În perioada 6-9 aprilie 2023 s-a desfășurat la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova ediția a doua a Congresului „Craiova Connects”. De altfel, Craiova Connects este un concept în sine, poate cel mai îndrăzneț și mai inovator din România.
Un „congres al echipelor”, cum s-a exprimat într-un rând prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, rectorul UMF Craiova și unul dintre organizatorii de bază, Craiova Connects este, de fapt, un rezultat al modului modern de a înțelege și de a face medicina. Iar modernitatea în medicină este sinonimă cu deschiderea și acceptarea nebănuitelor nuanțe ale cunoașterii. Deschidere, în medicină, înseamnă aprofundare. Aici au condus, de pildă, descoperirile geneticii prin care vorbim de medicamentele biologice în tratarea cancerului sau de terapia cu celule stem. Postmoderna „autostradă informațională” nu a generat în cunoașterea medicală o perplexitate vecină cu sterilitatea sau cu bavardajul energofag, ci mai mult curaj, mai multe informații care puse împreună contribuie la bunăstarea pacientului, adică a unui eu, complex, care nu mai permite o abordare simplistă, liniară, unidirecțională. Interacțiunea cu pacientul de azi se face în mai multe etape, din diverse unghiuri, sincronic și diacronic, în funcție de variabilele fiecărui caz, fiecărei întâlniri.
„Cel mai inovativ” concept de eveniment academic medical din România, așa cum sună declarația de principii a congresului, exact această realitate o observă și o supune atenției lumii medicale academice, dar și opiniei publice. Interdisciplinaritatea, cuvântul-cheie al medicinei moderne, își dovedește imensul potențial.
Lansat anul trecut, de Ziua Mondială a Sănătății, Congresul a reunit cei mai importanți specialiști din trei specialități medicale: Gastroenterologie, Reumatologie și Dermatologie. Au fost atunci trei zile de lucru intens, cu aproximativ 500 de participanți on site și peste 1000 de participanți online.
Momente-cheie la Craiova Connects
Anul acesta, congresul s-a extins la patru zile, iar programul a fost extrem de complex. S-au reunit în aulele, amfiteatrele și laboratoarele universității craiovene cei mai importanți specialiști din gastroenterologie, obstetrică-ginecologie și diabet-nutriție. Întâlnirile au debutat din zorii zilei de 6 aprilie, cu o serie de hands on training-uri în cele trei specialități conectate anul acesta. În centrele de simulare ale UMF Craiova, medicii tineri și rezidenții au beneficiat de câteva ore intense de aplicații sub coordonarea unor medici specialiști din diverse centre universitare din țară. S-au exersat endoscopii, proceduri terapeutice în gastroenterologie, ecografii fetale și ginecologice, studierea unor cazuri din obstetrică, terapia pacientului diabetic.
După deschiderea oficială din eleganta Aula Magna a UMF Craiova, la care au participat alături de conducerea universității craiovene, reprezentanți ai societăților medicale implicate în congres, lucrările au continuat în același spațiu sub tema „Interferences between specialities”. Au participat trei dintre membrii echipei de organizare, care au demonstrat exact miza „Craiova Connects”. Cele trei intervenții s-au numit: „Why and when I need a obstetrician and/or a diabetologist in my practice” (prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea), „Why and when I need a gastroenterologist and/or a diabetologist in my practice” (prof. univ. dr. Ștefania Tudorache), „Why and when I need a gastroenterologist and/or a diabetologist in my practice” (conf. univ. dr. Mihaela Vladu). Dedicată dialogului și interconectivității, prima zi a Congresului a continuat cu Panelul „Metabolic medicine and its interferences”. Aici, prof. univ. dr. Gabriela Radulian a susținut o comunicare despre medicina metabolică și nutrițională, prof. univ. dr. Gabriela Roman a abordat noua paradigmă în managementul diabetului, iar prof. univ. dr. Laura Mihalache a conferențiat despre rolul echipei multidisciplinare în abordarea obezității. Prima zi s-a încheiat cu o serie de conferințe speciale, care au și electrizat audiența, susținute de prof. univ. dr. Gabriel Constantinescu, prof. univ. dr. Claudiu Mărginean și prof. univ. dr. Bogdan Timar.
Ziua a doua a fost dedicată întâlnirilor pe specialități. Cei aproape 500 de participanți au intrat pe paneluri, iar ziua s-a dovedit prea mică, timpul prea puțin pentru multitudinea și calitatea abordărilor. „Hot topics in IBD”, „Hot topics in viral hepatitis”, „The ultrasound – the window to the fetus”, „Improving the neonatal outcome step by step”, „The fetal heart and more”, „Female infertility ad Assisted Reproductive Techiniques (ART)” sunt câteva dintre panelul de la Gastro și ObGyn. Dintre panelurile dedicate diabetului și bolilor nutriționale amintim: „Diabetes mell it us – a major health issue”, „Diabetes and pregnancy”, „Obesity – a major health issue”, „Diabetes and cardiovascular risk”. Încheiate seara târziu, întâlnirile științifice au continuat și în ziua următoare, a treia a Congresului, care și urma să aducă multe surprize participanților, în așa fel încât experiența craioveană să însemne pentru fiecare dintre cei prezenți în Aula Magna cel puțin un moment de inspirație, de motivație, dacă nu chiar un moment al deciziilor ceva mai profunde.
