„SRD are o preocupare permanentă în a ridica gradul de pregătire al medicilor și implicit calitatea actului medical“

Author

Publicat la data de 28-06-2024
Categoria: Dermatologie

Interviu realizat cu Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD

Iată că și anul acesta SRD reușește să reunească sub umbrela Congresului Național specialiștii dermatologi și nu numai. Despre noutățile în activitatea societății și a congresului, stăm de vorbă cu Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD
Vă rugăm să ne informați despre temele abordate în cadrul acestei prestigioase manifestări.
Congresul Național al SRD de anul acesta este extrem de ofertant atât prin prisma temelor abordate cât și a invitaților prezenți. Ca în fiecare an, continuăm cu noutăți legate de metode de diagnostic, și aici amintesc microscopia confocală, tomografia în coerență optică, ecografia cutanată, exemene histopatologice.
Deasemeni, abordăm cele mai noi terapii existente care au ajuns și în România pentru a trata afecțiuni extrem de severe: psoriazisul vulgar, dermatita atopică, urticaria cronică spontană. Avem noutăți legate de hidradenita supurativă, sesiuni de dermato-chirurgie, de oncologie dermatologică.
Pre și post congres se desfășoară cursuri legate de tehnici de injectare, abordând astfel și ramura dermato-cosmetică.
Ca o noutate absolută, organizăm în cadrul congresului un miting regional al ISD – International Society of Dermatology în care vor fi implicați mai mulți spreakeri, precum și personalități din conducerea acestei prestigioase societați internaționale.

SRD este societatea medicală cu cele mai multe registre naționale. Aveți noutăți în acest sens?
Registrele naționale ale SRD sunt într-o permanentă dezvoltare. Astfel, în registrul de psoriazis sunt înscrisi peste 14.000 pacienți. Deasemeni, au fost înscriși pacienți și în modulele dedicate dermatitei atopice, urticariei cronice spontane, bolii venoase cronice, colegii noștri înțelegând asfel importanța acestora și colaborând pentru a avea o evidență cât mai bună a pacienților. Încercăm să dezvoltăm deasemeni registrul de epidermoliză buloasă, o grupă de afecțiuni genetice rare, care afectează anumite proteine responsabile de ancorarea straturilor pielii.
Noutatea pentru aceste registre ar fi modul de accesare al lor. Datorită unor atacuri cibernetice asupra softurilor unor spitale, ne-am adaptat cerințelor actuale și am creat o nouă metodă de accesare a acestora, și anume printr-un link. Astfel, toți colegii pot accesa registrele folosind linkul (cu o parolă și user name).

Toate campaniile SRD au demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi. Vă rugăm să ne vorbiți despre importanța acestora.
Purtând sloganul „Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, derulăm campania Euromelanoma, care își propune o creștere substanțială a gradului de implicare multidisciplinară în abordarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu cancer de piele, continuând în același timp și programele clasice de screening dermatologic la nivel național.
În cadrul acestei campanii pot spune că România a fost țara cu cele mai importante rezultate, având cei mai mulți pacienți consultați în comparație cu peste alte 33 de țări care au fost implicate în această campanie.
Prevenția este o parte foarte importantă a dermatologiei deoarece cancerul de piele este cea mai rapidă și gravă formă de cancer. De aceea, în cadrul campaniei „Trăiește și învață + Învață să trăiești”, am participat la câteva acțiuni sportive: maraton, curse de biciclete, turnee de tenis de câmp, activități care se desfășoară în aer liber și unde, uneori, sportivii au tendința de a neglija prevenția prin protecția solară. Pe de altă parte, campania Euromelanoma 2024 este însoțită de o broșură specială a pacientului cu diagnostic de cancer de piele, broșură care să ghideze în primul rând interacțiunea medic-pacient, dar și pentru a sprijini populația din perspectiva prevenției medicale.
În cadrul evenimentului organizat cu ocazia lansării campaniei Euromelanoma 2024, reprezentanții SRD au anunțat implicarea medicilor dermatologi, pentru al patrulea an consecutiv, în proiectul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București – ”Asumă-ți să fii sănătos!” prin care, în perioada 11-18 august, turiștii aflați în stațiunile din sudul litoralului vor putea beneficia de consultații dermatologice în regim gratuit.

Cum susține SRD tânăra generație de medici dermatologi?
SRD are o preocupare permanentă în a ridica gradul de pregătire al medicilor și implicit calitatea actului medical. Organizăm în această toamnă încă două sesiuni „Update in dermatologie” la Sibiu și Mamaia, o abordare practică, cu ateliere de lucru. Ne dorim schimburi de păreri cu diferiți experți în dermatologie și discutarea unor moduri de abordare specifice pentru situații speciale ale patologiilor dermatologice.
Prin „Reziderma”, care se desfășoară la Cluj-Napoca, acordăm o atenție deosebită tinerilor medici dermatologi care vor duce mai departe stindardul dermatologiei românești.
Deasemeni, suntem alături de colegii de la Iași care organizează în fiecare an PDI și ZGhN, de cei de la Craiova-Asociația dermatologilor din Oltenia, de cei de la Sibiu – Zilelele dermatologiei la Sibiu.
Suntem parteneri și susținem toate aceste manifestări științifice astfel încât să formăm o societate puternică, activă, cu scopul creşterii performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.