Sumar
„Medicina bazată pe dovezi (evidence based medicine) este piatra de temelie a medicinei moderne“
Prof. Univ. Dr. Voichiţa Lăzureanu, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timișoara Stimată doamnă Profesor, vă rog să ne prezentaţi, pe scurt, care este tematica ce va…
Dinamica epidemiologică a infecţiilor cu virusul respirator sinciţial şi noi strategii de prevenţie
Virusul respirator sincițial (VSR) este un virus sezonier care reapare pe tot parcursul anului, în principal cu vârfuri epidemice în lunile de toamnă, iarnă și primăvară (octombrie până în aprilie)…
Infecția SARS CoV-2 complicată cu pericardită lichidiană
Infecția cu virusul SARS CoV-2 a apărut la sfârșitul anului 2019 în China, ulterior răspândindu-se la nivel mondial, OMS declarând pandemie de Covid-19. Infecția cu SARS CoV-2 are adesea o…
Hepatita cronică virală C - de la dezbateri și scrieri la proiecte care au salvat vieți!
Descoperirea fundamentală a virusului hepatitei C în 1989 a dus la câștigarea Premiului Nobel pentru Medicină din anul 2020. Această realizare a ghidat toți pașii în identificarea elementelor virusului, în…
Gripa și manifestările clinice la copil și adult
Gripa este o boală infecțioasă acută, determinată de virusul gripal cu mai multe serotipuri caracterizată clinic prin manifestări respiratorii și generale cu potențial sever, iar epidemiologic printr-o contagiozitate crescută. Este…
Infecția cu virusul hepatitic C - la 34 de ani de la descoperire
Virusul hepatitic C (HCV), responsabil de apariția hepatitei postransfuzionale non-A, non-B din anii `70, a fost identificat abia în 1989 (de Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice…
Rezistenţa la antibiotice și pandemia COVID-19
Problema rezistenței la antibiotice reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel global. În contextul pandemiei COVID-19, această problemă a devenit și mai urgentă, deoarece un…
Meningita otogenă
Although antibiotic therapy and more careful and systematic otological surveillance in frequency compared to the past, mastoiditis-osteitis of the mastoid apophysis-continues to remain a condition worthy of being taken into…
Craiova Connects, un concept care inspiră
În perioada 6-9 aprilie 2023 s-a desfășurat la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova ediția a doua a Congresului „Craiova Connects”. De altfel, Craiova Connects este un concept în…