„Care este viitorul chirurgiei cardiace? Sfârșit de drum sau asistăm la o reinventare a specialității?”

Author

Publicat la data de 02-10-2024

Interviu realizat cu Prof. Univ. Dr. Adrian Molnar, Președintele Congresului Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, Președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară

În perioada 26-28 septembrie 2024 se desfășoară la Cluj-Napoca cea de-a 19-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, congres care va oferi noi oportunități de a explora, împărtăși și învăța din cele mai recente cunoștințe și inovații din domeniul chirurgiei cardiovasculare. Cu această ocazie, stăm de vorbă cu domnul Prof. Univ. Dr. Adrian Molnar, Președintele Congresului Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, Președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.

Stimate domnule Prof. Univ. Dr. Adrian Molnar, anul trecut Congresul Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară a fost unul de excepție. Cu ce noutăți ne întâmpinați anul acesta? Ce teme științifice vor fi abordate în cadrul acestui prestigios eveniment?
Încerc să aduc în discuție câteva teme noi, mai puțin abordate în congresele noastre până acum. Voi menționa câteva dintre ele:

  • Reintervențiile în chirurgia cardiacă
  • Infecțiile în chirurgia cardiacă și endocardita bacteriană
  • Care este viitorul chirurgiei cardiace? Sfârșit de drum sau asistăm la o reinventare a specialității?
  • Inteligența artificială în chirurgia cardiacă?

Tradiția calității și reușitei acestui congres continuă prin participarea celor mai buni chirurgi cardiovasculari și nu numai. Ce personalități ale chirurgiei cardiovasculare aveți ca invitați?
În primul rând vor participa toți șefii secțiilor de chirurgie cardiacă din cele mai mari centre din România, și câteva dintre legendele chirurgiei cardiace din țara noastră, cum ar fi Prof. Dr. Radu Deac, sau Prof. Dr. Mircea Bârsan. Din străinătate vor fi prezenți Prof. Dr. Alesandro Frigiola, Prof. Dr. Lorenzo Menicanti, Prof. Dr. Francesco Bedogni, Dr. Marco Diena, Dr. Gheorghe Cerin, Prof. Dr. Yousuf Tammam de la Clinica San Donato din Milano, Conf. Dr. Peter Haldenwang, Prof. Dr. Andreas Eicken, Prof. Dr. Rolf Dammrau din Germania, Dr. Alexandru Nigolean din Franța, Prof. Dr. Anatolie Cazacu, Prof. Dr. Aurel Batrânac din Republica Moldova, Prof. Dr. Bojan Biocina din Serbia, etc.

Pe plan mondial, chirurgia cardiovasculară cunoaște o serie de transformări în ceea ce privește modul de abordare al patologiei cardiace corelată cu tehnologia – tehnici minim și micro invazive. Credeți că acesta este viitorul acestei specialități? Chirurgia cardiacă clasică poate fi înlocuită definitiv de aceste tehnici?
O parte a patologiei cardiace poate fi rezolvată prin tehnici microinvasive, și mă refer aici la înlocuirile de valve prin tehnici transcateter, închideri de DSA și DSV, dilatări și montare de stent în coarctații de aortă la copii, endoprotezările în anevrismele de aortă toracică și abdominală, sau în disecțiile acute de aortă. Tehnicile minim invasive reprezintă o altenativă viabilă, și se plasează undeva între procedurile clasice și procedurile transcateter, cu rezultate foarte bune din punct de vedere funcțional și estetic. Dar aceste noi tehnici nu vor înlocui cel puțin pe termen mediu chirurgia clasică, aceasta din urmă ramâne în “pol position” la rezolvarea cazurilor complexe, a complicațiilor chirurgiei minim invasive și microinvasive, în cazul endocarditelor de valvă nativă sau de proteze valvulare, etc. De altfel, acesta este și subiectul sesiunii planificate de mine, cu titlul “Viitorul chirurgiei cardiace”. Doresc să aflu și părerea altor colegi în legătură cu acest subiect.

Într-un interviu anterior discutam despre implementarea conceptului de “heart-team” în toate clinicile de chirurgie cardiovasculară din țară. Ne puteți oferi câteva detalii?
Conceptul de Heart Team a fost implementat în chirurgia cardiacă și cardiologie în anul 2010. Acest concept a fost împrumutat din oncologie, specialitate în care, Tumor Bord-ul, respectiv ședințele în care se discută într-un colectiv de medici de diverse specialități cazurile complexe, stabilindu-se cea mai bună cale de rezolvare a patologiei pacientului, reprezintă de mulți ani o normalitate. La început în ședințele de heart-team erau abordate doar cazurile de cardiopatie ischemică ce necesitau revascularizare, fie prin dilatare și stent (procedură intervențională efectuată de cardiolog), fie revascularizare prin bypass aorto-coronarian (efectuat de chirurg). Cine să hotărască modalitatea de revascularizare? Chirugul sau cardiologul? Așa a apărut nevoia de a prezenta aceste cazuri într-un colectiv mai extins, multidisciplinar, care să discute toate aspectele legate de pacient, cu medicii anesteziști, diabetologi, nefrologi, specialiști în imagistică, împreună cu cardiologii clinicieni, intervenționiști și cu chirurgii cardiaci. Ulterior tehnicile transcateter s-au dezvoltat într-un ritm galopant astfel încât nevoia de a discuta toate cazurile complexe într-un cadru organizat multidisciplinar a devenit o necesitate. În multe țări finanțarea acestor programe de către societățile de asigurări impun existența heart-team-urilor în fiecare institut de profil.

Chirurgia Cardiovasculară este o specialitate complexă și nu tocmai ușor de practicat. Câți tineri absolvenți mai optează pentru a o profesa? Care credeți că sunt cauzele lipsei de specialiști?
Ați atins un subiect destul de delicat. Într-adevăr un număr din ce în ce mai mic de absolvenți se îndreaptă azi spre specialitățile chirurgicale, mai ales spre specialitățile grele, chirugie cardiacă, toracică, neuro-chirurgie. Dacă în urmă cu 20 – 30 de ani concurența pentru aceste specialități era foarte mare, în ultimii ani ne trezim că nu se ocupă toate locurile scoase la concurs. Sunt preferate specialitățile “mai ușoare”, ce pot fi practicate în regim de cabinet, fără obligația de a efectua gărzi, etc. Acest lucru se întâmplă peste tot în lume, nu doar la noi. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegi din alte țări a rezultat că și ei au aceleași probleme.

Vă rugăm să ne comunicați ce parteneriate are Societatea Româna de Chirurgie Cardiovasculară cu alte societăți profesionale interne și internaționale.
Așa cum puteți remarca și pe coperta programului congresului unde sunt prezente siglele partenerilor noștri, avem parteneriate cu Europen Society of Cardio Vascular Surgery (ESCVS), American College of Cardiology (ACC), Policlinico San Donato din Milano, Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă, Societatea Română de Angiologie și Chirurgie Vasculară (SRACV), Societatea Română de Cardiologie (SRC).
Doresc ca, în viitor, să colaborez cu noul Președinte al SRCCV, Prof. Univ. Dr. Horațiu Moldovan, pentru continuarea prioctelor începute în mandatul meu, și pentru implementarea proiectelor domniei sale.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.