Sumar
„Medicina este o știință în permanentă dezvoltare și perfecționare cu elemente novatoare necesare a fi puse în practică pe tot Globul Pământesc!“
Interviu realizat cu Domnul Profesor Gheorghe Mühlfay, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, din Târgu Mureș, Președinte Conferință ORL 2023 Stimate domnule Profesor Gheorghe Mühlfay, sunteți…
„În medicină, dincolo de precizie și algoritmi este nevoie de har și empatie!“
Profesor universitar, Dr. Caius-Codruț Sarafoleanu este Medic Primar ORL, Doctor în Științe Medicale, Șeful Clinicii O.R.L. din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, București, Șeful Disciplinei O.R.L. la Facultatea de Medicină Dentară,…
Tratamentul hipoacuziei în noua eră a medicinei de precizie
Auzul face parte din categoria celor 5 simțuri fundamentale ale omului împreună cu văzul, mirosul, gustul și sensibilitatea tactilă. Pierderea auzului, hipoacuzia sau surditatea, se referă la scăderea acuității auditive…
„Implantul cohlear este marea revoluție în Otologie deoarece integrarea socială este extraordinară!“
Interviu realizat cu Doamna Conf. Univ. Dr. Adriana Neagoș, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade“ din Târgu Mureș, Președinte Conferință OTO 2023 Stimată Doamnă Conf. Univ.…
Infecțiile din sfera ORL. Ce este nou?
În cadrul celei de-a VII-a Ediții a Conferinței SUUB, care se va desfășura în perioada 13-14 octombrie 2023, în Amfiteatrul Clinic al Spitalului Universitar de Urgență București și în sistem…
Reabilitarea vocală după laringectomie totală
Cea mai modernă şi facilă metodă de reabilitare vocală este reprezentată de montarea unei proteze fonatorii traheoesofagiană. În ţările civilizate 90-95% din pacienţii laringectomizaţi sunt purtători de buton fonator. Reabilitarea…
Ce este chirurgia somnului? Perspectiva chirurgului ORL în tratamentul Sindromului de apnee obstructivă în somn
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO) reprezintă una din cele mai frecvente tulburări de somn, având efecte nefaste asupra sănătății generale dar și a calității vieții. Sindromul este caracterizat…
Complicațiile venoase ale supurațiilor otomastoidiene la copil
Venous complications of otomastoid suppurations in children Abstract: Otogenic venous complications are the most common after meningeal complications. These are represented by the phlebitis of the lateral sinus and of…
Impactul administrării medicației între risc și complicații în Unitățile de Primiri Urgență
Erorile referitoare la utilizarea medicației în urgență reprezintă riscuri frecvente determinate de factori multipli, începând de la gradul de aglomerare, resursele umane și materiale, trainingul oferit personalului medical, prezența procedurilor…
Ce-i al tău ți-e scris în… gene
Am putea oare prezice ce ne rezervă viitorul, pe baza amprentei noastre genetice? În anul 2003, la doar 50 de ani de la descoperirea structurii ADN-ului de către Watson și…
Rolul endoscopiei nazo-faringo-laringiene în somn indus medicamentos în tratamentul non-PAP al SASO
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO) este o afecțiune prevalentă caracterizată prin episoade repetate de instabilitate și colabare la nivel faringian, determinând opriri ale respirației și variații ale saturației…