Infecția SARS CoV-2 complicată cu pericardită lichidiană

Authors

Publicat la data de 11-05-2023
Categoria: Boli Infecțioase

Infecția cu virusul SARS CoV-2 a apărut la sfârșitul anului 2019 în China, ulterior răspândindu-se la nivel mondial, OMS declarând pandemie de Covid-19. Infecția cu SARS CoV-2 are adesea o evoluție nefavorabilă datorită numeroaselor complicații care pot apărea atât post, cât și în timpul bolii. Complicațiile pot afecta sistemul respirator, cardiovascular, alterând starea generală a pacientului timp îndelungat. Printre complicațiile cardiovasculare se regăsește și pericardita. În perioada pandemiei, studiile au demonstrat că pericardita lichidiană este o complicație rară a infecției cu virusul SARS CoV-2, fiind observată la 4.55% din CT-urile de torace analizate în 13 studii. Infecția cu virusul SARS CoV-2 este cunoscută pentru evoluția imprevizibilă a pacienților, în special a celor care prezintă patologie cronică. În cele prezentate mai jos, se descrie cazul unei paciente în vârstă de 64 de ani cu multiple comorbidități, testată pozitiv pentru infecția cu virusul SARS CoV-2, complicată cu pericardită lichidiană în cantitate mare.

Pacientă în vârstă de 64 ani cunoscută cu hipertensiune arteriala esențială grad III cu risc cardiovascular foarte înalt, diabet zaharat tip 2, hipotiroidism, obezitate morbidă, bronșită cronică, sindrom apnee în somn de tip obstructivă formă foarte severă, disfuncție ventilatorie restrictivă formă moderată, se prezintă în Clinica de Pneumologie Timișoara pentru dispnee cu ortopnee, disfonie, tuse productivă, astenie, fatigabilitate, simptomatologia a debutat cu 3 zile anterior internării. Se efectuează EKG, Ecografie cardiacă unde se decelează lichid pericardic în cantitate mare, se instituie tratament cu Colchicină 0,5mg 2x1cpr/zi, Ibuprofen 400mg 3x1cpr/zi, Corlentor 5mg 2x1cpr/zi, la indicația medicului cardiolog. Se efectuează test Antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 cu rezultat POZITIV. Pacienta este transferată pe secție Covid-Boli Infecțioase în vederea instituirii tratamentului de specialitate. În timpul internării pacienta a primit tratament antiviral (Remdesivir o singură zi, RFG<30), antibiotic, simptomatic, anticoagulant, diuretic de ansă, oxigenoterapie. Investigațiile biologice: Leucocite 17.210 µL, Hemoglobina 12,2 g/dl, Trombocite 257.000/µL, Limfocite 1.550/µL, Neutrofile 14.610µ/L, Monocite 910µ/L, Eozinofile 90µ/L, Bazofile 50 µ/L, Fibrinogen 3,02 g/L, Fosfataza alcalină 214 U/L, Lactat 11,23 mg/dl, LDH 423 U/L, PT 13,3 sec/82,5%, INR 1,09, D-dimer 1040 ngg/ml, CRP 22,69 mg/l, VSH 15 mm/h, Procalcitonina 0,37 ng/ml, IL-6 14,8 pg/ml, Creatinina 2,41 mg/dl, GGT 359 U/L, GOT 146 U/L, GPT 238 U/L, Glucoza 158 mg/dl. În cea de-a treia zi de internare starea pacientei se agravează, prezentând dispnee cu tahipnee, cianoză tegumentară, astenie marcată, somnolență, valori tensionale oscilante, se solicită consult cardiologic și de chirurgie cardiovasculară, iar în urma evaluarii se decide transferul în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Timișoara cu diagnosticul de tamponadă cardiacă. Se realizează pericardiocenteză, pacienta este stabilizată cardiac și este reinternată pe secția de Boli Infecțioase pentru persistența dispneei și a tusei. Evoluție favorabilă, cu remiterea dispneei (SpO2=95% în aerul atmosferic).

Concluzie:
Afecțiunile precum pericardita pot constitui factori de risc pentru pacienții cu COVID-19, ca răspuns inflamator acut cauzat de infecție asupra cordului.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.