Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023, marcată și în România

Author

Publicat la data de 26-09-2023
Categoria: Stiri

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei (25 septembrie- 1 octombrie) marchează anual progresul științific în domeniul biotehnologiei. Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a celebrat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în 1953). Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)[1], “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp.

Biotehnologia este una dintre cele mai bine plasate industrii pentru a răspunde unora dintre cele mai presante provocări ale prezentului și ale viitorului, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții, tratarea bolilor dificile, accesibilitatea și sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, pentru ca această promisiune să devină realitate, sectorul biotehnologiei necesită politici de reglementare solide care să susțină inovația pe termen lung”, menționează Frank Loeffler, Președinte LAWG.

Asociația Local American Working Group (LAWG) celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activități dedicate. Astfel, România se alătură altor state europene care marchează această săptămână a inovației și biotehnologiei.

„Faptul că România celebrează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023 dovedește încă o dată importanța pe care o acordăm sectorului sănătății și utilizării biotehnologiei în tratamentul pacienților. Astfel, România se alătură țărilor europene care realizează acțiuni de informare și conștientizare în această săptămână, alături de EuropaBio, în contextul în care aproximativ 40% dintre medicamentele comercializate la nivel mondial sunt obținute prin biotehnologie[2]. Noile descoperiri terapeutice ale companiilor de cercetare biofarmaceutice contribuie pozitiv în fiecare zi la creșterea speranței de viață și calității vieții pacienților”, adaugă Adriana Stara, Secretar General în Consiliul Director LAWG.

Europa are instituții de cercetare de talie mondială, centre medicale și spitale care oferă o puternică bază pentru dezvoltarea biotehnologiei. De asemenea, UE găzduiește 16 dintre primele 50 de universități de medicină din lume[3].

„Industria farmaceutică inovativă are în derulare la nivel mondial numeroase parteneriate în domeniul biotehnologiei cu universități de renume pentru a crea cele mai bune premise de cercetare. În România, prin Hubul de Inovație în Sănătate demarat anul acesta, industria inovatoare împreună cu cele mai importante șase Universități de Medicină și Farmacie din țară, alături de Ministerul Sănătății, lucrează pentru dezvoltarea capacității de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sănătate, cu rezultate concrete ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor medicale, în beneficiul pacienților români” menționează Radu Rășinar, Vice-președinte LAWG.

Biotehnologia și accesul la medicamente biologice inovatoare
Cu toate că am putea fi tentați să credem că este un lucru nou în viața noastră, utilizarea materiilor biologice în medicină are o istorie îndelungată. Odată cu apariția ingineriei genetice în anii ’70, aplicațiile biotehnologiei în medicină au crescut exponențial. Începutul anilor ’80 a reprezentat pionieratul în industria biotehnologiei[4]. Astăzi, la nivel mondial, viețile a peste 350[5] de milioane de pacienți cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer, scleroză multiplă, diabet, astm bronșic sever sau boli autoimune au fost salvate sau îmbunătățite datorită medicamentelor biologice. De asemenea, biotehnologia a revoluționat și diagnosticarea bolilor cu predispoziție genetică, un pas  deosebit de important în medicina modernă.

Agenția Europeană a Medicamentului definește medicamentul biologic drept un produs a cărui substanță activă este obținută dintr-un organism viu[6]. Substanțele active din medicamentele biologice sunt mai mari și mai complexe decât cele din medicamentele non-biologice, iar organismele vii sunt singurele care pot reproduce această complexitate. Unele medicamente biologice sunt reproduceri ale unor substanțe deja prezente în corpul uman, precum proteinele, insulina, hormonul de creștere și eritropoietinele. Alte medicamente biologice, precum vaccinurile și medicamentele bazate pe acidul dezoxiribonucleic (ADN) recombinat sunt obținute prin procesare din sânge uman, organe și țesuturi de animale.

Medicamentele biologice sunt dezvoltate din celule sau organisme vii, prin bioinginerie medicală, spre deosebire de medicamentele tradiționale, obținute prin sinteză chimică. Există o serie de motive pentru care producerea acestora este mai complexă, precum materia primă utilizată, structura heterogenă, dimensiunea și variabilitatea, procesul de fabricație mai costisitor și mai îndelungat, sensibilitatea la depozitare și manevrare.
De asemenea, în practica medicală curentă sunt identificate unele particularități precum potențialul de a provoca reacții imune la interacțiunea cu organismul (imunogenicitatea), modul de administrare (doar prin injecții și perfuzii, datorită naturii lor proteice).

În România, gradul de utilizare a medicamentelor biologice este în creștere, iar nevoile variate de tratament ale pacienților au demonstrat necesitatea de a crește disponibilitatea și varietatea produselor biologice.

Referințe: 
[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Biotechnology
https://www.oecd.org/science/
[2] Medical biotechnology – Statistics & Facts 2023
https://www.statista.com/topics/1634/biotechnology-industry/#topicOverview
[3] Raportul McKinsey & Company,  Biotech in Europe: A strong foundation for growth and innovation- https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Industries/Pharmaceuticals%20and%20Medical%20Products/Our%20Insights/Biotech%20in%20Europe%20A%20strong%20foundation%20for%20growth%20and%20innovation/Biotech-in-Europe-A-strong-foundation-for-growth-and-innovation.pdf
[4] The Royal Society Publishing, Standardization of biological medicines: the first hundred years: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsnr.2006.0153
[5] EuropaBio: https://biotechweek.org/biotech-in-your-life/
[6] https://www.ema.europa.eu/en/about-us/about-website/glossary/name_az/B
[7] Pharmacy Practice News, Understanding the Difference between Biosimilar and Small Molecules Generics

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.