Interviu realizat cu Prof. Univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie 2020-2023
În perioada 20-23 septembrie se va desfășura cel de-al 62-lea Congres Național al SRC, eveniment de o înaltă ținută științifică, profesională, organizatorică. Care sunt elementele de noutate din punct de vedere al temelor științifice dar și al personalităților invitate?
Congresul Național de anul acesta are ca temă centrală bolile valvulare. Prezentările din cadrul sesiunilor despre valvulopatii se vor face într-un cadru multidisciplinar. De asemenea, vom avea ca de obicei un număr important de sesiuni comune cu Societăți Științifice partenere din Europa, SUA, și bineînțeles din România.
Ne onorează cu prezența Președintele ESC, Profesorul Franz Weidinger și Președintele Comitetului Educațional al ESC, Prof. Susanna Price în cadrul unei sesiuni comune SRC – Societatea Europeană de Cardiologie (ESC).
Evidențiez faptul că vom avea sesiune comună și cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară la care sunt invitați Victoria Delgado, Președintele ales al EACVI și Vicepreședintele Dr. Denisa Muraru, și de asemenea vom avea o sesiune dedicată integral celor mai recente ghiduri ESC, lansate în urmă cu câteva săptămâni la Congresul ESC de la Amsterdam.
Despre probleme practice de management la pacienții cu valvulopatii vom discuta în cadrul unei sesiuni comune cu Clinica Mayo și vom avea de asemenea sesiune comună cu Duke Clinical Research Institute.
Aș spune că, după pandemie, revenim la o prezență importantă la congres a personalităților din străinătate, având ca invitați peste 40 de profesori străini dintre care 11 din SUA și peste 30 din Europa.
Printre personalitățile de marcă invitate, evidențiez pe Profesorul Sanjiv Kaul, Profesorul Partho Sengupta, Profesorul Renato Lopez și mulți alții, asfel încât, împreună cu personalitățile din țară, sperăm ca programul științific să fie unul atrăgător pentru toți participanții.
Avem și sesiuni speciale, în premieră, printre care aș dori să menționez pe cea dedicată diasporei, în care vom discuta, împreună cu colegii români care lucrează de mulți ani în străinătate, diferitele oportunități de colaborare cu comunitatea cardiologilor din străinătate și despre cum am putea să folosim aceste oportunități într-un beneficiu reciproc.
Cealaltă sesiune în premieră, este cea dedicată problemelor de zi cu zi ale cardiologilor români, diferitele aspecte negative din practica zilnică, despre cum am putea elimina aceste aspecte. Invitați vor fi Prof. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România și Dr. Andrei Nanu care ne va vorbi despre problemele legate de malpraxis.
Una dintre prioritățile mandatului dvs este susținerea tinerilor medici. Vă rugăm să ne comunicați avantajele și facilitățile acordate tinerilor cardiologi și medicilor rezidenți în susținerea examenului European de Cardiologie. Ce alte proiecte ați avut pentru sprijinirea acestora în a deveni profesioniști?
Cred că am realizat mai multe proiecte importante printre care se numără aderarea la examenul European de Cardiologie organizat prin intermediul ESC și la care au putut participa în premieră în acest an, colegi din țară. Au fost 25 colegi înscriși și rata de succes a fost de peste 80%. Consider că aceasta este o bună oportunitate pentru medicii tineri, rezidenții din ultimii ani, de a se compara cu alți colegi pregătiți în diferite țări din Europa și de a fi competitivi într-o comunitate globală din ce în ce mai mobilă.
Acest examen se va desfășura anual și este deschis participării tuturor celor interesați. Una dintre facilitățile acordate anul acesta a fost achitarea integrală a taxelor de participare celor înscriși prin SRC, încurajând asfel participarea.
Un alt proiect din acest mandat, care se adaugă la multe altele pentru tinerii cardiologi este acela de acordare a burselor de training ale SRC: bursa de training avansată și cea generală, și pot spune că ne-am bucurat să avem un număr mare de candidați înscriși, ceea ce a permis o selecție a celor mai valoroși dintre ei, care vor beneficia de stagii în centre de vârf din Europa, pe teme specifice.
A devenit o tradiție acordarea premiilor în cadrul Congresului Național al SRC. Ne puteți informa ce premii vor fi oferite anul acesta?
Cercetarea reprezintă un punct foarte important în susținerea medicilor.
Avem, ca în fiecare an, sesiunea Tânărului Cercetător, în care vor fi premiate cele mai valoroase lucrări.
