15 mai – Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei, boala rară care poate provoca deficite cognitive, întârzieri de dezvoltare sau pierderea auzului

Author

Publicat la data de 16-05-2023
Categoria: Stiri

În fiecare an, pe 15 mai este marcată Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei (M.P.Z.), cu scopul de a încuraja educarea și informarea cu privire la diagnosticul, simptomele și gestionarea acestei boli rare.

Ce este mucopolizaharidoza?

Mucopolizaharidoza (M.P.Z.) reprezintă un grup de tulburări metabolice cauzate de lipsa enzimelor specifice necesare pentru a descompune carbohidrații de zahăr care ajută la formarea oaselor, pielii și țesutului conjunctiv. Acest lucru duce la deteriorarea permanentă a celulelor și afectează aspectul fizic al unui individ, dar și organele și funcționarea organismului.

În prezent, au fost identificate 7 tipuri clinice distincte și numeroase subtipuri de mucopolizaharidoze. Deși fiecare caz de M.P.Z. este clinic diferit, majoritatea pacienților au o perioadă de dezvoltare normală, urmată de scăderea funcției fizice sau psihice. În funcție de tipul de M.P.Z., indivizii pot prezenta deficite cognitive, întârzieri de dezvoltare sau probleme de comportament severe. Mulți oameni suferă de pierderea auzului, leziuni neuro-senzoriale sau ambele. Din fericire, există terapii care pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu M.P.Z.

Istoric

Prima descriere a tulburării a fost făcută în 1917 de dr. Charles Hunter, care a identificat M.P.Z. tip II. Până în 1919, Gertrud Hurler a identificat și a descris două cazuri similare cu observația lui Hunter, iar descoperirile ei au condus la descoperirea sindromului Hurler și Hunter. Bolile au fost considerate a fi aceleași în 1968. În același an, Sindromul Hunter a fost considerat o variantă mai puțin severă a sindromului Hurler. Abia în 1968, s-a emis ipoteza că tulburările se datorează defalcării slabe a mucopolizaharidelor.

7 fapte mai puțin cunoscute despre M.P.Z.

  1. Se estimează că 1 din 25 000 de copii nou-născuți va avea o boală M.P.Z.
  2. Speranța de viață a unui pacient cu M.P.Z. este între 10 și 20 de ani
  3. Este o tulburare genetică ereditară
  4. Severitatea simptomelor M.P.Z. variază de la individ la individ
  5. P.Z. VII este cel mai puțin frecvent tip de M.P.Z.
  6. P.Z. poate fi diagnosticat printr-un test de urină
  7. Terapia de substituție enzimatică este utilizată ca tratament pentru M.P.Z. pentru a reduce durerea și simptomele non-neurologice

Vrem să marcăm Ziua Internațională a Mucopolizaharidozei pentru că suntem alături de cei care suferă de boli rare. Această zi promovează colaborarea în cercetare și educație pe tema mucopolizaharidozelor, pentru a facilita diagnosticarea acestora și, în consecință, identificarea unor terapii care să îmbunătățească viața pacienților. De asemenea, această zi de conștientizare creează o comunitate pentru cei care au rude sau prieteni care suferă de mucopolizaharidoze”, a precizat Todor Kesimov, Country Head Takeda Romania.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.