Un semnal de alarmă: interesul pentru specialitatea de chirurgie este în scădere!

Author

Publicat la data de 14-06-2024
Categoria: Chirurgie Generală

Congresul de Chirurgie din acest an își propune să angajeze într-un schimb de idei atât chirurgii tineri cât și cei cu experiență, un schimb de cunoștințe medicale pe care fiecare le-a asumat în varianta teoretică și apoi s-au încărcat prin propria experiență. Acest schimb ar trebui să reprezinte un transfer de cunoaștere și experiență medicală, care trebuie descoperite, însușite și care vor constitui un upgrade al profilului personal al fiecărui chirurg.

În ultima vreme, dacă ne uităm în curricula de pregătire a rezidentului de chirurgie, putem menționa deja câteva noutăți, și anume introducerea la nivel de an 3 de rezidențiat a unui stagiu de endoscopie a tubului digestiv superior și inferior, cu posibilitatea pentru chirurg de a pune astfel un diagnostic. Un al 2-lea câștig pe care l-am obținut în programa de studiu al medicului rezident a fost în domeniul ecografiei, astfel încât fiecare din viitorii chirurgi de-acum să stăpânească acest mijloc de investigare a bolnavului.
De asemenea, acum se face în cadrul rezidențiatului și un stagiu de chirurgie pediatrică. Acest lucru era imperios necesar pentru că în cadrul urgențelor, exista o varietate de patologie de la vârstele cele mai tinere până la statutul de adult. De foarte multe ori au fost probleme legate de traumatologia pediatrică, în care copilul sub 18 ani accidentat era adus într-un spital de adulți și aici urmau o seamă de atitudini chirurgicale specifice chirurgiei adultului care poate nu erau potrivite pentru chirurgia pediatrică.
Am adus aceste noțiuni în atenția dumneavoastră pentru a arăta preocuparea pe care Societatea de Chirurgie din România a avut-o permanent vizavi de modul în care putem să perfecționăm actul chirurgical, pentru a avea un mai mare succes și confort atât pentru pacient cât și pentru chirurg. Lucrul acesta se întâmplă în momentul în care uitându-ne 2-3 ani înapoi observăm că interesul pentru specialitatea de chirurgie a scăzut destul demult, ceea ce constituie un semnal de alarmă pentru noi în ceea ce privește asigurarea generațiilor următoare de chirurgi care vor îngriji pacienții din România. Numărul de specialiști care se formează și rămân în țară a scăzut. Cred că este necesar să judecăm și să regândim tot ciclul de învățare, dacă este nevoie să se regândească întregul sistem, începând chiar cu modul de admitere la rezidențiat. Poate ar fi bine ca acest examen de admitere să se desfășoare pe cele două mari discipline, adică un rezidențiat în domeniul medical și un rezidențiat în domeniul chirurgical. Pentru că atunci când te pregătești să îmbrățișezi o specialitate de chirurgie să fii deja format pe un anume mod de gândire, să poți să finalizezi specialitatea aleasă, nu să trebuiască să accepți un loc pe care ți-l permite o medie modestă, o medie care îți dă dreptul la absolvire doar la ocuparea unuia din posturile rămase libere. În acest mod în care ar decurge lucrurile, poți fi obligat să optezi pentru o specialitate alta decât una pe care ți-ai fi dorit-o la intrarea în rezidențiat și în care va trebui să continui și să te dezvolți în activitatea de medic specialist. Aceasta este situația din ultimii 2-3 ani, în care medicii aleg un stagiu de chirurgie cu o notă mică, cu gândul ca în anul următor să continuie rezidențiatul pe alt profil. Este un semnal de alarmă, este nevoie de o discuție mult mai largă referitor la ce se întâmplă cu viitorul chirurgiei. Există în responsabilitatea Societății Române de Chirurgie și a toturor celor care absolvă facultatea de medicină să judecăm care ar fi elementul slab în specialitatea de chirurgie generală.
Actualmente se susține un examen de rezidențiat unic, pe toate specialitățile iar ocuparea locurilor în programa de studii în diferite specialități se face în ordine descrescătoare a mediei de intrare. Înainte, pe vremea când eu însumi mă pregăteam să devin chirurg, primii intrați după medie în rezidențiat alegeau una din specialitățile chirurgicale. Acum aceste specialități sunt ocolite, pentru că sunt specialități grele atât în perioada de pregătire dar mai ales în anii de după absolvire, în care se fac multe ore de spital, apar multe urgențe, riscul de eroare medicală poate fi relativ mare, gradul de nemulțumire al pacienților poate fi mare și implicit gradul de insatisfacție profesională al medicilor. Medicul poate fi chemat la spital oricând, inclusiv în weekend, sunt cazuri de pacienți operați care trebuie supravegheați permanent, iar pe fondul unei supraaglomerări, riscul de a greși te urmărește tot timpul. Lumea este aproape mereu nemulțumită de actul chirurgical, pretențiile pacientului sunt uneori exagerate, inclusiv prin preluarea de pe net a unor comentarii și puncte de vedere nefondate. Există o mulțime de forumuri de pacienți în care puține caracterizări ale medicilor sunt elogioase. Apar puncte de vedere exprimate la modul general, nelegate de un caz medical anume, adică nu se face o analiză de caz. De asemenea, s-au dezvoltat nenumărate case de avocatură pregătite în a susține orice nemulțumire sau pretenție din partea pacientului, chiar și nejustificată. În aceste situații, viitorul chirurg când vede această intersecție de opinii nefavorabile meseriei pe care dorește să și-o aleagă și în mrejele căreia se va găsi și el în viitor, de foarte multe ori deși și-a ales inițial chirurgia ca specialitate de rezidențiat, în anul următor își schimbă profilul rezidențiatului, văzând ce probleme ar putea întâmpina mai departe în carieră. Trebuie văzut ce anume măsuri pot fi luate și pentru a crește calitatea actului chirurgical. Noi ca Societate Națională de Chirurgie am făcut aceste demersuri și am arătat cum se îmbunătățește pregătirea stagiului viitorului chirurg. Rezultatul deocamdată este că numărul de chirurgi este din ce în ce mai mic, ceea ce înseamnă că într-un viitor nu foarte îndepărtat numărul de chirurgi raportat la populație va fi tot mai nesatisfăcător, îngreunând și mai mult munca chirurgilor aflați încă în activitate. Să ținem seama și de faptul că pe de altă parte patologia chirurgicală este în creștere, dacă vorbim de chirurgia generală: avem patologie traumatică și nontraumatică, patologie oncologică, patologia de urgență cu caracter benign și malign. Deci necesitatea de a avea chirurgi mai mulți și mai bine pregătiți este în creștere. Responsabilitatea este foarte mare și din păcare mediatizarea face de multe ori ca un caz chirurgical nereușit să se extrapoleze asupra tuturor chirurgilor.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.