În perioada 27-30 martie 2024 are loc cea de a XX-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina Familiei București-Ilfov, cu participare internațională. Despre acest prestigios eveniment ajuns la o ediție aniversară, stăm de vorbă cu Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Preşedintele Conferinței și al AMF-B.
Conferința AMF-B 2024 reprezintă o ediție aniversară, atât pentru numărul evenimentelor desfășurate cât și pentru titlul „Echilibrul delicat între știință, artă și comunicare“. Care sunt noutățile tematice ale conferinței de anul acesta? Ce invitați aveți și cum se va desfășura acest eveniment?
Este într-adevăr o aniversare – Jalon pentru noi. Avem 20 de ani de când Asociația Medicilor de Familie București a fost înscrisă la judecătorie sub această formă, împlinim douăzeci de ediții ale Conferinței din martie și iată, zece ani de când titlul general al Conferinței noastre este „Echilibrul delicat între știință, artă și comunicare“. Este o bornă de la care ne uităm în urmă pentru un bilanț și ne uităm înainte strategic, pentru viitorul nostru ca asociație profesională și creuzet pentru activități de educație medicală.
Evenimentul din acest an cuprinde patru zile de conferință foarte intense, cu desfășurare în două săli de plen și una de ateliere practice, urmate de o zi de curs, un curs amplu și foarte bine susținut de un ansamblu de formatori de mare calibru, despre bolile rare, un subiect pe care deja am stabilit un parteneriat pentru viitor, în folosul pacienilor noștri. Am fost întotdeauna adepții sesiunilor interdisciplinare și dialogului, ai calității lucrărilor și prezentărilor. De aceea am ținut cont întotdeauna ca sesiunile noastre din săli paralele să nu se suprapună tematic, să ofere o privire extinsă asupra fiecărui subiect și să aducă la masă pe poziții egale, specialiști din toate domeniile circumscrise acelui subiect.
Ne-am reîntors în săli și au revenit și partenerii noștri de la Universitatea și Spitalul Acibadem cu o sesiune de prezentări bogat ilustrate vizual. Avem ca noutate o sesiune dedicată medicilor rezidenți, de fapt lucrărilor lor, o sesiune numită „Pepiniera MF“. Lor le dedicăm și un atelier practic de comunicare și pentru că dorim să îi sprijinim și să îi susținem, le-am pregătit câteva cărți drept cadou.
NOI în conferința noastră sunt o sesiune de medicină sportivă și atelierele practice despre schimbările de comportament, gestionate de experți în aceste domenii.
Medicina Familiei este o specialitate complexă, care implică perfecționare continuă și o permanentă luptă de autodepășire, si pe care o putem denumi „linia întâi“ a legăturii dintre pacient și sistemul medical. Ce dificultăți întâmpină această specialitate an de an? Cum reușește medicul de familie să onoreze interesul și nevoile pacientului?
Oh, vorbim aproape zilnic despre dificultățile și specificul acestei specialități medicale. Tot descoperim noi și noi probleme și bariere și când credeam că am putut trage în sfârșit linia, aflăm că se poate și mai rău.
Credem că e o specialitate Cenușereasă, care a îmbătrânit așteptând zâna cea bună, pantoful de cristal și pe Prințul fermecat! Ne-am confruntat cu unele dificultăți încă de la înființare, cu numeroase bariere care țin mai ales de conceptul de medicină de familie, de conținutul specialității și ceea ce încă nu am reușit să schimbăm este percepția din interiorul nostru și din exterior despre noi. Pare cel mai greu să arăți lumii cum o specialitate tânără poate și trebuie tratată pe picior de egalitate cu alte specialități tradiționale cu greutate pentru că principalul criteriu de comparație nu ar trebui să fie vechimea și istoria, ci felul în care impactează pacienții.
Pe fondul unei subfinanțări cronice care a început a fi surpriza și a ajuns regula, astăzi trebuie să facem față unui flux imens de informații, unei informatizări care șchioapătă rău, unor sarcini care se înmulțesc exponențial și unei birocrații fără limite, care pur și simplu ne cocoșează. A progresa în aceste condiții la care se adaugă și schimbarea peisajului psihologic postpandemic, a devenit o luptă aproape pe viață și pe moarte.
Gripa, o permanentă provocare sezonieră. Importanța unei protecții dincolo de gripă și a complicațiilor sale potențial devastatoare, o reprezintă vaccinarea. Cum a evoluat curba vaccinării în acest sezon?
