Abstract: Fertility sparing in gynecological cancers is a big challenge because cancer affects the uterus or ovaries, the organs that must keep the pregnancy. But what should we do in this situation, with young women that are facing gynecological cancer? Fortunatly, if the cancer is at a low stage, we can help these women.
De câțiva ani, oncofertilitatea începe cu pași mărunți să prindă teren și în Romania. Deși în Europa și America, medicii implicați în tratarea cancerului oferă tinerilor posibilitatea de a-și prezerva fertilitatea, în România lucrurile sunt tratate cu scepticism. Nu știu dacă asta se datorează lipsei de informație, dar cred, cu sigurantă, că în tratamentul cancerului, medicul are o abordare paternalistă, fără să includă în luarea deciziilor beneficiarul final, în cazul nostru pacientul. În cazul cancerelor ginecologice – această abordare este aproape inexistentă pentru că femeile nu au educația de a merge la controale regulate astfel încît o patologie malignă a sistemului reproducător să fie depistată în stadii incipiente pentru a beneficia de un tratament conservator.
Dar oare este posibilă prezervarea fertilității în cancerele ginecologice?
La vârsta fertilă, cele mai frecvente cancere în sfera genitală sunt: cancerul de col uterin, de endometru și cel ovarian.
Pentru a stabili planul de tratament, indiferent despre ce localizare vorbim (col, endometru, ovar), trebuie mai întâi să fie bine stadializat. Mai mult decît atât, ca și în alte tipuri de cancer, pe lângă stadializare, cel mai important criteriu de includere în programul de prezervare a fertilității este forma anatomo-patologică. Consilierea pentru prezervarea fertilității trebuie făcută, de preferat, de către un specialist în oncofertilitate. Specialistul în oncofertilitate trebuie să cunoască foarte bine „cancerul” pentru că aplicarea criteriilor de includere a pacientelor în program, să nu influențeze rezultatul final, iar șansele ca pacientele să poată avea copii, să se încadreze în statistica universală. Din acest motiv, atunci cînd decizia terapeutică vizează o pacientă tînără fără copii, din tumor board trebuie să facă parte și un specialist în oncofertilitate. Pentru a beneficia de consiliere în vederea prezervării fertilității, pacienta trebuie să își dorească acest lucru. Pentru a lua o decizie corectă, medicul trebuie să îi prezinte reacțiile adverse și complicațiile tretamentului. De asemenea, pacienta trebuie să fie informată că tratamentul conservator pentru prezervarea fertilității nu reprezintă standardul de tratament pentru boala ei, și că după nașterea copilului, trebuie să intre în programul de monitorizare conform ghidurilor și acolo unde este necesar, completarea cu tratamentul radical.
Vârsta rămîne un criteriu doar atunci cînd femeile își doresc copii cu ovocite proprii. Dacă au în vedere procedură cu ovocite donate, vârsta pentru tratamentele conservatoare în vederea prezervării fertilității poate fi crescută pînă la 50 de ani.
Cancerul de col uterin
În cancerul de col uterin, putem vorbi depre prezervarea fertilității doar în stadiile incipiente, astfel:
- tumoră < 2 cm, margini libere > 5 mm, diferențierea celulară G1, ganglioni negativi (sunt excluse cancerele în care se decelează micrometastaze ganglionare) și formele anatomo-patologice tipul scoamos și adenocarcinom, distanța dintre orificiul intern al colului și tumoră > 1 cm.
De ce este important să ținem cont de dimensiunea tumorii și distanța până la orificiul intern? Pentru că după tratamentul chirurgical conservator, pentru susținerea unei sarcini, trebuie aplicat cerclaj. Cerclajul colului se poate aplica transvaginal – McDonalds și Shirodkar sau transabdominal prin abord laparoscopic. Dintre intervențiile chirurgicale conservatoare pentru îndepărtarea tumorii amintim: conizația, trahelectomia simplă sau radicală. În timpul acestor intervenții trebuie verificat statusul ganglionilor limfatici. Dacă sînt pozitivi, se recomandă intervenția radicală.
Cancerul de endometru
Pe lângă stadializarea FIGO a cancerului de endometru, consensul socităților ESMO-ESGO-ESTRO au împărțit cancerul de endometru în grupe de risc.
Femeile eligibile pentru tratamentul conservator în vederea prezervării fertilității, sînt femeile cu cancer de endometru tipul 1, stadiul I, tipul endometrioid și fără invazia miometrului.
Tratamentul cancerului de endometru în stadii incipiente poate fi medicamentos – administrarea de preparate cu progesteron și/sau rezecția histeroscopică a tumorii (limitată la endometru).
Cancerul de ovar
Ca și în celelalte localizări ale cancerelor ginecologice, prezervarea fertilității poate fi luată în discuție în tumorile de ovar borderline și cancerul de ovar în stadiul I A. Tipurile histopatologice mucinos, seros și endometrioid G1 au un prognostic favorabil. Chiar dacă vorbim de cancer ovarian în stadiul I A, managementul intraoperator trebuie să respecte ghidurile – lavaj peritoneal, biopsii peritoneale multiple, etc.
În conclunzie, tratamentele oferite pacientelor care doresc prezervarea fertilității trebuie individualizate, iar cazurile foarte bine alese. Prezervarea fertilității este o soluție inclusiv pentru pacientele cu cancere ginecologice, iar colaborarea între membrii echipei și complianța pacientei sînt factori care pot contribui semnificativ la eficientizarea tratamentului și creșterea calității vieții după vindecare.