Ziua mondială a astmului este un proiect anual organizat de Global Initiative for Asthma și reunește toți experții la nivel internațional care doresc să informeze publicul larg despre astm: diagnostic, tratatament și mai ales care trebuie să fie relația între medic și pacient. Despre cum putem îmbunătăți comunicarea medic-pacient în tratamentul astmului, stăm de vorbă cu doamna Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar Pneumologie, Doctor în Medicină, Directorul Școlii de Pregătire Postuniversitară a Societății Române de Pneumologie, Medicul Coordonator al Centrului Integrat de Pneumologie și Bronhoscopie al Spitalului Nord Pipera.
Ce înseamnă și cum trebuie să fie tratamentul pentru astm?
Sunt câteva repere esențiale pentru pacienți, mai ales pentru că tratamentul de elecție în astmul bronșic este tratamentul inhalator și nu întotdeauna pacienții sunt încrezători în acest lucru. Aplicat corect si constant, astmul intră în perioadele de remisiune, astfel încât pacientul crede că s-a vindecat și ca urmare, întrerupe tratamentul.
Aderența pacientului la tratamentul astmului și a bolilor respiratorii cronice (BPOC) este cea mai scăzută în comparație cu alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, depresia.
Care sunt factorii principali care determină aderența scazută la tratamentul inhalator?
Există o serie de factori emoționali și raționali ai pacientului referitoare la starea de sănătate proprie și la argumentele care să-l motiveze pentru a-și administra tratamentul.
Un proiect al Societății Române de Pneumologie a evaluat tocmai această aderență la tratamentele inhalatoare ale pacienților și vedem care sunt principalele motive de non-aderență.
– 49% dintre pacienți uită să-și administreze medicația zilnic
– factorii informaționali:
• vârsta înaintată,
• teama pentru efecte secundare (corticofobia),
• durata terapiei,
• limbajul medical complex
– rațiunile financiare
Care este rolul medicului în relația cu pacientul pentru a-l motiva să urmeze tratamentul recomandat?
Provocările medicilor pneumologi sunt de a identifica aceste motive de non aderență la fiecare pacient și a interveni specific asupra fiecăruia.
Primul pas în asigurarea unui management adecvat al bolii este educația pacienților pentru îmbunătățirea tehnicii inhalatorii.
Apoi, discuțiile medicilor cu pacienții pentru o înțelegere mai bună a perspectivei pacientului despre boală și tratament.
Nu în ultimul rând, selectarea dispozitivului inhalator în funcție de vârstă, abilitățile pacientului, cost.
Cel mai important este să convingem pacientul să vină de fiecare dată cu inhalatorul și împreună să vedem dacă își administrează corect tratamentul.
Deasemeni, trebuie să luăm în considerare modificarea terapiei inițiale cu verificarea tehnicii inhalatoare, și a aderenței la tratament.
Rolul medicului în creșterea aderenței la tratament este de a:
– Verifica dacă pacientul a înțeles tratamentul
– Furniza argumente raționale care să îl motiveze și să ofere suportul pentru a continua tratamentul
– Rezolva îngrijorările pacientului
– Agrea împreună cu pacientul un plan, cum, unde și când să-și administreze tratamentul
Reperul esențial pentru astmul bronșic în acest moment este ca acest tratament de elecție pentru pacienții cu astm, cel inhalator, să fie accesibil pentru toți.
Avem, din fericire în România, acces pentru pacienții noștri cu astm la cele mai moderne feluri de medicație pentru această patologie.
Hipocrate spunea: „Este mult mai important să cunoști ce fel de persoană are o boală decât ce fel de boală are un pacient.”
În opinia mea, asta înseamnă să faci medicină personalizată!