Avizul Medico-Sportiv: Importanța Evaluării Medicale în Sport

Author

Publicat la data de 18-07-2023
Categoria: Medicină Sportivă

Avizul medico-sportiv reprezintă o componentă esențială în domeniul medicinei sportive. Este un proces care își propune să evalueze și să asigure performanța optimă și sănătatea sportivilor. Oricare ar fi sportul practicat, avizul medico-sportiv reprezintă o verificare amănunțită și necesară pentru a stabili dacă putem practica sport în siguranță și pentru a identifica potențiale probleme de sănătate care pot afecta performanțele noastre. Prin semnarea acestui aviz medico-sportiv, medicul de medicină sportivă confirmă că sportivul poate partcipa la antrenamente și competiții, fără să existe contraindicații. Avizul medico-sportiv are și alte obiective importante, precum identificarea factorilor care pot influența performanța, precum și asigurarea unui tratament medical adecvat în conformitate cu reglementările antidoping.

Avizul medico-sportiv este un document medico-legal (avand in vedere Legea nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Ordinul MTS nr. 1058/2003) rezultat în urma unei evaluări periodice standardizate realizate de medicii de medicină sportivă și are o valabilitate de 6 luni. De asemenea, acesta este recomandat tuturor celor care doresc să practice sport într-o formă organizată. În cadrul avizului medico-sportiv se iau în considerare următoarele aspecte: starea de sănătate, starea de nutriție și dezvoltare fizică, capacitatea de efort.

Evaluarea medicală:
Sănătatea este cheia succesului
În prima parte a avizului medico-sportiv, se efectuează o evaluare detaliată a stării de sănătate a sportivilor. Aceasta include un istorie medical complet, examen clinic detaliat, analizele de sânge, precum și proba de urină… Acest proces are ca scop asigurarea faptului că suntem într-o stare bună de sănătate generală și că putem face față eforturilor fizice specifice sportului nostru. Totodată, aceste evaluări pot identifica eventualele afecțiuni medicale preexistente sau factori de risc care ar putea influența negativ performanțele sportive.

Examinarea antropometrică – îndrumarea spre excelență
Diagnosticul stării de nutriție și dezvoltare fizică se realizează prin somatoscopie, somatometrie și determinarea compoziției corporale. Biotipul somatic, indicii antropometrici, alături de evaluarea posturii, sunt esențiale pentru atingerea performanțelor și pot fi factori importanți în selecția și orientarea talentelor. Acestea oferă informații esențiale pentru optimizarea performanței sportive și prevenirea accidentărilor. Compoziția corporală variază în funcție de vârstă, sex și sportul practicat, iar aportul energetic trebuie corelat cu aceasta și statusul nutrițional al sportivului. Biotipul somatic reprezintă calitățile somatice esențiale pentru practicarea unui anumit sport. Acesta se apreciază prin indici antropometrici cu determinare predominant genetică, iar indicii care variază sub influența factorilor de mediu trebuie corelați cu compoziția corporală. Această examinare este importantă în toate cele 3 etape ale selecției medico-sportive.

Evaluarea aptitudinilor fizice:
Descoperind puterea noastră
O componentă importantă a avizului medico-sportiv este evaluarea capacității funcționale și efort în funcție de tipul predominant de efort din disciplina sportivă. Aceasta include evaluarea neuromusculară, examinarea psihologică, EKG de repaus și testarea capacității de efort aerobă și anaerobă. Testul de efort cardio-pulmonar (CPET) este esențial pentru sportivii de performanță, oferind informații detaliate despre capacitatea lor de efort, răspunsul cardio-pulmonar și nivelul de fitness. Un aspect esențial este interpretarea ECG-ului, care necesită cunoștințe avansate în adaptările fiziologice ale inimii sportivilor și a anomaliilor sugestive ale unor afecțiuni. În acest sens, criteriile internaționale pentru interpretarea ECG-ului în sportivi au adus un aport semnificativ în creșterea validității rezultatelor. Ecocardiografia este utilă pentru evaluarea remodelării adaptative a inimii și identificarea afecțiunilor structurale. Această evaluare complexă ajută la identificarea semnelor precoce ale oboselii patologice și a afecțiunilor cardiovasculare sau pulmonare. De asemenea, oferă o bază pentru stabilirea intensității antrenamentului, evaluarea performanței și monitorizarea recuperării.

Recomandări: Să ne bucurăm de sport în siguranță
Pe baza evaluărilor medicale și a rezultatelor testelor, medicul de medicină sportivă va furniza recomandări specifice. Acestea pot include sugestii pentru îmbunătățirea alimentației, recomandări privind procesul de refacere, medicație, precum și sfaturi pentru evitarea accidentărilor. De asemenea, medicul va discuta despre orice afecțiuni medicale preexistente și va oferi îndrumări pentru gestionarea lor.
Astfel, avizul medico-sportiv este o evaluare exhaustivă care implică istoricul medical, examinarea fizică detaliată, ECG de repaus, ecocardiografie (în anumite cazuri), analize de sânge, probe de urină, testarea capacitații de efort. Scopul este de a identifica eventualele contraindicații pentru practicarea sportului, de a preveni complicațiile severe și de a asigura tratamentul adecvat în conformitate cu regulamentele antidoping.

Direcții viitoare: Pentru a reduce costurile de spitalizare și a sprijini performanța sportivă, este crucial să dezvoltăm un aviz medico-sportiv digital standardizat în Europa și creearea anumitor programe educaționale pentru personalul medical. Este esențială implementarea unei evaluări standardizate pentru a asigura cea mai bună îngrijire posibilă pentru toți sportivii. Investiția în acest proces de evaluare periodică reprezintă un pas important în îmbunătățirea performanței, promovarea sănătății sportivilor și ar permite cercetarea legată de performanța sportivilor.

Puncte cheie: Introducerea unei evaluări standardizate la nivel european în scopul oferirii celei mai bune îngrijiri pentru toți sportivii de elită.
Accentuarea importanței screening-ului ECG în rândul populației de sportivi.
Stabilirea fundamentelor pentru o viitoare bază de date comună digitală

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.