Rezistența la antimicrobiene – rămâne o amenințare globală asupra sănătății!

Author

Publicat la data de 25-11-2022
Categoria: Farmacie

RAM va rămâne una dintre amenințările globale pentru sănătate în anii și decadele ce vor urma. Deja costă mii de vieți în fiecare an. Regiunea Europeană nu este ocolită și în cazul în care RAM nu este abordată rapid, va deveni una dintre principalele cauze de deces în Europa și la nivel global.

…este concluzia tristă, îngrijorătoare a momentului pe care îl trăim, exprimată în lucrarea „Colecție electronică – Lupta împotriva rezistenței antimicrobiene: acțiuni întreprinse la nivelul Europei”, accesibilă pe website-ul Societății Române de Microbiologie (https://www.srm.ro/colectie-electronica-lupta-impotriva-rezistentei-antimicrobiene-actiuni-intreprinse-la-nivelul-europei/)
Ca farmacist, consider că în fiecare an, înaintea săptămânii 18-24 noiembrie, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene (WAAW), orice specialist implicat în domeniul sănătății are obligația profesională, morală și civică de a contribui activ la creșterea gradului de înțelegere a pericolului care amenință sănătatea oamenilor la nivel global: REZISTENȚA LA ANTIMICROBIENE (RAM)!

Omenirea se confruntă de mult timp cu această problemă critică, cu implicații grave asupra sănătății publice.
Este util să ne amintim că antimicrobienele includ toți agenții care acționează împotriva microorganismelor și anume bacterii, virusuri, ciuperci și protozoare, respectiv: antibioticele, antiviralele, antifungicele, antiparazitarele. Antibacterienele, așa cum o arată și denumirea lor, cuprind toți compușii care acționează numai asupra bacteriilor, inclusiv antibioticele. Antibioticele sunt produse în mod natural de microorganism și inhibă creșterea altor microorganisme, îndeosebi a bacteriilor.
Ca membru al Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), care are, pe lângă alte atribuții și aceea de a asigura respectarea de către farmaciști a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică, trebuie să evidențiez unul din serviciile farmaceutice esențiale, pe care farmaciștii îl realizează de mult timp, acela de a susține și de a se implica în desfășurarea campaniilor de sănătate publică, pe teme de profil specifice, dintre care, de maxim impact este utilizarea rațională a antibioticelor! Serviciul se adresează publicului larg și grupurilor-țintă specifice. Să ne amintim că în 2021, mesajul CFR, postat pe pagina sa de web, cu prilejul acestui eveniment desfășurat la nivel mondial, a marcat importanța alinierii la recomandările OMS, care, prin apelul lansat anul trecut: „Răspândiți conștientizarea, opriți rezistența”, se adresa deopotrivă factorilor de decizie politică, furnizorilor de servicii medicale și publicului larg, îndemnând toate părțile interesate de a fi campioni de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene.
În 2022, OMS abordează tema: „Să prevenim rezistența antimicrobiană împreună”, îndrumând specialiștii din lumea întreagă, instituțiile cu putere de decizie, autoritățile cu atribuții de promovare a sănătății publice, în sensul colaborării printr-o abordare ONE HEALTH – O singură sănătate.

OMS reiterează astfel aceeași teză ca în 2015 când, odată cu lansarea „Planului global de acțiune privind rezistența la antimicrobiene” adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății, preciza: Creșterea amenințării RAM necesită o abordare comună  – O singură sănătate – One Health – deoarece antimicrobienele sunt utilizate pentru tratamentul diferitelor infecții atât la oameni, cât și la animale.
În acest fel, OMS stipula ideea necesității de coordonare a RAM la toate nivelurile – național, regional și global – deoarece RAM nu este limitată de geografie sau granițe pentru oameni sau animale.
Unul dintre obiectivele cheie ale planului este îmbunătățirea gradului de conștientizare și înțelegere a RAM printr-o comunicare eficientă, prin educație și instruire.
În consecință, ca farmaciști, ca specialiști într-un domeniu fără de care actul medical nu se poate desăvârși, avem obligația de a ne implica, de a ne alinia la măsurile propuse și de a ne conforma sloganului general pentru ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la RAM, care în timpul WAAW 2022 rămâne același ca în anii anteriori – „Antimicrobiene: Gestionați cu grijă”

A ne implica în WAAW 2022

  • înseamnă și a promova și distribui mesajele OMS (https://www.who.int/campaigns/world-antimicrobial-awareness-week/2022);
  • înseamnă totodată a reaminti tuturor – autorități, profesioniști, pacienți – că, în 2020, OMS a declarat RAM ca fiind una dintre primele 10 amenințări cu care se confruntă umanitatea;
  • înseamnă a reaminti că în contextul pandemic s-au utilizat abuziv antibiotice cu spectru larg și steroizi, când exista riscul potențial de infecții și rezistență la antimicrobiene, ca urmare și a recurgerii masive la diferite proceduri medicale de intubație, când se manifesta o scădere a screening-ului pentru alte infecții și organisme multidrogrezistente;
  • înseamnă că se impune, mai mult ca oricând să luăm atitudine și să ne unim eforturile pentru a găsi soluții de prevenire a fenomenului rezistenței bacteriene;  
  • înseamnă să ne aliniem la punerea în practică a măsurilor de realizare a unuia din obiectivele „Planului global de acțiune privind rezistența la antimicrobiene” al OMS și anume, cel care vizează optimizarea utilizării medicamentelor antimicrobiene în tratamentul diferitelor afecțiuni la om și animale;
  • înseamnă să aducem la cunoștința profesioniștilor din sănătate că OMS a urmărit facilitarea îndeplinirii acestui obiectiv prin pregătirea unui draft – un proiect de manual pentru antibioticele din Lista de medicamente esențiale a OMS (accesibil pe website-ul OMS- https://www.who.int/publications/m/item/the-who-essential-medicines-list-antibiotic-book-improving-antibiotic-awareness).

