A X-a ediție a Congresului SRCCR

Author

Publicat la data de 14-03-2024
Categoria: Oftalmologie

Interviu realizat cu domnul Prof. Univ. Dr. Călin Petru Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă (SRCCR)

Stimate domnule profesor, vă rog să treceți în revistă, pe scurt, cele mai importante obiective atinse de Congresul Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă și Conferința Anuală Retină în cei 10 ani de existență.
Pe parcursul celor 10 ani am urmărit fidel misiunea SRCCR, acțiunile noastre fiind promovarea unei abordari moderne și actualizate a chirurgiei polului anterior ocular, cu accent pe chirurgia corneană și cea a cristalinului.
Fiecare congres a avut o temă bine gândită iar evenimentele asociate au avut atât participare națională cât și internațională.
De-a lungul timpilui multe personalități ale comunității oftalmologice mondiale au răspuns invitației noastre, invitații trimise fie prin canalele permanente de comunicare cu forurile internaționale, SRCCR fiind afiliată Societății Europene de Cataracta și Chirurgie Refractivă (ESCRS) sau propuneri ale companiilor care activează în domeniul nostru. Am avut onoarea de a găzdui invitați din USA, Japonia, Grecia, Italia, Germania, Filipine, Turcia, Egipt, Ungaria, unii au revenit sau au devenit invitați permanenți.

O enumerare scurtă și fără pretenția de a reaminti toate numele prezente nu poate să nu cuprinda anul 2014, primul congres, în București, prima sesiune a Academiei ESCRS, primii invitați de renume precum Dr Richard Packard (UK) un pionier al procesului de scădere a inciziei în operația de caratactă, în dezvoltarea tehnologiei de phacoemulsificare și în evoluția cristalinelor artificiale, Dr. Bekir Aslan (TR) cu peste 28 de ani de experiență în domeniul chirurgiei, o personalitate admirată în multe sesiuni de chirurgie live la toate congresele mondiale.
Din dorința de a reduce numărul de congrese de specialitate din România, din anul 2015 am decis să organizăm congresul SRCCR împreună cu Societatea Română Retina. Acest lucru a crescut mult nivelul stiințific al manifestărilor care au devenit mult mai atractive pentru toți colegii oftalmologi.
Anul 2019 a adus o schimbare importantă în comunitate și în structura congresului prin inaugurarea secțiunii de lucrări științifice pentru asistentele medicale din această specialitate. În general am dorit ca în aceste sesiuni să abordăm teme de mare interes care să aducă precizări legislative dar și practice menite să imbunătățească activitatea profesională a ccolaboratorilor noștri.
Edițiile din ultimii ani au fost un adevarat „festival“ de invitați cu mare experiență și greutate în domeniu – Dr. Ike Ahmed, un renumit chirurg cu expertiză vastă în multe afecțiuni oftalmologice, Dr. Arthur Cummings, Dr. Gabor Schariot, Dr. Boris Malyugin, Dr. Thomas Kohnen, Dr. Massimo Busin, pentru a enumera doar câțiva din participanții reprezentativi ai congresului nostru. În general ne-am dorit ca prezentările firmelor partenere să se axeze mai puțin pe prezentările de produs și mai mult pe partea științifică și mai ales practică a utilizării produsului respectiv.
Structura congresului s-a modificat și îmbunătățit în fiecare an. Alături de lucrările libere dar conectate la subiectul congresului, am introdus și momente extrem de atractive oferite de cazurile interactive și de coșmarurile din oftalmologie sau, mai recent, sesiunile de tipul „Cum se face?“, care doresc să prezinte soluții simple și elegante la provocările cazurilor dificile din chirurgia oftalmologică.
Educarea profesională a generațiilor de rezidenți și tineri specialiști a fost un element extraordinar de important în agenda congreselor în acesti 10 ani. Am dezvoltat secțiunea de cursuri pe mai multe domenii – biometrie, perimetrie, topografie, OCT, microscopie celulară – susținute de specialiști renumiți din țară și din străinătate. Am inceput în 2015 cu dezvoltarea abilităților chirurgicale prin activități de tipul dry-lab cu simulatorul EYESI, am trecut la diverse sesiuni de wetlab și am reușit ca la ultima ediție să avem un maraton de 2 zile de teorie și practică prin organizarea unui wetlab gratuit pentru 60 de rezidenți de anul 3 si 4. În același registru se încadrează și prezența simulatorului pentru intervenții chirurgicale Haag Streit de ultimă generație la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București. Datorită relațiilor excelente cu Societatea Europeană, România a fost prima țară în care acest simulator a fost instalat oferind unui număr de 47 de rezidenți șansa de a exersa în condiții excepționale toate manevrele chirurgicale intraoculare.
Dorind o structură dinamică și modernă a Congresului nostru am încercat să fim receptivi și la subiectele asociate subiectelor academice. Începând cu anul 2017 am introdus în program și sesiuni complementare, am abordat subiecte din zona juridică legată de meseria noastră discutând despre răspunderea juridică în actul medical și chestionând dacă personalul medical poate fi asimilat funcționarilor publici.
Din dorința de a fi prezenți și în spațiul virtual, am înființat un grup pe Facebook care dorește să ofere informații actuale despre desfășurarea manifestărilor și să devină un grup de lucru interactiv în care colegii oftalmologi să își exprime și să își lămurească dilemele legate de activitatea lor profesională.

