Interviu realizat cu Domnul Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu – Șef secție Medicină Fizică și de Reabilitare la Spitalul Universitar de Urgență Elias, București, Profesor la UMF „Carol Davila“ din București, Președintele Societății Române de Reabilitare Medicală (SRRM)
Un Congres al specialității medicale trebuie să marcheze o înțelegere a ceea ce se întâmplă la nivel internațional în domeniul respectiv. Care va fi tema centrală a celui de-al 47-lea Congres Național Anual de Medicină Fizică și de Reabilitare ce va avea loc la Poiana Brașov, în perioada 16-19 Octombrie 2024?
Tema centrală se va axa pe persoana cu dizabilitate și pe modul cum poate fi evaluată dizabilitatea cât mai precis, cunoscut fiind faptul că, dizabilitatea conform Clasificării internaționale a funcționării, dizabilității și sănătății (CIF), este definită ca interacțiunea dintre condiția de sănătate, respectiv boala și mediul înconjurător. Indiferent de cauza care a condus la dizabilitate, specialitatea de Medicină Fizică și de Reabilitare, tratează dizabilitatea apărută la acea persoană. De aceea, specialitatea de Medicină Fizică și de Reabilitare poate și trebuie să intervină indiferent de afecțiunea care a generat dizabilitatea. Afecțiunile cronice tratate de specialități precum Cardiologie, Reumatologie, Neurologie, Ortopedie etc., conduc la dizabilitate, iar Medicina Fizică și de Reabilitare, abordează dizabilitatea respectivă prin mijloacele specifice acestei specialități. Medicina Fizică și de Reabilitare lucrează cu alte profesii care sunt conexe actului medical: fizioterapeutul, psihologul, terapeutul ocupațional, bioinginerul, asistentul social și se creează o echipă coordonată de medicul de Medicină Fizică și de Reabilitare care conclucrează pentru a diminua și compensa dizabilitatea, pentru a restabili funcționalitatea pacientului pierdută înainte de dobândirea dizabilității. Cauzele dizabilității pot fi multiple: accidente rutiere, politraume, afecțiuni neurologice, oncologice, ortopedice, reumatologice etc.
Medicina Fizică şi de Reabilitare are un rol fundamental în asigurarea funcționării persoanei în totalitatea sa în mediul în care trăiește. Este Reabilitarea medicală o strategie de sănătate publică?
La nivelul OMS, reabilitarea este considerată strategie de sănătate publică. Ea face parte din continuitatea îngrijirii acut, bolile cronice, reabilitare și paliație. Conform clasificării OMS, termenul de funcționare (functioning) nu se referă la funcția unui organ sau sistem, ci la modul în care persoana cu sau fără dizabilitate, funcționează în mediul în care există, deci, funcționarea omului în totalitate. Termenul de funcționare (functioning) este considerat de câțiva ani de către OMS, cel de-al treilea indicator de sănătate alături de morbiditate și mortalitate.
Dovada acestei strategii la nivel de OMS este că în cea mai recentă Clasificare internațională a maladiilor (CIM-11) există un capitol separat de funcționare (functioning). Specialiștii OMS previzionează că în viitor, funcționarea va ajunge să fie chiar mai importantă decât diagnosticul propriu-zis. Încă din anul 1984 de la prima clasificare OMS care se denumea ICIDH (International Classification of Impairment, Disability and Handicap), specialiștii au constatat că același diagnostic la persoane din medii diferite, din culturi diferite, de vârste diferite are impact total diferit asupra stării de sănătate, numărului de zile de concediu medical, asupra stării psihologice a omului, a integrării în societate, a revenirii la locul de muncă. Din anul 1984 până în anul 2001 când a apărut Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii și sănătăţii (CIF), specialiștii au încercat să determine care este parametrul ce face diferența între același diagnostic și toate rezultatele diferite iar elementul care face diferența este dizabilitatea, gradul de dizabilitate. De aceea, importanța specialității de Medicină Fizică și de Reabilitare este în continuă creștere, iar OMS-ul a lansat o acțiune care se numește Reabilitation 2030 care întărește acest lucru. În cadrul procesului de reabilitare, în funcție de gradul de dizabilitate, de afecțiunile asociate, se are în vedere și reabilitarea vocațională (profesională), adică posibilitatea de a reveni la exercitarea aceleiași profesii sau reconversia profesională.
Cât de importantă este abordarea integrată a specialității Medicină Fizică și de Reabilitare în alte afecțiuni?
Multidisciplinaritatea medicală este esențială în cazul unei dizabilități iar medicul de Medicină Fizică și de Reabilitare trebuie implicat în diferite grade, în funcție de gradul de dizabilitate, deoarece conform pregătirii profesionale prin curriculum de pregătire din rezidențiat, are competențele necesare.
Care este impactul sarcopeniei asupra functionalității și dizabilității?
Reducerea numărului de fibre musculare conduce la un deficit de mobilitate, de a efectua efort fizic, scade mobilitatea persoanei, segmentat dar și în general. Sarcopenia determină apariția unei dizabilități și trebuie abordată și din perspectiva specialității de Medicină Fizică și de Reabilitare.
Cum descrieți importanța screening-ului pentru depistarea precoce a diverselor afecțiuni ale mușchilor, articulațiilor și osului?
Există mai multe modalități de a aborda prevenția. Educația pentru sănătate este foarte importantă și trebuie să cuprindă educația de a practica activitate fizică regulată, care oferă cea mai bună prevenție pentru aproape toate afecțiunile, cu excepția evident celor congenitale care însă pot fi ameliorate.
Stațiunea balneară este locul cel mai bun pentru a face prevenție deoarece omul nu se mai află în mediul rutinii zilnice, există un medic cu formare adecvată iar factorul natural terapeutic are o valoare terapeutică importantă.
Noutatea în specialitatea de Medicină Fizică și de Reabilitare constă în utilizarea roboților, a inteligenței artificiale și a telereabilitării cu rolul de a completa efortul uman.