Avertismente privind produsele medicinale din plante asteraceae în alergia respiratorie la polen de buruieni

Authors

Publicat la data de 15-05-2025

Pentru milioane de persoane din Europa, alergiile respiratorii la polenuri de buruieni, de tip rinită alergică cu sau fără astm asociat, reprezintă o problemă recunoscută și semnificativă de sănătate, în special pentru polenul de ambrozie/iarba pârloagelor (Ambrosia artemisiifolia) și pelin negru/pelinariță (Artemisia vulgaris), cu manifestări clinice din a doua parte a verii până toamna. Cu toate acestea, o problemă mai puțin cunoscută, dar importantă, este datorată reactivității încrucișate între componentele alergene din polen de buruieni și anumite produse medicinale pe bază de părți aeriene înflorite ale altor plante din familia Asteraceae (Compositae).

Pacienții sensibilizați la polenul buruienilor Asteraceae pot fi expuși riscului de reacții de hipersensibilitate mediate prin IgE atunci când sunt expuși la produse medicinale derivate din specii înrudite din punct de vedere botanic, cum ar fi mușețelul, gălbenelele și echinacea.

Familia Asteraceae include atât buruieni polenizate prin vânt (anemofile), cum ar fi ambrozia și pelinarița, cât și plante folosite în fitoterapie, polenizate de insecte (entomofile). Grăuncioarele de polen ale multor dintre astfel de plante au componente proteice alergene care au în comun secvențe similare structural, în special proteine de tip defensină, proteine de transfer lipidic (LTP) și profiline, care pot declanșa reacții alergice diferite la indivizii sensibilizați anterior. Aceste reacții adverse alergice pot varia de la sindrom de alergie orală la urticarie, exacerbări ale astmului sau chiar anafilaxie, în special la pacienții cu alergii la polen care consumă infuzii sau ceaiuri din flori de plante Asteraceae sau suplimente care conțin astfel de grăuncioare de polen.
Pe baza rapoartelor clinice și a evaluărilor EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente), plantele medicinale asociate cu reacții alergice datorate reactivității încrucișate cu polenul de buruieni din familia Asteraceae includ: echinacea Echinacea purpurea și E. angustifolia (raportate ca fiind cauză de reacții alergice imediate, inclusiv anafilaxie, în special la pacienții sensibilizați la polen de ambrozie), mușețel Matricaria chamomilla/Chamomilla recutita (pacienții cu rinită alergică sensibilizați la polenul de Artemisia vulgaris în mod particular expuși riscului, inclusiv de anafilaxie), gălbenele Calendula officinalis (asociate cu reacții anafilactice și angioedem de contact), păpădia Taraxacum officinale (cunoscută pentru reactivitate încrucișată cu componente alergene din polen de pelinariță și crizantemă), coada-șoricelului Achillea millefolium (polen cu potențial alergenic, implicat în astm ocupațional și rinită sezonieră), spilcuța Tanacetum parthenium (similară structural și alergenic cu mușețelul, care poate provoca reacții alergice la persoanele sensibilizate la pelinariță), splinuța Solidago virgaurea (chiar dacă prezintă reactivitate încrucișată limitată, este contraindicată la pacienții alergici la plante din familia Asteraceae) și scaiete Xanthium strumarium (date limitate referitoare la cross-reactivitate, dar suspectată pe baza similarităților grăuncioarelor de polen cu cele de ambrozia).

Având în vedere popularitatea tot mai mare a remediilor pe bază de plante, este esențial ca alergologii, medicii de familie, specialiștii ORL și pneumologii să cunoască riscurile de reactivitate încrucișată și să-și informeze în mod corespunzător pacienții alergici la polenul anemofil de buruieni, cum ar fi cel de pelinariță sau ambrozie, cu privire la riscurile alergice asociate florilor/părților aeriene ale plantelor entomofile din familia Asteraceae utilizate ca produse fitoterapeutice, consumate ca în special ca infuzii sau ceaiuri medicinale, ca atare sau în combinație cu produse apicole, cum ar fi mierea polifloră sau de floarea-soarelui, care pot contribui cu riscuri alergice suplimentare datorită prezenței grăuncioarelor de polen de Asteraceae.

Este important de menționat că produsele medicinale care conțin părți aeriene înflorite din plante din familia Asteraceae sunt, de obicei, disponibile pentru administrare orală sub formă solidă sau lichidă. Infuziile sau ceaiurile din florile acestor tipuri de plante, cum ar fi mușețelul, gălbenelele și echinacea, sunt printre cele mai frecvent utilizate produse medicinale. Disponibilitatea este fie în formă vrac, fie ambalate în pliculețe de unică folosință. Grăuncioarele de polen de Asteraceae sunt mai mici decât dimensiunea porilor hârtiei de infuzie țesută din nailon sau nețesută celulozică, din acid polilactic, sau hibridă cu nailon. Clismele cu preparate lichide pe bază de mușețel prezintă un risc și mai mare din cauza aplicării directe pe o suprafață extinsă a mucoasei colonice.

