Suplimentele orale nutriționale – un subiect neînțeles

Autori

Publicat la data de 31-10-2023
Categoria: Oncologie Medicala

Sunt dr. Irina Mateieș, medic primar medicină de familie și nutriționist și din 2014 mă ocup de nutriția pacienților oncologici. Cu toate că malnutriția și pierderea masei musculare sunt probleme frecvente ale pacientului oncologic, acestea sunt, de multe ori, ignorate.

Pacientul cu cancer poate avea dificultăți în a-și atinge necesarul caloric și proteic dintr-o multitudine de motive – volumul de alimente pe care îl poate mânca se reduce, apar dificultăți de masticație și deglutiție, apare xerostomia, disgeuzia, stomatita/mucozita, etc.
Pentru a putea învinge aceste obstacole, pacientul are nevoie de o formă de alimentație ușor de mestecat și înghițit dar care, în același timp, să nu aibă un volum foarte mare și, totuși, să-i acopere nevoile nutriționale.
O recenzie publicată în 2022 în revista Nutrition – cu titlul Dietary choices after a cancer diagnosis* (1) ne arată că alegerile pacientului oncologic, din păcate, nu sunt în concordanță cu nevoile sale. Adesea pacienții aleg recomandările utile în prevenție, pentru persoanele sănătoase, în loc de recomandările din ghidurile de nutriție oncologică. Recenzia evidențiază acest lucru cu ajutorul a două scheme simple, pe care le puteți vedea mai jos.
Deci pacienții ajung să aleagă alimente cu volum mare și greu de mestecat, cu aport caloric și proteic mic, ceea ce accentuează riscul de malnutriție și pierdere de masă musculară. Prin urmare pentru a contracara lipsa de informare corectă și avalanșa de informații incorecte din zona de social media, pacientul are nevoie în primul rând de consiliere nutrițională. Și în România, clinicile și spitalele au început să realizeze utilitatea consilierii nutriționale, dar accesibilitatea acestui serviciu este încă destul de dificilă în țara noastră.
În consultație pacientul află cum poate să modifice consistența alimentelor astfel încât să le poată mânca cu ușurință și cum să aleagă alimentele care îi pot oferi, cu un volum mai mic, aportul caloric și proteic mai mare. Dacă acest prim pas nu este suficient, pasul următor ar trebui să fie adăugarea de suplimente orale nutritionale (găsite și cu denumirea de alimente dietetice speciale). Acestea sunt produse concentrate, complete din punct de vedere nutritiv, cu un aport crescut de calorii și proteine, pe lângă restul nutrienților necesari. Ele se pot găsi sub formă lichidă, gata preparate sau sub formă de pudră. De asemenea, acestea au diferite gusturi, existând chiar și variante cu gust neutru.
Suplimentele orale nutriționale reprezintă un ajutor excelent pentru combaterea deficitelor din alimentația pacienților oncologici. Ce am putut observa, în cei aproape nouă ani de lucru în domeniu, este că pacienții la risc de malnutriție care le folosesc reușesc, mai ușor, să prevină pierderea de kilograme și de masă musculară. Recomandarea utilizării suplimentelor orale nutriționale apare în toate ghidurile de nutriție pentru pacientul oncologic de la ESPEN (European Society for Enteral and Parenteral Nutrition)*(2) la ASPEN (American Society for Enteral and Parenteral Nutrition).

Pacientul trebuie să înțeleagă că dorința de a mânca „natural“, în contextul în care, de fapt, nu reușește să se alimenteze corespunzător, nu-l ajută. De asemenea, pentru a depăși frica de a nu consuma prea mult, este de ajutor să primească o recomandare clară, legată de cantitatea necesară și frecvența folosirii. Educarea pacientului legat de necesitatea existenței în dieta zilnică atât a proteinelor cât și a carbohidraților este foarte importantă. De asemenea, pacientul trebuie să înțeleagă că supradozarea cu anumite vitamine poate să reprezinte o problemă, dar că acest lucru nu se poate întâmpla cu suplimente orale nutriționale, atâta timp cât ele sunt folosite conform recomandărilor.
Complianța pacientului este ceea ce aduce succesul utilizării suplimentelor orale hipercalorice. Prin urmare, pentru a obține complianța este esențial să înțelegem care este bariera specifică care împiedică pacientul din a le folosi.
Am 2 exemple, din experiența personală, care îmi vin rapid în minte. Un exemplu este al unui pacient cu resurse economice limitate. Acest pacient era venit din alt oraș, singur, pentru a efectua tratamentul cu radioterapie la nivelul capului și gâtului. Pentru că tratamentul se efectua în condiții de ambulator, pacientul trebuia să se hrănească singur. Pe final de tratament nu se mai putea alimenta decât cu lichide. Fiind singur, fără acces la bucătărie și cu resurse financiare limitate, a început să slăbească. Întâmplarea a făcut ca acest pacient să primească, prin donație, mai multe flacoane de suplimente orale nutriționale hipercalorice, hiperproteice. Acestea fiind ușor de folosit, fără să necesite să fie gătite, au ajutat pacientul să ajungă la final de tratament cu un procent de scădere ponderală care nu a depășit 5%.
Un alt exemplu este al unui pacient după gastrectomie totală, care urma să efectueze tratamentul sistemic. Acest pacient era la el în oraș, avea și susținerea familiei și totuși imediat postoperator nu reușea să își atingă necesarul caloric și proteic, astfel încât să nu ajungă malnutrit în perioada de tratament sistemic. Prin adăugarea de suplimente orale nutriționale hipercalorice, hiperproteice în rețetele pe care le folosea zilnic, a reușit să își crească aportul și astfel să ajungă mult mai aproape de necesarul său zilnic de calorii, proteine și micronutrienți și să evite accentuarea malnutriției pe perioada tratamentului.
Dorința mea este ca toți profesioniștii din domeniul sănătății, care interacționează cu pacientul oncologic, să conștientizeze că aceste temeri există și să contribuie la combaterea lor și astfel să reușim, în echipă, să ajutăm pacientul să lupte împotriva malnutriției și sarcopeniei.

Bibliografie

  1. K.L. Ford et al. Dietary choices after a cancer diagnosis: A narrative review. Nutrition 103-104 (2022) 111838.
  2. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients.Clinical Nutrition 36 (2017) 11-48.
  3. E. Liljeberg et al.‘Between foods and medicines’: A qualitative interview study of patient experiences of the meaning and usage of oral nutritional supplements. Appetite 178 (2022) 106163.
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.