Rolul calaminei și crotamitonului în ameliorarea pruritului

Author

Publicat la data de 28-06-2024
Categoria: Dermatologie

Pruritul este unul dintre cele mai frecvente simptome cutanate. Duce la tulburări de somn, anxietate și depresie. Este adesea un avertisment pentru multe boli dermatologice și sistemice. Potrivit statisticilor 8-10% din populație experimentează astfel de stări. Rolul de barieră protectoare al pielii este pus la încercare atunci când apare pruritul. Scărpinatul frecvent pentru a reduce senzația neplăcută de mâncărime poate deteriora integritatea tegumentului și poate genera roșeață, grataj, piele uscată și adesea descuamată. Aceste stări se pot manifesta pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp în funcție de cauza patologică declanșatoare. Diagnosticul se stabilește în urma unei anamneze complete. Aceasta include informații despre factorul declanșator, durata, severitatea și localizarea pruritului. Cauzele declanșatoare ale pruritului sunt multiple: pielea uscată, infecțiile fungice și bacteriene, înțepăturile de insecte, scabia, contactul cu plante urticante, alergiile, unele boli sistemice (etc.). În literatura de specialitate au fost descrise mai multe tipuri de prurit:

  • Pruriceptiv – reacții alergice, inflamații, cauze organice
  • Neuropatic – afecțiuni ale sistemului nervos
  • Neurogenic – afecțiuni hepatice și renale
  • Psihogenic – răspuns la acțiunea unor substanțe chimice ce ne determină starea de spirit

Localizarea lui poate fi pe diferite părți ale corpului sau poate fi generalizată. Indiferent de localizare, anamneza și analizele de laborator sunt definitorii în stabilirea exactă a cauzei declanșatoare. Tratamentul simptomatic și topic trebuie instituit cât mai rapid. Se recomandă aplicarea de pansamente, soluții sau creme cu calamină și dermatocorticoizi. Un caz aparte îl constituie pruritul ce însoțește scabia.
În vederea ameliorării pruritului indus de toate situațiile prezentate anterior, Laboratoarele Codexial vă aduc în atenție două produse esențiale: Enocare Pro Crema Calamină și Calmiscab Intense cremă, ambele produse fiind adjuvanți în tratamentul instituit împotriva pruritului, contribuind cu succes la reușita tratamentului dermatologic.
Calamina este o substanță chimică cunoscută și recomandată din cele mai vechi timpuri pentru rolul său antipruriginos. Asociere de oxid de zinc cu 0,5% oxid feric, Crema cu calamină 8% are un rol hidratant, anti-pruriginos, calmează senzația de mâncărime și nu are efecte adverse, putând fi aplicată oricând, la nevoie. Alături de calamină, crema conține glicerină și unt de karite ce hidratează și refac bariera cutanată. Este recomandată tuturor persoanelor cu prurit, indiferent de vârstă, pentru față și corp.
Calmiscab Intense cremă este special concepută pentru pruritul indus de prezența sarcoptului scabiei. Conține crotamiton 5%, o substanță scabicidă cu efect antiparazitar și anti-pruriginos. Efectele secundare la aplicare sunt mult reduse față de alte substanțe scabicide, crema fiind bine tolerată de către persoanele sensibile. Pentru toate vârstele. Crema conține și calamină, sulfat de zinc, glicerină și unt de karite. Se aplică de două ori pe zi pe zonele cu prurit. Previne și calmează iritațiile, pruritul și gratajul induse de scabie.
Mai multe informații suplimentare despre produsele noastre puteți găsi accesând site-ul www.codexial.ro.

Unic importator și distribuitor al Laboratoarelor Codexial, FranțaMicadis Farm SRL,
Str. Valea Călugărească nr. 5, sector 6, București, telefon 0731.73.72.70

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.