Această publicație oferă informații privind prescrierea și utilizarea antibioticelor din Lista OMS de medicamente esențiale pentru tratamentul empiric al infecțiilor comune la adulți și copii. Proiectul acestui manual de antibiotice a fost elaborat de un grup de lucru la nivel  internațional, format din specialiști, experți în boli infecțioase, în rezistența la antimicrobiene și sănătate publică.
Lucrarea se adresează tuturor categoriilor de furnizori de asistență medicală și farmaceutică care prescriu și/sau eliberează antibiotice (medici din mediul ambulatoriu și spitale, stomatologi, asistenți medicali și farmaciști) atât în asistența medicală primară, cât și în cadrul unității, dezvoltatori de ghiduri de îndrumare și agenții de achiziții publice.
Publicația include, de asemenea, informații scurte despre epidemiologie, agenți patogeni cauzali comuni, strategii de diagnosticare și impactul rezistenței antimicrobiene asupra selecției antibioticelor.
Experții OMS au grupat antibioticele în trei categorii – Acces, Supraveghere și Rezervă – cu recomandări cu privire la momentul în care fiecare categorie ar trebui utilizată.

Astfel antibioticele:

  • din grupul Acces trebuie să fie disponibile în orice moment ca tratament de primă linie împotriva infecțiilor comune, OMS dând ca exemplu amoxicilina, un antibiotic utilizat pe scară largă pentru tratarea infecțiilor, cum ar fi pneumonia;
  • din grupul Supraveghere sunt recomandate ca prima sau a doua opțiune de tratament pentru un număr redus de infecții. De exemplu, utilizarea ciprofloxacinei, folosită pentru a trata cistita (infecție a tractului urinar) și infecțiile tractului respirator superior (cum ar fi sinuzita bacteriană și bronșita bacteriană) ar trebui redusă pentru a evita dezvoltarea ulterioară a rezistenței;
  • din grupul Rezervă, cum ar fi colistina și unele cefalo sporine care ar trebui să fie considerate opțiuni de tratament de ultimă instanță și utilizate doar în cele mai grave cazuri, când toate celelalte alternative au eșuat, în cazul infecțiilor care pun în pericol viața ca urmare a bacteriilor multidrogrezistente.

Manualul OMS, pentru care consultarea publică s-a încheiat la 31 ianuarie 2022, nu are scopul de a înlocui ghidurile naționale, ci mai degrabă de a  completa lacunele din ghidurile existente și de a oferi o resursă pentru adaptarea acestora în conformitate cu clasificarea antibioticelor Acces-Supraveghere-Rezervă a OMS.
În încheierea acestui articol, care își propune să se înscrie în rândul acțiunilor de susținere a campaniei anuale, la nivel mondial, de a atrage din nou atenția asupra semnalului de alarmă privind RAM, consider că este important de a reitera rolul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), una din agențiile UE care include RAM în domeniul său de competență.

De menționat așadar că EMA:

  • oferă consultanță științifică;
  • promovează utilizarea prudentă a antimicrobienelor;
  • monitorizează volumele de vânzări de antibiotic pentru sănătatea animală;
  • emite opinii științifice în cadrul procedurii de autorizare a punerii pe piață a medicamentelor antimicrobiene.

EMA joacă un rol important în lupta împotriva RAM prin îndrumarea și sprijinirea dezvoltării de noi medicamente și abordări de tratament, în special pentru pacienții cu infecții cauzate de bacterii multirezistente, care au în prezent foarte puține opțiuni terapeutice.
Prin comunicatul de presă din 24.05.2022 (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-guidance-supports-development-new-antibiotics), EMA anunța publicarea ghidului revizuit final privind evaluarea medicamentelor de uz uman pentru tratamentul infecțiilor bacteriene (https://www.ema.europa.eu/documents/scientific-guideline/guideline-evaluation-medicinal-products-indicated-treatment-bacterial-infections-revision-3_en.pdf).  Ghidul revizuit a fost în consultare publică timp de șase luni în 2019. Documentul final, cu toate actualizările implementate, a fost adoptat de Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA la reuniunea sa din mai 2022.
Ghidul EMA sprijină dezvoltarea de noi antibiotice.

În comunicatul din 24.05.2022 se arată:
Întrucât RAM este o amenințare globală, autoritățile de reglementare din UE, Statele Unite și Japonia au convenit să-și alinieze cât mai mult posibil cerințele de date respective, astfel încât dezvoltatorii de medicamente să poată concepe studii clinice care să răspundă nevoilor de dovezi ale mai multor agenții de reglementare. Documentul revizuit reflectă rezultatul acestor discuții și include, de asemenea:

  • clarificări privind programele de dezvoltare clinică recomandate pentru antimicrobiene, menite să răspundă unei nevoi nesatisfăcute;
  • îndrumări privind studiile clinice pentru a sprijini tratamentul infecțiilor necomplicate ale tractului urinar și al gonoreei necomplicate;
  • ghiduri actualizate privind afișarea datelor microbiologice și clinice privind eficacitatea în Rezumatul Caracteristicilor Produsului.

Combaterea RAM a început, dar nu s-a terminat.Temerile pe acest subiect, experimentate ca profesioniști și pacienți, justifică încheierea acestor considerente cu concluzia din introducere:
RAM va rămâne una dintre amenințările globale pentru sănătate în anii și decadele ce vor urma. Deja costă mii de vieți în fiecare an. Regiunea Europeană nu este ocolită și în cazul în care RAM nu este abordată rapid, va deveni una dintre principalele cauze de deces în Europa și la nivel global.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.