„Acțiunile în care este implicată ARPP vor avea un impact pozitiv asupra îmbunătățirii arhitecturii sistemului de sănătate mintală din România“

Author

Publicat la data de 22-06-2023
Categoria: Psihiatrie

Interviu realizat cu Șef Lucrări Dr. Ana Giurgiuca, Președinte ARPP

Stimată doamnă doctor, a XV-a ediție a Conferinței A.R.P.P. are ca temă centrală “Multidisciplinaritatea și continuitatea serviciilor de îngrijire în sănătatea mintală”. Cu ce speranțe ați demarat lucrările acestei conferințe, care a fost răspunsul invitaților și ce apreciați ca trebuie reținut dintre principalele ei obiective?
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, înființată în anul 1990, este asociația profesională națională a psihiatrilor din România. Cea de-a XV-a ediție a Conferinței Naționale de Psihiatrie, care se va desfășura în perioada 7-10 iunie 2023, la București, va reuni aproximativ 800 de participanți. Ni se vor alătura invitați de prestigiu național și internațional, care vor contribui atât cu noutăți științifice din domeniu, cât și cu propuneri de optimizare a serviciilor de sănătate mintală din România.
Organizația Mondială a Sănătății și comunitatea medicală internațională militează de peste 20 de ani pentru luarea de măsuri în vederea îmbunătățirii sănătății mintale. Totuși, chiar dacă tulburările psihiatrice continuă să aibă un impact major asupra populației, sistemele și serviciile de sănătate mintală rămân insuficient dezvoltate pentru a răspunde nevoilor acestora.
Tema conferinței subliniază rolul esențial și necesitatea dezvoltării serviciilor de psihiatrie comunitară, psihiatrie de legătură, psihogeriatrie, psihiatrie forensică, medicina adicțiilor și importanța asigurării unei continuități în acordarea îngrijirilor de sănătate mintală în România.
Rolul medicului psihiatru este unul central în cadrul serviciilor de sănătate mintală, nevoile de îngrijire complexe necesitând prezența sau colaborarea cu acestea în cadrul echipelor multi și interdisciplinare (prevenție, asistență medicală primară, servicii din spitalele generale, servicii comunitare, spitale de psihiatrie).
Psihiatri de renume și invitați prestigioși din cadrul comunității medicale, alături de psihologi clinicieni, asistenți medicali, asistenți sociali și psihoterapeuți vor contribui la un dialog antrenant, menit să militeze pentru reorganizarea și consolidarea capacității sistemului național de sănătate mintală.

Conferința Națională vine imediat după ‘’Zilele Medicale și Științifice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia, București’’. Nava amiral a psihiatriei românești, la bordul căreia activați și dumneavoastră ca medic, a fost sărbătorită cu participare internațională prin ample prezentări de lucrări științifice. Care sunt impresiile dumneavoastră personale după acest eveniment de excepție?
Bucureștiul este în prim-plan în această perioadă, oferind profesioniștilor naționali și internaționali oportunități redutabile de a atrage atenția asupra faptului că nu există sănătate fără sănătate mintală!
Tema și lucrările conferinței centenare a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” continuă tradiția de inovare și excelență a acestei instituții, subliniind importanța prevenției și abordării terapeutice multidisciplinare, cu respectarea drepturilor și demnității persoanelor care suferă de tulburări psihice.
Cu ocazia acestui eveniment de excepție și continuând cu Conferința Națională de Psihiatrie, specialiștii au prilejul revederii în persoană și oportunitatea de a participa la experiențe profesionale valoroase în orașul unde, cu 100 de ani în urmă, Alexandru Obregia punea bazele Psihiatriei bucureștene.