Cronologic, dimineața celei de-a treia zile i-a readus pe participanți în amfiteatre, la întâlnirile pe specialități. „Hot topics in neuroendocrine tumors” în Gastroenterologie, „Operative gynecology” în Obsterică și Ginecologie, respectiv „V-obsesity – a major health issue” în Diabet-Nutriție, sunt panelurile care au făcut ca discuțiile să se prelungească mult după ora anunțată pentru încheierea sesiunilor științifice, cu atât mai mult cu cât oaspeții UMF Craiova au trebuit să se reunească pentru o jumătate de zi extrem de intensă în Aula Magna.
Ziua surprizelor și aplauzelor
Ziua a treia a adus, așadar, o serie de evenimente academice care fac din Craiova Connects o întâlnire de referință în lumea medicală universitară. Astfel, puțin după ora prânzului, a avut loc un eveniment unic în România, din perspectiva studiului și înțelegerii medicinei: Residents Debates – on drills. Organizatorii au creat un exercițiu de simulare a unor cazuri complicate, ajunse în urgență, cazuri care implică specialiști din cele trei specialități în jurul cărora a fost construită ediția de anul acesta a Craiova Connects. Două paciente, mai mult sau mai puțin cooperante, ajunse în Urgență, au fost supuse evaluării, diagnosticării și tratării de către două echipe de tineri medici rezidenți. Aceștia au trebuit să lupte în echipă pentru susținerea integrală a participării lor la congrese internaționale. Simularea, susținută cu multă generozitate de excepționalele actrițe ale Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Monica Ardeleanu și Iulia Colan, a implicat întreaga audiență, care a răsplătit efortul echipei Craiova Connects cu minute bune de aplauze. Echipele concurente au fost: Dragoș Oancea (Gastro), Denisa Boștină (NutriDiab) și Valentin Nechifor (ObGyn), respectiv Remus Stafie (Gastro), Andreea Andrița (NutriDiab) și Vlăduț Săsăran (ObGyn). Insistăm să consemnăm imensul curaj al acestor tineri medici, echilibrul, stăpânirea de sine, extraordinara putere de adaptare pe care le-au dovedit cu asupra de măsură.
A câștigat spiritul Craiova Connects, adică spiritul de echipă și încrederea în căile moderne către vindecare.
Tinerii medici au continuat să rămână în centru atenției, prin panelul „Clinical Application between specialties”. Echipe interdisciplinare de rezidenți au prezentat cazuri deosebite care au implicat colaborarea între specialitățile medicale: „Insulinoma with carcinoid syndrome – diagnostic and therapeutic challenges” prezentat de Bogdan Ungureanu (Gastro), Adina Popa (NutriDiab), „Biliary lithiasis in pregnancy – therapeutic atittude of the team” prezentat de Vasile Sandru (Gastro), Andreea Mihart Constantin (ObGyn), „Adjuvant antiobesity medication after bariatric endoscopy: a new dream team?” prezentat de Gheorghe Balan (Gastro), Maria Magdalena Roșu (NutriDiab), respectiv „Neglected hepatitis C during pregnancy” prezentat de Lucian Zorilă (OgGyn), Mihai Sacerdoțianu (Gastro).
Ultima parte a zilei a fost dedicată comunicării, respectiv explicării și educării spiritului de echipă, o abilitate nu foarte ușor de dobândit și care necesită eforturi intense, continue, exact ca medicina. Sub titlul „Competition and/or collaboration in the medical world” Dorin Dancu și Florin Enache, doi traineri experimentați de la „Inspires” au implicat întreaga audiență într-un exercițiu de autocunoaștere și comunicare despre care credem că va rămâne un punct de referință în dezvoltarea personalităților tuturor celor care au fost prezenți în după-amiaza zilei de 8 aprilie 2023 în Aula Magna a UMF Craiova. Nu vom povesti mai multe, ci vă invităm să vă fixați în agenda academică pentru anul 2024 începutul lunii aprilie, când va avea loc ediția a treia a Congresului „Craiova Connects”.
Echipa înseamnă succes sigur
În ciuda intensității și consistenței acestei a treia zi de congres, istoria ediției 2023 se scrie și în a patra zi, cu peste patru ore dedicate cunoașterii în lumea medicală, echipei medicale și legăturii intrinsece dintre cercetare și practică. Ultima zi de Congres a fost dedicată, așadar, workshop-urilor și transmisiilor live din centrele UMF Craiova. Participanții reuniți tot în Aula Magna au avut șansa să asiste la o serie de intervenții realizate de echipe medicale multidisciplinare.
În felul acesta, întâlnirile participanților la ediția a doua a Congresului „Craiova Connects” s-au încheiat. Dar ecourile continuă să străbată, să lege centrele universitare medicale din țară într-o comunitate dedicată cunoașterii, educației și sănătății.
Nucleul managerial al evenimentului a însemnat de data aceasta: prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, prof. univ. dr. Ștefania Tudorache, prof. univ. dr. Dominic Iliescu, prof. univ. dr. Mihaela Vladu. În jurul lor s-a construit o adevărată comunitate alcătuită din individualități dedicate, fiecare cu rolul său, pe care l-a îndeplinit cu asupra de măsură. De aceea, se cuvine să spunem că succesul acestei ediții se datorează exclusiv echipei UMF Craiova.
Pentru cei care doresc să afle mai multe despre cum a fost anul acesta la „Craiova Connects” îi invităm să acceseze canalele de comunicare ale UMF Craiova, paginile de socializare, Youtube, unde vor găsi o secțiune întreagă dedicată conceptului „Craiova Connects” și bineînțeles, pe site-ul https://www.craiovaconnects.org/