Utilitatea AI în examinările RM musculo-scheletale la Medinst

Author

Publicat la data de 13-11-2024

Fizician medical: Luminița Păun

Investigația prin rezonanță magnetică (RMN/IRM) este o tehnică non-invazivă de diagnostic imagistic care folosește combinația dintre un câmp magnetic puternic și unde radio cu diferite frecvențe specifice, pentru a crea imagini detaliate ale organelor și structurilor interne.

IRM permite obţinerea unor imagini multiplanare cu contrast ridicat între diferite tipuri de țesuturi din organismul uman fără utilizarea razelor X (roentgen), făcând posibilă diagnosticarea precisă a numeroase afecţiuni. Avantajele majore ale IRM faţă de CT sunt date de caracterizarea mult mai bună a leziunilor focale intraparenchimatoase şi de lipsa iradierii, importantă în special pentru persoanele tinere, pentru femeile însărcinate şi pentru persoanele care necesită investigaţii imagistice seriate pentru monitorizarea bolii.
În timp ce aceste caracteristici au ajutat la stabilirea RMN ca metodă de elecție pentru diagnosticul multor patologii, una din limitările semnificative ale imagisticii RMN rămâne timpul de achiziție. Tehnicile convenționale de scurtare a timpului de achiziție implică compromisuri în ceea ce privește rezoluția imaginii sau raportul semnal-zgomot (SNR). Viteza de achiziție, rezoluția imaginii și SNR sunt corelate și creșterea unuia dintre parametrii afectează negativ cel puțin unul din celelalte 2.

Utilizarea bobinelor de recepție a semnalului și tehnica de achiziții paralele au contribuit semnificativ la procesul de reconstrucție a imaginii. Utilizarea unor factori de accelerație mari au ca rezultat un semnal neomogen și creșterea zgomotului în imagine, în special în regiunile mai îndepărtate de bobină. Includerea inteligenței artificiale în procesele de achiziție și de reconstrucție a imaginilor implementate de Siemens pe echipamentele de ultimă generație a reușit să rezolve cu succes obiectivul de accelerare a timpului de achiziție cu îmbunătățirea calității imaginii. Echipamentul RM Altea, Siemens aflat în dotarea MEDINST include următoarele tehnici AI pentru examinările musculo-scheletale: Deep Resolve Gain (DRG), Deep Resolve Sharp (DRS) și Deep Resolve Boost (DRB). Deep Resolve Gain este integrată în procesul de recontrucție a imaginii și folosește tehnici de Deep Learning pentru a reduce variațiile locale de zgomot din imagine, crescând raportul semnal-zgomot (SNR) și claritatea imaginii. Permite ajustare manuală.

Deep Resolve Sharp este o tehnologie avansată de reconstrucție a imaginii RMN, dezvoltată de Siemens, care îmbunătățește claritatea și rezoluția imaginii prin utilizarea rețelelor neuronale profunde. Aceasta permite o reconstrucție a imaginii mai clară și mai detaliată, crescând dimensiunea matricei imaginii (de până la două ori) de-a lungul axelor în plan. Acest lucru rezultă într-o redare mai clară a structurilor fine și a marginilor precise, esențială pentru diagnosticare. Optimizează procesul de reconstrucție al datelor brute achiziționate, asigurând o consistență robustă a rezultatelor și reprezentarea corectă a contrastelor. Un avantaj semnificativ al tehnologiei este că această creștere a clarității imaginii nu necesită prelungirea timpului de achiziție, ceea ce permite scanări mai rapide, dar cu o calitate a imaginii superioară. Deep Resolve Boost îmbunătățește rezoluția imaginii pe baza unor algoritmi Deep Learning pentru a optimiza claritatea imaginii cu reducerea timpul de achiziție. De asemenea, oferă beneficii precum creșterea dimensiunii matricei pentru o rezoluție mai mare și capacitatea de a gestiona regiuni anatomice complexe, cum ar fi creierul și sistemul musculo-scheletal. Comparație între o două examinări, una fără utilizarea AI și alta cu AI, la un pacient cu reconstrucție de LIA: imaginile au fost achiziționate cu un echipament MR Siemens Magnetom Altea 1,5T, aflat in dotarea clinicii Medinst Diagnostic. Tunelul tibial este poziționat pe aria de proiecție a liniei Blumensaat. In adiacenta tunelului tibial în regiunea cranială se remarca leziune rotund-ovalară, cu semnal chistic, ce apare în hipersemnal PD, hiposemanal T1, cu dimensiuni de până la 12,7/5,4mm, ce poate fi expresia unui chist de tunel tibial. Imagini similare se evidențiază în adiacenta tunelului femural, de până la 7,6/5,2mm, mult mai bine conturate sși de intensitate mult mai crescută, datorita secvențelor cu AI, leziuni ce la examinarea anterioară se etalau de intensitate mult mai redusă, putând fi confundate cu fuzee lichidiene la nivelul tunelului femural și cu modificările edematoase postintervenționale de la nivelul condilului femural extern. Toate protocoalele Medinst pentru patologia MSK includ inteligența artificială (DRB, DRG, DRS).
Examinare gleznă: timpul total de achiziție pentru secvențe PD FS în plan sagital, transversal și coronal, T2 TRA și T1 sag nu depășește 10 minute.
Reconstrucția bazată pe inteligență artificială (AI) este noul capitol a imagisticii prin rezonanță magnetică. Acest lucru poate crește acuratețea diagnosticului și poate extinde obiectivului de precizie a diagnosticului prin digitalizare. Deep Resolve permite creșterea eficienței, îmbunătățind în același timp confortul pacientului prin obținerea unor imagini mai clare si mult mai rapide.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.