COVID-19 afectează persoanele în moduri diferite. Majoritatea persoanelor afectate vor dezvolta o formă ușoară sau moderată a bolii și se vor recupera fără spitalizare. Cele mai frecvente simptome sunt: febră, tuse seacă, oboseală; mai rar diaree, dureri în gât, cefalee, mialgii, pierderea gustului sau a mirosului, o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare.
Cazurile grave au dispnee și dureri toracice. Persoanele care au simptome ușoare sau moderate trebuie să se auto-izoleze. Din momentul în care o persoană este infectată cu virusul SARS-CoV-2, durează 5-6 zile până apar simptomele, uneori chiar 14 zile.
Dintre pacienții infectați și tratați în ambulatoriul de pneumologie, mi-a reținut atenția un caz cu formă gravă care a refuzat internarea. Pacient de 48 de ani, sex masculin, cu istoric medical de astm bronșic necontrolat, tratat doar cu Ventolin, nefumător, fără expunere la noxe respiratorii, fără antecedente de boli chirurgicale, fără alergii la alimente, factori de mediu sau medicamente. În data de 02.09.2020 s-a prezentat la cabinet cu astenie fizică marcată, subfebrilitate, mialgii, tuse seacă, simptome apărute de 5 zile. La examenul clinic prezenta expir prelungit, tuse frecventă seacă, SaO2 85%, puls 97bpm, TA 160/95 mmHg, radiografia pulmonară prezenta infiltrații alveolare, perihilar bilateral, desen bronhovascular hiliobazal drept accentuat și atelectazii lineare suprahilar bilateral.
Electrocardiograma, ecografia cardiacă au fost normale. Spirometria prezenta disfuncție ventilatorie mixtă, predominant restrictivă, cu reducerea capacității vitale cu 60% și a vemsului cu 59%, cu reversibilitate +11% după Ventolin.
Pacientul a primit tratament cu Zinnat 1g pe zi, Prednison 20 mg pentru 10 zile, apoi Azitrox 9 zile, Aspivita 1 comprimat pe zi și Foster 4 pufuri pe zi. A refuzat internarea, testul COVID-19 rapid a fost pozitiv și a stat în izolare conform regulamentului 14 zile, fiind monitorizat de medicul pneumolog.
În data de 28.09.2020, pacientul a revenit la control. La examenul clinic era normal stetacustic, saturație oxigen 95%, TA 130/80 mmHg, puls 82. Radiografia pulmonară a evidențiat remisie importantă a leziunilor inflamatorii alveolare, atelectatice cu persistenta desenului bronhovascular accentuat bilateral. Spirometria s-a îmbunătățit mult ca valori, având vems redus doar cu 23% comparativ cu 77% la prima vizită și capacitatea vitală redusă cu 36% comparativ cu 59% la prima vizită.
În această situație, pacientul a primit în continuare Aspivita, Foster 100/6 mcg 2 pufuri la 12 ore și Medrol 16 mg un comprimat la 2 zile, 20 de zile. A fost revăzut în data de 08.10.2020, când prezenta tuse seacă rar, după eforturi fizice; în rest TA 130/70 mmHg, puls 75 bpm, stet acustic pulmonar normal. Pacientului i s-a administrat Aspivita de la prezentare până în prezent și nu a luat niciun antihipertensiv, deși la examenul inițial avea TA 160/95 și evoluția TA a fost favorabilă, menținându-se sub tratament valori de 130/80 mmHg, pulsul s-a normalizat și nu au apărut elemente tromboembolice specifice bolii pe durata tratamentului.
Consider, în acest caz, că Aspivita a îmbunătățit activitatea sistemului circulator, reglând procesul de dezvoltare a cheagurilor, menținând TA în limite normale, fluidizând circulația. Pacientului i s-a recomandat să continue până la 6 luni administrarea de Aspivita, aceasta fiind un beneficiu pentru pacient, prevenind sechelele imprevizibile ce pot fi date de COVID-19.