„Citometria în flux este permanent adaptată cerințelor diagnosticului profund“

Autori

Publicat la data de 10-07-2023

Interviu realizat cu Prof. Dr. Horia Bumbea, Președintele Asociației de Citometrie, Vicepreședintele Societății Române de Hematologie

Citometria în flux este o metodă modernă, complexă și performantă de analiză celulară. Care sunt ultimele noutăți și inovații din domeniu?
Citometria în flux este o metodă de analiză celulară cu multiple aplicații, de la imunofenotiparea celulară la analiza fluxurilor ionice prin membrana celulară, a microparticulelor sau utilizări în microbiologie, având aplicații nu doar în medicină sau biologie dar și în diferite aplicații industriale. Fiind o metodă de analiză utilizată curent în diagnostic, este permanent adaptată cerințelor diagnosticului profund, iar utilizarea analizei multiparametrice prin intermediul unor software-uri performante reprezintă un mijloc care crește eficacitatea de diagnostic. Nu în ultimul rând, utilizări recente ale acestei metode de analiză sunt folosite în evaluarea poluării, ceea ce arată nu doar ingeniozitate, dar și posibilitățile multiple de utilizare a acestei metode de analiză.

Este necesară revizuirea protocoalelor naționale pentru a ne alinia cu abordările internaționale actuale?
Cu siguranță, trebuie să ne updatăm ghidurile și protocoalele la noile recomandări ale consensurilor internaționale. În general, prin ghidurile de diagnostic și tratament elaborate de către Societatea Româna de Hematologie practica acest lucru și în curând vom avea versiunea cea mai recentă a acestora. Imunofenotiparea prin citometrie în flux este cuprinsă în aceste ghiduri fiind de altfel metoda standard de diagnostic în leucemii acute, cronice, dar și în monitorizarea bolii minime reziduale.

Utilizarea inteligenței artificiale a luat amploare în ultima perioadă. Se folosește și pentru determinarea diagnosticelor prin citometrie în flux?
Cu siguranță inteligența artificială va pătrunde din ce în ce mai mult în diagnostic, și avem chiar în cadrul congresului de anul acesta o lucrare care prezintă o astfel de încercare de a optimiza diagnosticul prin utilizarea inteligenței artificiale.
Vă rugăm să ne oferiți câteva exemple de boli unde această metodă este utilă.
Imunofenotiparea celulară este metoda de elecție de tipizare a leucemiilor acute, leucemiei limfocitare cronice, a unor tipuri de limfoame nonhodgkiniene, și permite identificarea liniei celulare dar și a stadiului de maturație a celulei maligne. Este de asemenea metoda standard de diagnostic în Hemoglobiunuria paroxistică nocturnă. Posibilitatea de a identifica o celulă tumorală cu o sensibilitate de peste 10-5, face din această metodă o cale de a analiza boala minimă reziduală cu o sensibilitate echivalentă cu tehnicile de biologie moleculară.

Ce aplicații ale citometriei de flux au fost dezvoltate în domeniul imunologiei? Dar pentru analiza noilor medicamente in vitro?
În domeniul imunologiei este extrem de utilă această metodă care permite identificarea subseturilor limfocitare, cuantificarea diferitelor subpopulații limfocitare inclusiv măsurarea activității acestora. Imunodeficiențele sunt de asemenea un domeniu în care prin această analiză se poate stabili un diagnostic precis extrem de util în elaborarea strategiei terapeutice.
Leucemia mieloidă acută de la diagnostic până la boala reziduală măsurabilă prin citometrie în flux multiparametrică – ne puteti dezvolta această temă?
În leucemia mieloidă acută sunt definite mai multe subtipuri morfologice, care însă pot fi diagnosticate cu o precizie de 60-70% în cazul în care avem un morfolog cu expertiză. Utilizarea imunofenotipării multiparametrice permite creșterea sensibilității de diagnostic la peste 90%, și permite tipizarea completă a celulei leucemice, inclusiv a diferitelor subclone, care pot rezista terapiei de inducție. Leucemia mieloidă acută fără diferențiere reprezintă un subtip diagnosticat exclusiv prin imunofenotipare, iar in subtipurile fără maturație imunofenotiparea este crucială în diagnosticul diferențial cu leucemia limfoblastică cu celulă de talie medie, așa-numitul subtip morphologic L2 n din clasificarea FAB. Sunt doar câteva exemple ale importanței imunofenotipării în diagnosticul acestor leucemii. În același timp, deoarece doar puțin peste jumătate din cazuri au asociate modificări genetice recurente sau mutații genice care permit și analiza bolii minime reziduale, prin imunofenotipare reușim să analizăm boala minimă reziduală la peste 90% dintre cazuri, inclusiv să identificăm imunofenotipul celulei stem leucemice.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.