Chiar dacă parte mare dintre medici folosesc infiltrațiile în cabinete, clinici sau spitale, apariția unor materiale utile, care ne pot îndruma în efectuarea corectă și eficientă a infiltrațiilor sunt foarte puține în momentul de față.
Infiltrațiile intraarticulare cu cortizon reprezintă o metodă tradițională de tratare a durerilor artrozice, însă din dorința din ce în ce mai mare de a oferi tratamente mai eficiente și pentru a limita efectele adverse ale utilizării cortizonului, noi metode de tratament sunt folosite pentru a reduce durerile artrozice, pentru a reduce riscul progresiei afecțiunii și pentru o recuperare cât mai rapidă.
În acest context, soluțiile pe bază de acid hialuronic și plasmă îmbogățită cu trombocite reprezintă o soluție net superioară, fără efectele adverse ale corticosteroizilor (prin efectul proteolitic).
De ce este nevoie de infiltrații?
Pentru că nu toți pacienții au nevoie de operație, dar și pentru că rata satisfacției după artroplastie este de 90%, pentru că uneori operația nu poate fi realizată din motive medicale, dar și personale, dar și deoarece există multiple intervenții chirurgicale cu rol paleativ (meniscectomii, acromioplastii etc) și atunci sunt preferate proceduri mai puțin invazive.
Ce infiltrăm?
Acid hialuronic (beta-D-glucuronil-betaD-N-acetil glucosamina).
Element structural articular, cu efect antiinflamator, antialgic, reface homeostazia articulară, are rol în adeziunea celulară și contribuie la refacerea microvsacularizației.
PRP
- Are rol în a stimula răspunsul natural de vindecare.
- De a minimaliza simptomele afecțiunilor degenerative.
- Și de a preveni și, poate chiar de a vindeca anumite leziuni (epicondilite, leziuni ale coafei rotatorilor etc).
Este orice infiltrație cu PRP o infiltrație cu PRP?
PRP este eficient atunci când putem obține și administra cel puțin 1000000 trombocite/microL (conform F.D.A)
Conține platelet derived growth factor (PDGF), transforming growth factor (TGF-beta), insulin-like growth factor (IGF), vascular endothelial growth factor (VEGF), epidermal growth factor (EGF), platelet factor 4, interleukin-1 (IL-1), platelet derived angiogenesis factor, platelet derived endothelial growth factor, epithelial cell growth factor, osteocalcină, osteonectină, fibrinogen, vitronectină, fibronectină și trombospondină.
În momentul de față acest procedeu este des recomandat în România, însă nicăieri nu este precizat numărul de trombocite și nici volumul de plasmă obținut. Astfel ajungem să vedem pacienți care primesc acest tratament și pentru că plasma obținută nu conține nici măcar 3 milioane de trombocite/ mililitru, nu au rezultate semnificative în reducerea durerilor. Tot din acest motiv și studiile care există în acest moment arată o eficiență redusă, pentru că au fost analizate doar rezultatele infiltrațiilor care au folosit concentrații și volume mici de trombocite.
Care sunt avantajele asocierii PRP cu acid hialuronic: Prin efectul sinergic al celor două substanțe vom putea oferi pacienților mai puțină durere, mai multă mobilitate și o mai bună funcționalitate.
Devine din ce în ce mai clar că acest tip de infiltrații sunt standardul de aur în tratarea durerilor articulare. Mai exact PRP-ul pregătit corespunzător (volum, concentrație de trombocite).
De asemenea adminstrarea exactă (sub ghidaj ecografic). Dacă aceste deziderate nu sunt respectate, este foarte posibil ca o infiltrație să nu fie de mare ajutor.
Nu toți pacienții pot fi tratați cu acest tip de infiltrații.
Pentru a putea beneficia de rezultate satisfăcătoare, trebuie îndeplinite o serie de condiții:
Afecțiunea nu trebuie să fie foarte avansată, iar aliniamentul articular nu trebuie afectat.
Volumul și concentrația plasmei sunt importante.
Procesul de centrifugare.
PRP-ul sărac în leucocite este cel mai eficient pentru articulațiile membrelor, însă PRP-ul bogat în leucocite este eficient pentru afecțiunile coloanei.
În cazul pacienților în vârstă sunt necesare mai multe infiltrații.
Precizia injectării.
Pentru a putea beneficia de rezultate satisfăcătoare, trebuie îndeplinite o serie de condiții:
- Afecțiunea nu trebuie să fie foarte avansată, iar aliniamentul articular nu trebuie afectat.
- Volumul și concentrația plasmei sunt importante.
- Procesul de centrifugare.
- PRP-ul sărac în leucocite este cel mai eficient pentru articulațiile membrelor, însă PRP-ul bogat în leucocite este eficient pentru afecțiunile coloanei.
- În cazul pacienților în vârstă sunt necesare mai multe infiltrații.
- Precizia injectării.
În concluzie, pentru a fi eficientă o infiltrație cu PRP trebuie să ne asigurăm că diagnosticul este corect, că folosim un număr optim de trombocite și volum mare de plasmă. Chiar dacă nu putem trata artroza, ne putem asigura că obținem mai puțină durere, mai multă mobilitate.