În curând vor debuta lucrările celei de-a doua ediții a Școlii de Vară de Psihopatologie, în derularea cărora sunteți implicată direct și ca lector. Cât de important este pentru colegii dumneavoastră mai tineri acest eveniment, care vine să completeze o perioadă foarte plină pentru Psihiatria românească?
Psihopatologia este esențială în pregătirea oricărui medic psihiatru, reprezentând fundamentul pe care se bazează diagnosticul și clasificarea entităților patologice în psihiatrie.
Prima ediție a Școlii de Vară de Psihopatologie, organizată de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, în perioada 24-29 iulie 2022, a beneficiat de un interes crescut din partea comunității medicilor psihiatri, fiind privită ca o oportunitate valoroasă de dezvoltare profesională.
În urma unui proces riguros de selecție, douăzeci de tineri medici psihiatri din toate centrele universitare din România s-au reunit la Păltiniș. Adițional contribuției remarcabile a lectorilor naționali și internaționali, participanții au avut ocazia de a colabora și lucra în echipe. Cea mai bună echipă a beneficiat de recunoaștere prin acordarea premiului “Mircea Lăzărescu”.
Suntem încrezători că cea de-a doua ediție, care va avea loc în perioada 23-29 iulie 2023, va reprezenta o experiență unică și va aduce atât informații de actualitate, cât și oportunități de networking pentru participanți, într-un cadru plin de istorie și atmosferă prietenoasă, la Păltiniș.
Ediția din acest an, câștigându-și deja locul în seria evenimentelor de specialitate, se bucură de sprijinul Secțiunilor de Psihopatologie ale European Psychiatric Association (EPA) și World Psychiatric Association (WPA).

Citând din Ghidul de Organizare al Conferințelor ARPP reținem că unul dintre principalele obiective este „o creștere a vizibilității Organizației prin atragerea atenției asupra problemelor Psihiatriei la nivel național în discuții cu autoritățile locale și guvernamentale, cu decidenții politici și cu mass media“. Un alt obiectiv important este „crearea de parteneriate cu asociații de pacienți, cu familiile acestora și alte grupuri direct interesate în apararea drepturilor pacienților la tratament, la asistență socială, la un sprijin din partea instituțiilor comunitare, sau a instituțiilor capabile să creeze condiții de reabilitare“. Cum apreciați că funcționează aceste dialoguri și cât de eficiente se dovedesc ele?
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie are ca obiectiv esențial dezvoltarea și perfecționarea activităților din domeniul Psihiatriei și sănătății mintale în România, fiind afiliată Colegiului Medicilor și forurilor științifice internaționale de prestigiu, precum European Psychiatric Association și World Psychiatric Association.
În cadrul Asociației noastre sunt constituite grupuri de lucru care au ca scop dezbaterea și elaborarea unor recomandări de specialitate în legătură cu problemele concrete cu care se confruntă sistemul național de sănătate mintală și Psihiatria românească. În coordonare cu consiliul director, grupurile de lucru propun soluții în sfera legislativă, metodologică și organizatorică și mențin activ dialogul cu societățile partenere din cadrul celorlalte specialități medicale, cu instituțiile statului român și cu toți partenerii relevanți.
Îngrijirea, sprijinirea și asistarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală depășesc granițele psihiatriei și ale sistemului sanitar. Promovăm o colaborare intersectorială, esențială pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate mintală, care să cuprindă atât implicarea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și a altor parteneri relevanți (Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul Justiției, autorități publice locale și servicii sociale).
O verigă importantă în îmbunătățirea sistemului de servicii de sănătate mintală o constituie prezența asociațiilor de pacienți, care militează pentru drepturile și nevoile persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Existența acestora reduce stigmatizarea, crește gradul de conștientizare și promovează înțelegerea problemelor de sănătate mintală în cadrul societății, promovând politici, servicii și resurse de calitate. În prezent, această comunitate nu este suficient de bine reprezentată în societatea românească, fiind nevoie de eforturi susținute pentru constituirea și asigurarea continuității asociațiilor de beneficiari și apărarea drepturilor acestora. Asociațiile de pacienți s-au dovedit o metodă eficientă în combaterea stigmei persoanelor cu tulburări psihiatrice.
Prin perseverența acestor colaborări, cu sprijinul societății civile și implicarea asociațiilor de pacienți, considerăm că demersurile noastre vor avea un impact pozitiv asupra îmbunătățirii arhitecturii sistemului de sănătate mintală din România.

Cu mulțumiri pentru timpul acordat, vă rugăm să vă adresați la final colegilor dumneavoastră din Asociație, care participă direct sau indirect la toate evenimentele patronate de ARPP.
Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor mei, medici psihiatri, pentru dedicarea și profesionalismul de care dau dovadă zilnic în îndeplinirea nevoilor complexe ale persoanelor care suferă de probleme de sănătate mintală. Mă simt mai mult decât onorată pentru încrederea pe care mi-au acordat-o în a-i reprezenta ca Președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie și îi invit să se alăture inițiativelor științifice și organizaționale coordonate de Asociația noastră profesională.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.