Vă rog să ne prezentați pe scurt ediția congresului din acest an
Și congresul acestui an va beneficia de prezența unor invitati speciali. Pentru a dezvălui în avanpremieră un nume, anul acesta vom avea șansa unică de a-l vedea la Eforie Nord pe profesorul Uday Devgan, un renumit chirurg din Los Angeles (SUA) mare „antrenor“ de talente, supranumit „The Doctors’s Doctor“, chirurgul celebrităților și cel care a primit premiul „America’s Best Eye Doctor“ în 2021.
Anul acesta dorim să organizăm, în premieră și mese rotunde cu câte zece paricipanți și doi experți, cu subicte prestabilite, la care tinerii oftalmologi vor avea posibilitatea să discute și să învețe câte ceva din experiența maeștrilor.
În acest an vom continua și efortul organizatoric, știintific și financiar prin organizarea celui de al 2 lea wetlab pentru alți 60 de rezidenți pe parcursul a 2 zile, o impletire de parte teoretică susținută de chirurgi cu mare experiență dublată de practica chirurgicală pe ochi de porc și ochi Bioniko, care simulează extrem de fidel cataracta umană.

Care sunt progresele din ultimii ani pentru îmbunătațirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oftalmologice, atât în țară cât și pe plan mondial?
Un studiu efectuat în 2022 pe un eșantion de 600 de pacienți a arătat că pacienții noștri au nevoie de toată atenția și timpul nostru, nu doar pentru manevrele medicale ci și pentru discuția asociată vizitei la doctor. Au nevoie să înteleagă toți pașii intervenției chirurgicale care îi așteaptă dar și noi avem nevoie să înțelegem așteptările postoperatorii pentru a ajunge la rezultatul dorit de ei.
Dacă în cea mai mare parte din spitale și clinici private dotarea cu echipamentele necesare explorărilor preoperatorii sau a blocului operator sunt la nivel internațional, comunicarea cu pacientul este cea care face diferența dintre un pacient fericit și unul dezamăgit.

Ce apariții editoriale au fost realizate pe parcursul acestor 10 ani? Aveti în vedere pentru acest an publicații noi?
Încă de la prima ediție a Congresului, din 2014, am hotarât că pentru o bună si coerenta organizare a comunității ne trebuie un document de bune practici, de protocoale și atitudini profesionale comune. În acest mod s-a creat primul Ghid de Cataractă lansat în România, care a fost distribuit tuturor oftalmologilor și care a creat jaloanele pentru o practică corectă în acest domeniu.
A urmat, în 2015, lansarea Romanian Journal of Ophlamology care reprezintă publicarea revistei Oftalmologia în limba engleză. În acest mod, o revistă cu o lungă istorie care funcționează ca o platformă de schimb de experiență de atât de mulți ani, a devenit mult mai vizibilă și a intrat în circuitul internațional al revistelor de specialitate.
Din dorința de a avea o bibliografie actuală de vârf pentru rezidenți și tineri spacialiști am decis să traducem din limba engleză două titluri importante:

  • primul este Tratatul de Oftalmologie scris de Myron Yanoff/ Jay Duker care a văzut lumina tiparulu în 2022, un tratat de baza în oftalmologia mondială;
  • cel de-al doilea este „Oftalmologie practică“, Wills Eye, un ghid pentru diagnosticul și tratamentelor afecțiunilor oculare, un ajutor valoros pentru orice practician în activitatea zilnică.

Anul acesta dorim sa lansăm Volumul 2 din „Tratatul de Chirurgie – Oftalmologie“ sub egida Academiei Române. Acest tratat românesc de chirurgie oftalmologică însumează munca a 50 de coautori și prezintă tehnicile chirurgicale actuale utilizate în practica zilnică.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.