„Conceptul OncoHub susține sinergia dintre cercetarea științifică și practica medicală pentru accelerarea progresului în medicină!“

Authors

Publicat la data de 27-10-2023
Categoria: Oncologie Medicala

Conferinţa OncoHub – Connecting Physicians & Scientists for Next Generation Cancer Management a ajuns la cea de a treia ediţie și va avea loc anul acesta în format hibrid, în perioada 20-22 Septembrie 2023 la Bucureşti. Care sunt conceptul şi obiectivele Conferinţei?
Conferința OncoHub își propune să creeze o platformă care să faciliteze interacțiunea dintre cercetători și profesioniști din domenii biomedicale, medici și industrie pentru identificarea unor soluții inovative în beneficiul pacienților oncologici. Acest HUB multidisciplinar are ca obiective: (i) crearea unor direcții de cercetare cu aplicabilitate clinică imediată, (ii) identificarea de noi oportunități de colaborare pentru inițierea unor clustere de cercetare-inovare, (iii) evidențierea celor mai noi tehnologii și abordări biomedicale în domeniul oncologiei, și nu în ultimul rând, (iv) formarea noilor generații de specialiști prin accesul la instrumente educaționale moderne. Astfel, conceptul OncoHub, susține sinergia dintre cercetarea științifică și practica medicală pentru accelerarea progresului în medicină, cu accent pe medicina de precizie și abordarea personalizată a pacienților.

Organizați pentru prima dată un eveniment pre-congres. Ce v-a determinat să faceți acest lucru și în ce va consta el?
Ideea acestui simpozion a existat încă de la începutul proiectului OncoHub și suntem bucuroși că anul acesta am găsit resursele necesare pentru a-l pune în practică. Acest eveniment a fost gândit ca ,,o călătorie” care începe în sala de operație și se termină în laboratorul de cercetare, pentru a sublinia importanța colaborării dintre medici și cercetatori printr-o experiență unică și cât se poate de reală. Astfel, participanții vor avea oportunitatea de a vedea o tehnică chirurgicală modernă în cancerul colorectal avansat și de a asista la un protocol de procesare semiautomatizată a țesutului excizat. După caracterizarea prin citometrie în flux a probei procesate, participanții vor identifica impactul rezultatelor asupra modulării imunoterapiei pacienților. Nu în ultimul rând, în era transformării digitale, în cadrul acestui eveniment pre-congres oferim și un simpozion de radioterapie în care se va evidenția potențialul inteligenței artificiale în acest domeniu. Aceste simpozioane vor fi susținute de fondatorii OncoHub, împreună cu echipele lor, care s-au alăturat acestui proiect.

Prevenţia joacă un rol esenţial în diagnosticarea precoce şi tratarea cât mai complexă a patologiei cancerului. Cum aţi defini multidisciplinaritatea medicală respectiv rolul tumor board-ului?
Prin componenta multidisciplinară a echipei, tumor board-ul reunește expertiza diferitelor specialități medicale precum: chirurgia, radiologia, oncologia, radioterapia, patologia medicală, etc., pentru a dezvolta un plan eficient și personalizat de abordare a fiecărui pacient oncologic. Astfel, conturarea unei strategii integrate de management al pacientului de la diagnostic și până la recuperare poate îmbunătăți semnificativ atât prognosticul cât și calitatea vieții. Pentru a evidenția importanța existenței acestor tumor board-uri în practica medicală românească, propunem o masă rotundă, chiar în prima zi a conferinței, care va simula un astfel de tumor board pentru abordarea modernă a cancerului de rect.

Cum au contribuit proiectele dumneavoastraă de cercetare pentru dezvoltarea unor noi metode de prognostic și modulare a terapiei în cancer?
Una dintre preocupările actuale în sfera oncologiei este dezvoltarea unor metode minim invazive de monitorizare recurentă/continuă a pacientului oncologic cu potențial de a identifica prognosticul, de a modula terapia în timp real și/ sau de a identifica boala minimă reziduală. Pentru aceasta, fluidele biologice ușor accesibile, cum ar fi sângele de exemplu, au fost intens studiate de cercetători din întreaga lume pentru a se identifica markeri circulanți cu potențial de a oferi informații relevante. Astăzi știm că aceste ,,biopsii lichide” permit medicilor să analizeze o serie de informații despre fenotipul și genotipul particular al tumorii unui pacient dintr-o simplă probă de sânge periferic. Din 2016 și până în prezent echipa noastră multidisciplinară de cercetare a contribuit la dezvoltarea unor protocoale pentru biopsie lichidă prin implementarea a trei proiecte de cercetare finanțate din fonduri naționale de cercetare. În tot acest timp am studiat metode de izolare și caracterizare a celulelor tumorale circulante și am dezvoltat protocoale de analiză a ADN tumoral circulant prin secvențiere de nouă generație (NGS – Next Generation Sequencing) pentru a identifica mutații în sângele pacienților cu cancer de colon, sân sau pulmonar. Prin rezultatele obținute și publicate, proiectele noastre au contribuit doar la dezvoltarea unor noi analize cu impact major asupra prognosticului și a modulării terapiei la pacienții cu patologii oncologice în stadii avansate. În plus, prin crearea unor consorții între mediul academic, spitale și clinici private am consolidat implicarea mediului privat în dezvoltarea cercetării fundamentale cu un impact major asupra stimulării inovării. Nu în ultimul rând, un număr semnificativ de pacienți au beneficiat gratuit de analize genomice avansate și de monitorizare în cadrul proiectelor noastre de cercetare.

Cu ce ajută monitorizarea în timp real a profilului molecular al pacienţilor pentru îmbunătățirea prognosticului și a răspunsului la terapie?
Protocolul actual de stabilire a unei scheme terapeutice se bazează pe rezultatele unei biopsii de țesut, însă această abordare nu are în vedere potențialul imens al tumorilor de a-și modifica caracteristicile. Astfel, dacă privim biopsia de țesut ca pe o imagine punctuală/statică, ea oferă o informație limitată asupra profilului molecular tumoral. Această informație se referă doar la momentul prelevării tumorii și nu oferă o viziune dinamică asupra evoluției clonale ce poate duce de cele mai multe ori la modificări genomice semnificative ce se traduc prin dezvoltarea unor mecansime de rezistență la schema de tratament administrată. Având în vedere aceste elemente cheie în biologia cancerului, caracterizarea în timp real a profilului celulelor tumorale reprezintă o monitorizare cu un real potențial în modularea răspunsului la tratament. Astfel, biopsia lichidă și în mod special, analiza ADN circulant tumoral prezintă un imens potențial ca biomarker în terapia personalizată a pacienților cu cancere avansate, deoarece el poartă semnătura genetică a celulelor tumorale din care provine.

Ce proiecte de cercetare biomedicalăîn domeniul oncologiei urmează să elaboraţi?
Caracterizarea micromediului tumoral, adică a tuturor componentelor dintr-o tumoră, și în special analiza infiltratului limfocitar, prezintă un imens potențial în modularea trapiei imune la pacienții cu anumite tipuri de cancer. Cu toate că aceste aspecte sunt deja cunoscute în lumea științifică și medicală, preocupările noastre actuale se canalizează pe identificarea unor mecanisme acționabile în vederea ajustării acestui micromediu tumoral în sensul creșterii eficienței imunoterapiei. O altă preocupare constantă în grupul nostru de cercetare este dezvoltarea unor nanotransportori care să crească eficiența tratamentelor oncologice și să scadă semnificativ efectele adverse sistemice resimțite de pacienți.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.