„AMLR încurajează activitatea de cercetare și gândirea inovatoare“

Autori

Publicat la data de 10-07-2023

Interviu realizat cu Conf. Univ. Dr. Cristina Mambet, Președintele AMLR

Conferința Națională a Asociației de Medicină de Laborator din România are loc în format fizic la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), Timișoara, în perioada 14-16 iunie 2023. Cu această ocazie, stăm de vorbă cu Conf. Univ. Dr. Cristina Mambet, Președintele AMLR.

În calitate de Președinte AMLR, vă rugăm să ne spuneți ce alte societăți profesionale sunt alături de AMLR la manifestarea de anul acesta?
În acest an, cea de a XIV-a Conferință AMLR cu participare internațională desfășurată sub auspiciile Federației Internaționale de Chimie Clinică și Medicină de Laborator (IFCC) și a Federației Europene de Chimie Clinică și Medicină de Laborator (EFLM), este organizată în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, UMF “Carol Davila” București, UMF “Grigore T. Popa” Iași și UMF “Victor Babeș” Timișoara, având ca societăți profesionale partenere Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Hematologie.

Care sunt principalele teme abordate în cadrul Conferinței?
Ca și în anii precedenți, acest eveniment științific cuprinde sesiuni de Biochimie Clinică, Imunologie, Hematologie, Biologie Moleculară, Microbiologie, Managementul Laboratorului și Controlul de Calitate. Dintre temele de larg interes abordate în cadrul Conferinței menționez: Tehnologii de ultimă generație în laboratorul clinic, Dificultăți diagnostice în boala cronică de rinichi, Noi biomarkeri moleculari în infecția cronică cu virusul hepatitei B, Managementul personalizat al pacienților oncologici, Factori genetici de prognostic în leucemia acută mieloidă, Actualități privind rezistența antimicrobiană, Implicațiile medicale ale acreditării laboratoarelor în conformitate cu Standardul ISO 15189:2022.

Care sunt provocările în diagnosticarea bolilor maligne? Ce progrese tehnologice s-au înregistrat în ultima perioadă în depistarea acestora?
Deși pentru unele forme de cancer există metode eficiente de detectare în stadiu precoce sau de leziuni premaligne (de exemplu, cancerul cervical), aproximativ 50% dintre cancere sunt diagnosticate într-un stadiu avansat de boală, afectând major rata de supraviețuire. Stabilirea riscului de a dezvolta cancer pe baza istoricului familial, a factorilor de mediu, a prezenței unor variante genetice asociate cu o susceptibilitate crescută, identificarea unor biomarkeri suficient de sensibili și specifici pentru a nu omite cazurile de boală pe deoparte, iar pe de altă parte de a evita supradiagnosticarea și tratamentul nenecesar, precum și descoperirea unor tehnici avansate care să se adreseze biologiei celulelor tumorale, reprezintă principalele provocări în depistarea precoce a afecțiunilor maligne. Totuși, merită menționate progresele tehnologice în ceea ce privește detectarea ADN-ului tumoral circulant prin prelevarea de biopsii lichide, a celulelor tumorale circulante, e exozomilor și a unor metaboliți specifici tumorilor, ca markeri candidați pentru diagnosticul precoce.

Prin afilierea la IFCC și EFLM, AMLR beneficiază de sprijin și acces la ultimele informații în domeniul medicinei de laborator. Care sunt subiectele de ultimă oră discutate în acest mediu științific?
În primul rând, trebuie să menționez oportunitatea tuturor membrilor AMLR de a face parte din Academia EFLM, beneficiind de accesul gratuit la webinarii, publicații științifice din domeniu, documente CLSI (Clinical Laboratory Standards Institute), precum și de notificări periodice privind programe și granturi.
Printre subiectele recente dezbătute în mediul științific internațional se numără: concepte curente privind diagnosticul precoce al afecțiunilor maligne, contribuția medicinei de laborator la asigurarea unui sistem de sănătate sustenabil, transformarea digitală în medicina de laborator, erorile de laborator și siguranța pacientului.

În încheiere, vă rugăm ca, în calitate de Președinte AMLR, să ne comunicați care sunt obiectivele AMLR în viitor și să transmiteți un mesaj participanților la acest prestigios eveniment.
Asociația noastră își propune în viitor să încurajeze și să sprijine mai mult unitatea specialiștilor care își desfășoară activitatea în laboratoarele de analize medicale, să faciliteze schimburile de experiență profesională, activitatea de cercetare și gândirea inovatoare și, de asemenea, să contribuie la creșterea nivelului de pregătire a tinerilor specialiști prin organizarea de cursuri și simpozioane cu tematici diverse din domeniu.
Prin intermediul acestei reviste doresc să urez colegilor mei mult succes în activitatea lor de laborator și să le transmit încrederea că, prin eforturile lor, aduc o contribuție esențială la actul medical centrat pe pacient. Vă mulțumesc!

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.