Reacții cutanate postmedicamentoase

Authors

Publicat la data de 28-06-2024
Categoria: Dermatologie

Erupțiile cutanate induse de medicamente cuprind un spectru larg de manifestări clinice. Aceste reacții pot varia de la erupții ușoare, autolimitante, la condiții severe, care pot pune viața în pericol. Creșterea prevalenței prescrierilor de medicamente în practica medicală contemporană a condus la o creștere corespunzătoare a incidenței acestor erupții, făcând imperativă recunoașterea, diagnosticarea și gestionarea lor eficientă de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Fiziopatologia erupțiilor cutanate induse de medicamente implică mecanisme complexe imunologice și non-imunologice. Reacțiile imunologice sunt cele mai frecvente, sunt de obicei clasificate conform reacțiilor de hipersensibilitate ale lui Gell și Coombs.
Tipul I, mediat Ig E, cuprinde reacții de hipersensibilitate imediată, cum ar fi urticaria și angioedemul, care apar la câteva minute până la ore după expunerea la medicament. Aceste reacții sunt caracterizate de degranularea mastocitelor și eliberarea de histamină și alți mediatori inflamatori.
Tipul II, citotoxic, este mai puțin frecvent și implică distrugerea celulelor gazdă prin citotoxicitate celulară dependentă de anticorpi sau activarea complementului. Trombocitopenia indusă de medicamente este un exemplu de reacție de tip II.
Tipul III este mediat de complexe imune si implică formarea de complexe antigen-anticorp care se depun în diverse țesuturi, ducând la răspunsuri inflamatorii. Reacțiile similare bolii serului sunt un exemplu.
Tipul IV, mediat celular, cunoscut și sub denumirea de hipersensibilitate întârziată, implică răspunsuri mediate de celulele T și se prezintă de obicei sub formă de erupții maculopapulare sau manifestări mai severe, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson (SJS) și necroliza epidermică toxică (TEN).
Mecanismele non-imunologice includ efecte secundare farmacologice, toxicitate cumulativă, interacțiuni medicamentoase și exacerbarea afecțiunilor dermatologice preexistente. De exemplu, reacțiile de fotosensibilitate sunt non-imunologice și apar atunci când un medicament absoarbe lumina ultravioletă.
Prezentarea clinică a erupțiilor cutanate induse de medicamente variază foarte mult, în funcție de tipul reacției și de răspunsul individual al pacientului la medicament. Prezentările comune includ: erupții exantematoase, urticaria și angioedemul, eritemul fix postmedicamentos, pustuloza exantematoasă acută generalizată, sindromul Stevens-Johnson și necroliza epidermică toxică, sindromul de hipersensibilitate medicamentoasă, reacții de fotosensibilitate.
Erupțiile exantematoase (maculopapulare) sunt cel mai frecvent tip de erupție cutanată indusă de medicamente. De obicei, apar la câteva zile până la săptămâni după inițierea medicamentului și sunt adesea asociate cu simptome sistemice, cum ar fi febra.
În ceea ce privește urticaria și angio-
edemul, acestea se prezintă sub formă de papule, plăci eritemato-edematoase, pruriginoase, edem localizat al țesutului subcutanat, apărând de obicei la câteva minute până la ore după expunerea la medicament. Urticaria poate fi acută sau cronică și poate fi un precursor al anafilaxiei.
Eritemul fix postmedicamentos se prezintă sub formă de plăci rotunde, eritematoase solitare sau multiple, care reapar în același loc la fiecare expunere la medicament. Zonele frecvent implicate includ buzele, organele genitale și extremitățile.
Pustuloza exantematoasă acută generalizată (AGEP) se caracterizează prin apariția rapidă a numeroase pustule sterile pe o bază eritematoasă, adesea însoțită de febră și leucocitoză.
Sindromul Stevens-Johnson (SJS) și necroliza epidermică toxică (TEN) sunt reacții severe, care pun viața în pericol, caracterizate prin desprinderea extensivă a pielii și implicarea mucoaselor. SJS/TEN începe de obicei cu un prodrom de febră și stare generală de rău, urmat de dezvoltarea rapidă a leziunilor cutanate dureroase și veziculo-buloase, cu denudări secundare.
Reacția medicamentoasă cu eozino-
filie și simptome sistemice (DRESS), cunoscută și sub numele de sindrom de hipersensibilitate indusă de medicamente (DIHS), se prezintă sub forma unei erupții extinse, febră, limfadenopatie și implicarea organelor interne.
Diagnosticarea erupțiilor cutanate induse de medicamente implică o evaluare clinică detaliată, incluzând o anamneză completă a pacientului, examen fizic și, când este necesar, studii de laborator și histopatologice.
Anamneza cuprinzătoare este esențială, incluzând cronologia expunerii la medicament, debutul simptomelor, reacțiile anterioare la medicamente și orice afecțiuni medicale subiacente. Anamneza trebuie să ia în considerare și medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele pe bază de plante și agenții topici.