Comitetul pentru produse medicinale pe bază de plante (HMPC) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) recomandă în mod explicit evitarea utilizării produselor pe bază de plante derivate din Asteraceae la persoanele cu alergii cunoscute la această familie botanică.

Acțiunile recomandate pentru medici includ realizarea unei anamneze alergologice detaliate, în special la pacienții cu simptome respiratorii și sensibilizare IgE cunoscută la polenul de buruieni, și educarea pacienților cu privire la riscurile asociate utilizării de infuzii/ceaiuri din flori de plante sau suplimente alimentare care conțin granule de polen provenite din Asteraceae. Diagnosticul corect al alergiei mediate de IgE la polenul de buruieni din familia Asteraceae este esențial. Alergologii utilizează diverse metode de diagnostic, inclusiv teste cutanate și/sau teste serologice in vitro de tip singleplex și multiplex pentru determinarea IgE specifice, cu scopul de a identifica sensibilizarea mediată IgE și de a evalua riscul de reactivitate încrucișată.

Abordarea modernă prin alergologie moleculară, care utilizează molecule alergene in vitro, complementară metodelor tradiționale bazate pe teste cutanate și in vitro bazate pe extracte naturale, evaluează sensibilizarea IgE la componente alergene din polenul de buruieni atât specifice speciei cât și cross-reactive ce cele din produsele medicinale pe bază de plante, inclusiv defensine din polen de Asteraceae, care prezintă bună stabilitate termică și la variații de pH.

În concluzie, pe măsură ce fitoterapia este tot mai des integrată în rutinele de îngrijire personală și de menținere a stării de bine a pacienților, conștientizarea reactivității încrucișate dintre componentele alergene din polenul unor buruieni și extractele din plante medicinale din familia Asteraceae este esențială pentru prevenirea reacțiilor adverse. Acest aspect este important în gestionarea pacienților cu rinită alergică sezonieră sau astm, sensibilizați la polen de ambrozie sau pelinariță. Informarea atât a medicilor, cât și a pacienților în legătură cu această posibilă cross-reactivitate și respectarea recomandărilor EMA poate reduce semnificativ riscul reacțiilor alergice neintenționate provocate de produse „naturale” considerate popular ca fiind sigure.

Bibliografie
1. European Medicines Agency Assessment Report on Achillea millefolium L., flos. [accessed on 13 April 2025]. Available online: www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-achillea-millefolium-l-flos_en.pdf
2. European Medicines Agency Assessment report on Chamaemelum Nobile. [accessed on 13 April 2025]. Available online: www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-chamaemelum-nobile-l-all-flos_en.pdf
3. European Medicines Agency Calendulae flos – Herbal Medicinal Product. [accessed on 13 April 2025]. Available online: www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/calendulae-flos
4. European Medicines Agency Echinaceae Purpureae Herba – Herbal Medicinal Product. [accessed on 13 April 2025]. Available online: www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/echinaceae-purpureae-herba
5. European Medicines Agency Matricaria Flower. Matricaria recutita L., flos. [accessed on 13 April 2025]. Available online: www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/matricaria-flower-summary-public_en.pdf
6. Di Costanzo M, De Paulis N, Peveri S, Montagni M, Berni Canani R, Biasucci G. Anaphylaxis caused by artisanal honey in a child: a case report. J Med Case Rep. 2021; 15(1): 235. doi: 10.1186/s13256-021-02823-4.
7. European Medicines Agency Tanaceti Parthenii Herba – Herbal Medicinal Product. [accessed on 13 April 2025]. Available online: www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/tanaceti-parthenii-herba
8. Fasano M.B. Allergenic cross-reactivity between Echinacea and ragweed. J. Allergy Clin. Immunol. 2007; 119: S270. doi: 10.1016/j.jaci.2006.12.428.
9. Popescu F.D. Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens. World J. Methodol. 2015; 5:31–50. doi: 10.5662/wjm.v5.i2.31.
10. Popescu F.D., Vieru M. The presence of aeroallergens in food products: A potential risk for the patient with allergic rhinitis. Rom. J. Rhinol. 2018; 8:11. doi: 10.2478/rjr-2018-0001.
11. Preda M, Smolinska S, Popescu FD. Diagnostic Workup in IgE-Mediated Allergy to Asteraceae Weed Pollen and Herbal Medicine Products in Europe. Medicina (Kaunas). 2024; 60(9):1494. doi: 10.3390/medicina60091494.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.