Când (auto)sondarea devine o simplă rutină zilnică

Author

Publicat la data de 05-06-2024
Categoria: Urologie

Alegerea corectă a cateterului urinar este importantă pentru o performanță optimă a (auto)cateterizării. Aceasta trebuie să țină cont de nevoile individuale ale pacientului, de anatomia uretrei, dar și de alți factori. În acest articol de specialitate, ne concentrăm atenția pe o comparație între tipurile de catetere existente și anume pe cele trei cele mai frecvent utilizate: Cateter Nelaton, Cateter Tiemann și GreenCath cu vârful moale.
Un cateter urinar este un dispozitiv medical prescris de un profesionist din domeniul sănătății. Acesta este un tub subțire confecționat dintr-un material plastic moale care se introduce în vezica urinară prin uretră pentru a goli vezica urinară în cazurile în care nu este posibilă golirea vezicii urinare în mod normal, natural. Procedura se numește cateterizare și este necesară pentru multe persoane cu disfuncții ale vezicii urinare. Acestea se pot datora unui alt diagnostic, de exemplu, leziuni ale măduvei spinării, spina bifida, scleroză multiplă (SM), boala Parkinson, diabet, accident vascular cerebral sau disfuncție a planșeului pelvian (de exemplu, femeile aflate în postmenopauză cu incontinență).
Pentru cateterizare se folosesc diferite tipuri de catetere, care diferă în funcție de:

  • timpul de utilizare (utilizare pe termen scurt sau utilizare pe termen lung),
  • materialul (silicon, PVC, dacă conține sau nu un strat hidrofilic),
  • tipul/formatul vârfurilor (Nelaton, Tiemann, GreenCath cu vârf moale),
  • lungimea cateterului (masculin, feminin, pediatric),
  • diametrul cateterului (diametrul exterior, denumit după numele fabricantului francez de instrumente Charrier (1 CH = 1/3 mm).

Tipuri de vârfuri de catetere urinare și caracteristicile lor
1. Cateter Nelaton
Cateterul urinar cu vârf Nelaton este utilizat pentru cateterizarea zilnică, cel mai frecvent pentru utilizare pe termen scurt, atunci când este introdus prin uretră pentru deviere urinară artificială sau în scopuri terapeutice. Acesta este de obicei confecționat dintr-un material flexibil, cum ar fi clorura de polivinil (PVC), TPE sau, mai rar, silicon. Este disponibil în dimensiuni cuprinse între CH8 și CH18.
Cea mai frecvent utilizată dimensiune a cateterului pentru femei este CH 12, iar pentru bărbați CH 12-14. Vârful cateterului Nelaton este denumit după medicul parizian Auguste Nétalon (1807-1873), care în 1850 a dezvoltat un cateter primitiv din cauciuc vulcanizat cu un vârf rotunjit și un singur orificiu lateral. Caracteristica principală a cateterului Netalon este forma semicirculară simplă a vârfului, care facilitează introducerea cateterului în uretră. Acest tip de cateter este disponibil pe scară largă, ușor de utilizat, economic și este disponibil de mulți ani.

Avantaje:

  • Vârful neted reduce disconfortul în timpul inserției
  • ușurință în utilizare și accesibilitate,
  • suprafața mată a tubului, care permite introducerea cu o utilizare minimă de lubrifianți,
  • potrivit pentru majoritatea utilizatorilor.

Dezavantaje:

  • Nu este potrivit pentru pacienții cu stricturi uretrale sau alte anatomii anestezia tractului urinar care necesită un cateter mai specializat.

2. Cateterul Tiemann
Cateterul urinar cu vârf Tiemann este un tip de cateter urinar masculin denumit după americanul George Tiemann, care a patentat modelul în 1881. Caracteristica specială a cateterului Tiemann este vârful său ascuțit, care este parțial curbat la capăt, ceea ce facilitează cateterizarea în cazurile de prostată mărită sau de stricturi. Cateterul este confecționat dintr-un material flexibil, cel mai adesea PVC sau TPE.

Avantaje:

  • Vârful ușor curbat facilitează depășirea obstrucțiilor din uretră,
  • alegere potrivită pentru pacienții care au prostata mărită sau care suferă de hiperplazie benignă de prostată.

Dezavantaje:

  • Mai puțin potrivit pentru pacienții cu uretra normală, deoarece curbura vârfului poate provoca disconfort în timpul inserției.

3. GrenCath cu Vârf moale
Acesta este cel mai modern tip de cateter urinar pentru (auto)cateterizare. Este confecționat din două materiale de duritate diferită. Cateterul de bază are aceeași duritate ca și cateterele urinare standard, în timp ce vârful este realizat dintr-un material mai moale. În ambele cazuri, materialul medical utilizat este PVC sau TPE. Cateterul cu vârf moale, GreenCath este conceput pentru a asigura un confort maxim în timpul cateterizării. Tubul de bază dur oferă un suport adecvat, în timp ce vârful moale și flexibil se adaptează perfect la anatomia uretrei. Datorită formei simetrice și conice a vârfului, este posibilă efectuarea unei mișcări de rotație în timpul introducerii cateterului, ceea ce face cateterizarea mai ușoară.
Avantaje Catetere GreenCath cu lubrifiant

  • Vârful neted și ascuțit reduce disconfortul în timpul inserției,
  • Vârf extra moale pentru un confort maxim în timpul inserției,
  • Flexibilitatea vârfului în 360⁰ permite o adaptabilitate extremă la anatomia uretrei,
  • Vârful colorat permite un control excelent în timpul inserției cateterului, deoarece este foarte vizibil,
  • Mai potrivit pentru pacienții care au dificultăți de inserție cu celelalte două tipuri de vârfuri de cateter,
  • Lubrifiantul biocompatibil este activat cu apă în 30 de secunde, are un timp de uscare mai îndelungat după activare și un luciu excelent care face inserția cateterului în uretra mai simplă și mai puțin dureroasă. Compactitatea lubrifiantului față de cateter și buna aderare pe suprafața acestuia, asigură rămânerea intactă după introducere în uretră și lubrifierea pe întrega lungime a acesteia. Aceste caracteristici ușurează procesul de cateterizare și reduce semnificativ riscul deteriorării uretrei.

Dezavantaje:

  • Cateterele cu vârf moale se situează într-o categorie de preț mai mare decât cateterele standard, datorită tehnologiei de fabricație mai sofisticate,
  • Nu sunt potrivite pentru pacienții cu stricturi uretrale specifice care necesită un cateter specializat.

Concluzii
Alegerea unui cateter urinar cu un vârf adecvat trebuie să țină cont de nevoile individuale ale pacientului și de anatomia uretrei.

  • Cateterul Nelaton este potrivit pentru majoritatea pacienților cu o uretră normală, deoarece are un vârf neted și este ușor de utilizat.
  • Cateterul Tiemann este potrivit pentru pacienții cu stricturi uretrale sau alte obstrucții, deoarece are un vârf curbat, ceea ce facilitează depășirea obstacolelor la introdusere în uretră.
  • Cateterul GreenCathSoft cu vârf moale, datorită moliciunii și flexibilității sale, permite o inserție mai ușoară și o flexibilitate extremă în uretră, precum și permeabilitatea în părțile cheie ale uretrei.

Alegerea corectă a cateterului urinar este esențială pentru a asigura confortul pacientului, pentru a preveni leziunile și complicațiile și pentru a menține sănătatea tractului urinar.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.