Este o sesiune competitivă, unde sunt preselectate cele mai valoroase 6 lucrări originale având ca autori colegi cu vârsta sub 35 ani. Dintre acestea, se selectează primii 3 și se oferă 3 premii consistente, dar nu valoarea financiară a premiilor este importantă, cât validarea cercetării într-un mediu competitiv. Ne bucură că a devenit o tradiție și că include prezentări foarte valoroase, multe finalizându-se cu articole publicate în reviste importante.
O altă sesiune este sesiunea dedicată celui mai interesant caz clinic, și aici se califică cele mai bine clasate 10 cazuri, dintre care primele 3 sunt premiate, premiile constând în asigurarea participării la congresele de anul viitor.
Avem 5 sesiuni de lucrări originale – sesiuni ‘RAPID FIRE’ – prezentări scurte ale unor cercetări originale, sesiuni în care se prezintă câte 10 lucrări unde sunt premiate două cele mai bune, deci sunt acordate 10 premii pentru lucrări originale.
Care sunt noutățile în ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea în imagistica cardiovasculară? Ce proiecte ați reușit să implementați ca Preşedinte al Asociaţiei Europene a Imagisticii Cardiovasculare (EACVI)?
Imagistica cardiovasculară este un domeniu dinamic și activ în care apar multe noutăți. În cadrul congresului vom avea tradiționala sesiune comună cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară – EACVI – cu experți de vârf, vom avea cursuri precongres dedicate ecocardiografiei avansate la care mă bucur să o avem invitată pe doamna Dr. Denisa Muraru, colega noastră care s-a format inițial la IUBCV “C. C. Iliescu” și care acum este o personalitate recunoscută la nivel internațional și Vicepreședinte în exercițiu al Asociației Europene de Imagistică Cardiovasculară. Acest curs precongres va avea sesiuni hands-on în care participanții vor putea efectua măsurători ale unor parametri de funcție cardiacă relevanți și vom comenta împreună aspectele practice ale folosirii acestor noi tehnologii.
La sesiunea dedicată imagisticii cardiovasculare avem ca invitați personalități marcante, și aș dori să menționez pe Profesorii David Newby și Marc Dweck de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, acolo unde colega noastră Dr. Simona Botezatu a petrecut un an cu ajutorul unei burse de cercetare a SRC. Acest stagiu s-a finalizat printre altele cu câteva articole importatnte, iar în această sesiune vor fi discutate și rezultatele cercetărilor realizate.
Tot despre rolul imagisticii în diverse scenarii clinice vor vorbi și alte personalități, cum ar fi Profesorii Sanjiv Kaul, Sorin Pîslaru, V. Nkomo, Prof. Șerban Mihăileanu și Dr. Gheorghe Cerin.
Referitor la proiectele din mandatul de Președinte al EACVI aș sublinia tranziția de la ecocardiografie la imagistica multimodală: am definit o curriculă în acest sens, am publicat un articol în European Heart Journal împreună cu echipa pe care am coordonat-o la EACVI, subliniind necesitatea și beneficiile utilizării imagisticii centrate pe pacient, pornind de la o întrebare clinică, la care să se răspundă folosind diferite tehnici imagistice în funcție de prezentarea clinică și nu centrându-se pe tehnică.
În acest an s-a finalizat un proiect pe care l-am inițiat ca Președinte al EACVI, proiect ce trebuia să aibă loc în premieră în anul 2020 dar care a fost amânat din cauza pandemiei. Este vorba despre Congresul EACVI, primul congres de imagistică multimodală, care a avut loc în luna mai la Barcelona și care s-a bucurat de un real succes. Congresul s-a axat pe sesiuni dedicate unor prezentări și scenarii clinice unde s-a comentat modul în care fiecare dintre tehnicile imagistice poate contribui la tratamentul pacientului.
Ce mesaj doriți să transmiteți prin intermediul publicației noastre participanților la Congresul Național al Societății Române de Cardiologie?
Ne dorim ca acest congres să fie util pentu practica clinică, astfel încât participanții să găsească sesiuni de interes pentru fiecare dintre ei.
Vă invităm să studiați cu atenție programul și să beneficiați cât mai mult de acest eveniment. Ne bucurăm de o participare numeroasă și sperăm ca ținuta științifică să fie de un real folos pentru dvs.
Cardiologia este o specialitate foarte dinamică, nu poți să rămâi informat decât citind permanent și discutând cu experți, iar Congresul SRC este cea mai bună oportunitate de a participa la comunicarea noutăților și de a discuta direct cu experți din țară și străinatate.