty liver disease: A main driver of insulin resistance or a dangerous liaison? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443914002579?via%3Dihub accessed on: 09.02.2021
3 Gavril et al. Relationship between NAFLD and hypertension in patients with type 2 diabetes mellitus; J Hypertens Res (2017) 3(2):44–49
4 Dajani AIM et al. Arab Journal of Gastroenterology.2015;16:99-104.   
5 Padma L. Indian Journal of Clinical Practice.2013;23(11).
6 Gietka J., Chlebus M., Epidemiology of risk factors of various liver diseases in Polish based on the online survey, “Therapies” 2018, 3, s. 1-9.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.