Examinarea fizică se concentrează pe distribuția, morfologia și severitatea leziunilor cutanate, precum și pe orice implicare sistemică. Atenția trebuie acordată membranelor mucoase și altor organe care ar putea fi afectate.
În funcție de scenariul clinic, testele de laborator pot include hemoleucograma completă, evaluarea funcției hepatice și renale, markeri ai inflamației sau infecției. În cazul sindromului de hipersensibilitate medicamentoasă, eozinofilia și limfocitoza atipică sunt descoperiri comune.
Examinarea histopatologică poate furniza informații valoroase, mai ales în diferențierea dintre diferitele tipuri de erupții medicamentoase. De exemplu, SJS/TEN arată de obicei necroză epidermică pe toată grosimea, în timp ce AGEP este caracterizată de pustule subcorneale.
Instrumente precum Scala Naranjo de probabilitate a reacțiilor adverse la medicamente sau algoritmul de cauzalitate a medicamentelor pentru necroliza epidermică (ALDEN) pot ajuta la evaluarea probabilității ca un anumit medicament să fie responsabil de erupție.
În unele cazuri, testarea prin plasturi poate ajuta la identificarea medicamentului cauzator, mai ales pentru reacțiile de hipersensibilitate non-imediate. Acest lucru implică aplicarea unor cantități mici de medicamente suspectate pe piele și observarea reacțiilor pe parcursul a câteva zile.
Gestionarea erupțiilor cutanate induse de medicamente implică mai multe principii cheie: identificarea și întreruperea medicamentului cauzator, îngrijirea de susținere și tratarea oricăror complicații. Abordarea specifică depinde de tipul și severitatea erupției. Încetarea imediată a medicamentului suspectat este crucială. În cazurile în care medicamentul este esențial și nu există alternative disponibile, protocoalele de desensibilizare pot fi luate în considerare sub supravegherea unui specialist.
Terapia de susținere cuprinde măsuri generale, cum ar fi menținerea hidratării, nutriției și îngrijirii pielii. Emolientele topice și dermatocorticoizii pot ajuta la ameliorarea pruritului și inflamației în cazurile ușoare până la moderate.
Pentru reacțiile mai severe, pot fi necesari corticosteroizi sistemici sau agenți imunosupresori. În cazul sindromului de hipersensibilitate medicamentoasă, se folosesc corticosteroizi în doze mari, în timp ce imunoglobulinele intravenoase sau ciclosporina pot fi luate în considerare pentru sindromul Stevens-Johnson sau necroliza toxică epidermică.
Ca terapie simptomatică, antihistaminicele pot ajuta la gestionarea urticariei și pruritului, iar analgezicele și antipireticele pot fi necesare pentru febra și durerea asociate cu erupțiile severe.
Reacțiile severe, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson și necroliza epidermică toxică, necesită management intensiv, incluzând îngrijirea ulcerațiilor, controlul infecțiilor și monitorizarea implicării multi-organice. Transferul precoce la o unitate specializată de arși sau unitate de terapie intensivă poate îmbunătăți semnificativ prognosticul.
Și nu în ultimul rând, educarea pacienților despre importanța evitării medicamentului cauzator și furnizarea de informații detaliate despre alergiile lor medicamentoase este esențială.
Pentru a preveni erupțiile cutanate induse de medicamente sunt necesare mai multe strategii menite să minimizeze riscul reacțiilor adverse.
Atunci când se prescriu medicamente, ar trebui să se țină cont de istoricul pacientului privind alergiile medicamentoase și factorii de risc potențiali pentru reacții adverse, cum ar fi bolile subiacente și predispozițiile genetice.
Totodată, educarea pacienților despre importanța respectării tratamentelor prescrise și raportarea promptă a oricăror reacții adverse poate ajuta la detectarea și gestionarea timpurie a erupțiilor medicamentoase.
Pentru anumite medicamente cu risc crescut de reacții severe, cum ar fi carbamazepina și abacavirul, testarea farmacogenetică poate identifica persoanele cu risc și poate ghida practici de prescriere mai sigure.
Ar fi utilă implementarea unor dosare electronice de sănătate și programe de monitorizare a medicamentelor pentru a preveni reexpunerea involuntară și pentru a ajuta la identificarea și atenuarea riscurilor asociate cu anumite medicamente specifice.

Concluzie
Eruțiile cutanate induse de medicamente reprezintă o provocare semnificativă în practica clinică datorită prezentărilor lor diverse și potențialului pentru rezultate severe. Înțelegerea fiziopatologiei, recunoașterea tiparelor clinice și utilizarea strategiilor adecvate de diagnostic și gestionare sunt esențiale pentru abordarea eficientă a acestor reacții. Prevenirea prin selecția atentă a medicamentelor, educația pacientului și testarea farmacogenetică poate reduce și mai mult incidența acestor evenimente adverse. Pe măsură ce înțelegerea noastră asupra mecanismelor care stau la baza erupțiilor cutanate induse de medicamente avansează, se speră că vor apărea terapii mai țintite și mai eficiente, îmbunătățind rezultatele pentru persoanele afectate.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.