Știm cu toții că primul consult oftalmologic al oricărui copil ar trebui să aibă loc înainte de vârsta de 1 an. Pentru că dezvoltarea vizuală a ochiului ca organ și a coordonării dintre cei doi ochi este în progres continuu și accelerat în primul an de viață, de cele mai multe ori, când nu avem semne clinice de atenționare recomandăm primul consult, de rutină, între 6 luni și 1 an pentru a urmări cât mai bine dezvoltarea binoculară.
Copiii născuți prematur sunt candidați la un examen oftalmologic timpuriu. În funcție de vârsta gestațională la care au fost născuți, greutatea la naștere, evoluția postnatală, aceștia trebuie văzuți după un calendar fix, bine stabilit de protocolul de examinare.
În cazul copiilor născuti la termen sunt situații când anumite semne clinice, pe care părintele sau medicul pediatru le observă, semnalează urgentarea examenului oftalmologic. Orice aspect anormal al pleoapelor, al globilor oculari, al mărimii acestora, al transparenței oculare necesită examinarea imediată de către medicul oftalmolog pediatru.
Deschidere incompletă, asimetrică a ochilor.
O problemă frecventă a nou-născuților este lăcrimarea excesivă, ulterior cu formarea secrețiilor oculare gălbui. De cele mai multe ori, această situație este datorată obstrucției congenitale a canalelor lacrimale și de cele mai multe ori în aceste cazuri se face abuz de folosirea picăturilor cu antibiotic, dar mai rău a combinațiilor între antibiotic și cortizon, substanță ce poate induce o mulțime de efecte adeverse locale și generale la un copil nou-născut. Explicarea modului de toaletare locală și a necesității unei frecvențe mai mari, a masajului canalului lacrimal și aplicarea acestora de către mamă, pot duce la ameliorarea simptomelor și chiar la remiterea obstrucției în primle luni de viață.
Obstrucție congenitală complicată-dacriocistită.
Să nu uităm că lăcrimarea excesivă poate fi semnul unor boli mai grave, ca de exemplu glaucomul congenital, de aceea examenul oftalmologic în această situație este indispensabil.
În zona perioculară pot fi observate formațiuni pseudotumorale, umflături, ce pot fi ignorate sau nu, dar pentru asta este nevoie de expertiza medicului oftalmolog.
Orice discolorație la nivelul pleoapei trebuie examinată de oftalmolog pentru că poate ascunde o patologie complexă.
Mergând mai profund, deschizând pleoapa și examinând globul ocular prin comparație, orice asimetrie de mărime este considerată anormală și trebuie urgent evaluată de oftalmolog, pentru că poate fi semnul unui glaucom congenital. De asemenea, transparența corneei trebuie observată și comparată, aspectul lăptos, imposibilitatea observării clare a irisului sau a pupilei la lumina zilei sau prin iluminarea cu o lanternă sunt motive pentru a cere o examinare urgentă de specialitate.
Glaucom congenital.
Părinții și medicii pediatrii pot observa anomalii de culoare a pupilelor. O pupiplă albă este o urgență oftalmologică la acestă vârstă.
Cataractă congenitală.
Din punct de vedere funcțional un nou-născut nu va urmări nici jucăria, nici chipul mamei, nici lanterna, dar un copil de 2 luni ar trebui să o facă. De aceea, atunci când mama observă că bebelușul ei nu urmărește la vârsta de 2 luni nimic trebuie să meargă cu sugarul la un consult oftalmologic. Orice deviație/nealiniere a globilor oculari la vărsta de 3 luni este considerată anormală, ca atare trebuie să fie examinat oftalmologic copilul. Deopotrivă trebuie examinați urgent copiii cu mișcări necontrolate ale globilor oculari.
Deviație oculară, asimetrie oculară.
Copiii proveniți din părinți cu patologie oftalmologică congenitală, cu transmitere genetică trebuie examinați cât mai devreme.
Copiii proveniti din sarcini cu infecții pe perioada gestațională sau cu tratamente sistemice în perioada sarcinii trebuie evaluați oftalmologic rapid după naștere.
Copiii cu infecții sistemice, perinatale, trebuie examinați oftalmologic.
Examinarea oftalmologică a copilului mic necesită cunoașterea specifică a patologiei oftalmice pediatrice, experiență adecvată și uneori aparatură specială, de aceea recomandăm ca acești copii să fie văzuți de oftalmologi supraspecializați în domeniu, capabili să recunoască și să ofere sfaturi și tratamente adecvate.