Abstract: Sindromul Lynch reprezintă cea mai frecventă predispoziție genetică a adultului tânăr spre a dezvolta o serie de cancere localizate preponderent la nivelul epiteliilor cu un tunover accelerat! Atunci când asociază malignităților viscerale și tumori cutanate specifice, poartă denumirea de Sindrom Muir-Torre. Definiția sindromului Muir-Torre – varianta fenotipică a Sindromului Lynch.
Sindromul Muir Torre a fost identificat prima dată în anul 1967 de catre Muir, și independent, un an mai târziu, de către Torre. Acest sindrom este o variantă fenotipică, autozomal dominantă, a sindromului Lynch, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal eredintar non-polipozic. Marca sindromului Muirr Torre este reprezentată de neoplazii ale glandelor sebacee coexistente cu neoplazii viscerale, intre care cancerul colorectal și cancerul endometrial sunt cel mai frecvent întâlnite.
Etiopatogenie: Substratul modificărilor genetice care stau la baza generării maladiior oncologice în sindromul Muir-Torre încă de la vârste tinere constă în deficitul uneia din genele care codifică proteinele de reparare ale AND-ului. În lipsa unui răspuns prompt de îndepărtare a fragmentului de ADN imprecis copiat, se generează un lanț de evenimente pro-oncogene care au ca rezultat apariția unei celule displazice. Pe modelul bulgărelui de zăpadă, vor fi antrenate si alte protooncogene, acest proces având drept rezultat clinic o carcinogeneză accelerată.
Cele 4 gene incriminate în acest sindrom sunt MLH1, MSH2, MSH6 si PMS2. Mutația EPCAM, legată de capătul terminal al MSH2 are un efect similar deficitului de MSH2. Au fost descrise și variante autozomal recesive precum și variante sporadice, în special la pacienții imunosupresați în urma tratamentului cu tacrolimus și ciclosporine.
Epidemiologie:
Cele mai multe date s-au obținut în populația caucaziană din țările dezvoltate, care au o tradiție în managementul maladiilor oncologice cu transmitere ereditară. S-a estimat ca 9.2% dintre pacienții cu sindrom Lynch au și manifestări neoplazice cutanate. Vârsta medie la diagnostic a malignităților cutanate este 53 de ani, cu cel mai tânăr caz identificat la vârsta de 23 de ani. Raportul femei: bărbați este de 2:3.
Diagnostic: Dermatologul poate fi primul medic ce ia contact cu un pacient care poartă mutațiile sindromului Lynch, întrucât leziuni specifice, de tipul carcinomului scuamos, keratoacantomului, precum și o plajă largă de leziuni ale gladelor sebacee, pornind de la hiperplazie până la carcinom, pot fi prima manifestare a bolii, chiar înaintea dezvoltării malignităților viscerale!
Asadar, pentru diagnosticul clinic al sindromului Muir-Torre, că variana cu manifestări fenotipice ale sindromului Lynch sunt necesare:
- Leziuni cutanate ale glandelor sebacee sau carcinoame scuamoase
- Antecedente personale patologice pozitive pentru malignități viscerale cu localizări specifice sindromului Lynch (cu precădere colorectale, endometriale, ovariene), unice sau multiple, sincrone sau metacrone, frecvent cu debut la vârstă tânără
- Antecedente heredocolaterale pozitive pentru malignități pe parcursul mai multor generații, conform criteriilor Amsterdam II și Bethesd revizuite de mai jos.
Diagnosticul de laborator presupune testarea IHC a tumorilor cutanate pentru MMRd, iar în cazul unui deficit izolat al MLH1 sau în pereche cu PMS2 se recomandă teste suplimentare pentru precizarea diagnosticului.
Leziunile cutanate cel mai frecvent întâlnite sunt reprezentate de: adenoame sebacee, epitelioame sebacee, carcinoame sebacee, tumori chistice ale glandelor sebacee, carcinoame bazocelulare cu diferențiere sebacee și keratoacantoame cu diferențiere sebacee.
Tratament: Diagnosticul precoce al acestui sindrom este esențial și are ca efect o supraviețuire apropiată de a populației generale, prin mijloace de screening personalizate, prin mijloace adecvate de profilaxie (modificări ale stilului de viață, chimioprofilaxie, intervenții chirurgicale profilactice la persoanele cu risc înalt) alături de tratamentul personalizat (alături de tratamentul chirurgical și neoadjuvant, imunoterapia reprezintă o opțiune terapeutică de linie 1 pentru cancerele metastatice colonice și ginecologice).
Societatea Română de Sindrom Lynch a apărut dintr-o nevoie autentică de aliniere a pacienților din România la standardele internaționale de diagnostic, screening și tratament, cuprinse in numeroase ghiduri care standardizează toți acești pași. Dacă vreți să vă alăturați demersului nostru de a da vieții timp, vă așteptam pe srsl.ro, sectiunea „Înscrie-te!”! Dacă aveți pacienți pe care ii suspicionați de un sindrom Muir-Torre, ii puteți adresa către srsl pe adresa contact@srsl.ro, iar noi ii putem ajuta prin adresarea către specialiști experimentați în gestionarea acestei particularități patologice!
Bibliografie:
- Ghid introductiv in Sindromul Lynch pentru medici , editura Universitara Carol Davila, Bucuresti, 21 martie 2023.
- Gay JT, Troxell T, Gross GP. Muir-Torre Syndrome. [Updated 2023 Jan 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513271/
- Ponti G, Ponz de Leon M. Muir-Torre syndrome. Lancet Oncol 2005; 6:980.
Acknowledgement: Acest articol a fost publicat cu sprijinul acordat prin proiectul cu titlul „Net4SCIENCE: Reţea de cercetare doctorală și postdoctorală aplicativă în domeniile de specializare inteligentă Sănătate și Bioeconomie”, cod proiect POCU/993/6/1/154722,”. Conform contractului de acordare a bursei: „Această lucrare a fost cofinanţată din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman, proiect numărul POCU/993/6/13/154722”.