Da, o altă provocare pentru noi a fost adoptarea unui alt sistem de oferire a vaccinurilor contra gripei. A mers „așa și așa“, deocamdată din datele pe care le-am urmărit, coroborate cu informațiile de la colegi, aș zice că în marile orașe s-a vaccinat mai mult, în timp ce în zonele rurale și greu accesibile s-a vaccinat mai puțin, per total numărul dozelor de vaccin administrate a fost mai mic decât anul trecut, dar mă feresc să concluzionez deocamdată. Chiar cred că va trebui mai degrabă să comparăm acest an cu următorul, adică să folosim termeni rezonabili de comparație, nu să comparăm vaccinarea în ansamblu într-un an de reformă.
De exemplu Bucureștiul, care a fost ani de zile văduvit de dozele de vaccin gripal din punctul de vedere al medicului de familie, a înregistrat o creștere evidentă. An de an ne confruntăm cu o distribuție foarte discriminatorie a vaccinului gripal, față de alte județe medicii din București primeau extrem de puține doze, 25 – 50 și era evident că numărul pacienților vaccinați era mic. Avem în acest an situații în care un singur medic a efectuat peste șapte sute de vaccinări în sezon, tocmai datorită accesului larg al populației la rețeta gratuită.
Am putea vorbi despre cum s-a gospodărit fiecare, ca să înțelegem cum s-au înregistrat astfel de discrepanțe notabile între urban și rural sau între localități rurale. Poate într-un final autoritățile locale vor înțelege că este imperios necesar să se implice în procesele legate de sănătatea comunității pentru a avea comunități sănătoase și de ce nu, productive!
În fiecare an sunteți parte a Cursului Național URGEMED – organizat de AMF-B, sub auspiciile UMF „Carol Davila“ București.
Cât de importantă este multidisciplinaritatea? Considerați că medicii de familie ar trebui să fie invitați de către societățile medicale profesionale la mai multe evenimente organizate de acestea?
Credem în multidisciplinaritate ca principiu de bază! Și când spun multidisciplinaritate nu mă refer la participarea medicilor de familie la conferințele altor specialiști. Asta se întâmplă deja dintotdeauna! S-a întâmplat să fim invitați să organizăm sesiuni de medicină de familie în congresele altor specialiști și am constatat cu tristețe că la sesiunile nostre veneau exclusiv medici de familie, pentru toți ceilalți sesiunea nu era importantă, ori noi credem astfel: că trebuie să ne asezăm la aceeași masă și să organizăm împreună sesiuni de lucru, conferințe, schimburi de idei, ateliere practice, cursuri, să privim o problemă din mai multe direcții până când focalizarea privirilor noastre ajunge în punctul comun. Doar astfel ne putem concentra cu adevărat pe pacientul nostru. Ne demoralizează atunci când ne solicită cineva să organizeze „ceva pentru medicii de familie“ ca și când aceștia au nevoie permanent să li se predea, să fie educați de alti specialiști, să beneficieze de upgradări. Mi se pare o abordare necolegială și neprincipială și am învățat să respingem aceste tendințe.
Se vorbeste tot mai mult despre inteligența artificială ce se dorește a fi implementată și în medicină. Credeți că poate substitui AI rolul medicului?
Cu siguranță va impacta masiv medicina. Poate ajuta foarte mult, poate face însă și rău, dacă nu folosim aceste instrumente. Citeam de curând că unele dintre specialitățile cu cel mai mic impact negativ va fi medicina de familie, pentru că implică multă verbalizare, mult dialog cu pacientul, multe priviri ochi-în-ochi, ceeea ce va fi dificil de înlocuit… Vom vedea. Vom dezbate problema într-o sesiune dedicată inteligenței artificiale la Conferință cu unul dintre pasionații subiectului, dr. Florian Berghea.
AMF-B are ca scop dezvoltarea și afirmarea specialității medicină de familie, precum și reprezentarea, susținerea și protejarea intereselor membrilor săi în toate sferele de activitate. Ce demersuri ați făcut anul acesta către Ministerul Sănătății și alte foruri decizionale în acest sens?
Ne-am implicat de fiecare dată alături de colegii noștri din SNMF în orice demers național. Avem reprezentanți în grupurile de lucru, inclusiv acelea care lucrează pentru discuțiile cu CNAS, avem colegi implicați în structurile patronale și încercăm să fim cât se poate de vizibili în presă, pentru a arăta adevărata imagine a medicinii de familie, nemachiată, reală, cu tristeți și neîmpliniri, cu greutăți și aspecte birocratice, dar și cu mici și mari bucurii și realizări.