Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 milioane de persoane din întreaga lume, provocând aproximativ 346.000 de decese anual. În ciuda apariției unor tratamente inovative, diagnosticarea și tratarea astmului rămân o provocare. Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, în scopul conștientizării și educației în legătură cu astmul bronșic. Tema acestui an este „Educația despre astm responsabilizează!“. Cu această ocazie, stăm de vorbă cu doamna Prof. Univ. Dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru, Doctor în Științe Medicale, Șef Laborator Explorări Funcționale Respiratorii Speciale la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, Președinte al Societății Române de Pneumologie.
Vă rugăm să ne spuneți care este prevalența astmului în România și ce acțiuni a desfășurat SRP de Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului
În România, sunt aproximativ un milion de persoane care suferă de astm și care fac peste 200.000 exacerbări severe în fiecare an, ceea ce înseamnă că în fiecare minut, un pacient este expus unui atac de astm care îi pune în pericol viața.
Inițiativa Globală pentru Astm – GINA, propune comunității medicale, pacienților și industriei de sănătate să se unească într-o misiune comună – educarea pacienților cu astm pentru responsabilizarea și asigurarea unui tratament adecvat. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie a oferit spirometrii gratuite, timp de două zile, în Sun Plaza din București și în Iulius Mall din Timișoara. Programul spirometriilor gratuite a fost sâmbătă, 11 mai și duminică, 12 mai, între orele 10:00 – 22:00, în ambele centre comerciale.
Pacientul cu astm sever de multe ori renunță sau întrerupe tratamentul. Cum putem îmbunătăți aderența la tratament a pacientului?
Diagnosticul acurat de astm este un diagnostic de mare finețe și de mare responsabilitate.
Astmul rămâne totuși o provocare pentru pacienți și medici, chiar dacă există tratamente care permit o viață normală. Succesul tratamentului pentru astm depinde în mare măsură de pacienți și de disciplina lor de a-și lua medicamentele prescrise.
Cred că totul pleacă de la momentul în care pacientul acceptă diagnosticul, în acest tandem cu medicul care îl îngrijeste. Este o luptă reală, omenească și cu foarte multă noblețe, care trebuie dusă împreună cu pacientul respectiv în înțelegerea acestei afecțiuni.
Îmbunătățirea accesului pacientului român către terapii de ultimă generație, așa cum sunt terapiile biologice, către investigații complexe de evaluare funcțională respiratorie prin creșterea numărului de centre la nivel național care pot accesa aceste investigații, conștientizarea importanței diagnosticării la timp a astmului, dar și monitorizarea corectă a acestor pacienți, poate crește complianța la tratament, ținând cont că terapia golden standard în astm este reprezentată de administrarea pe calea inhalatorie a corticosteroizilor inhalatori, evitând supraîncărcarea schemei de tratament și respectând încadrarea corespunzătoare a terapiei în clasa corectă de tratament conform ghidului GINA, disponibil pentru copii și adulți.
Cu ajutorul tratamentelor adecvate (medicație inhalatorie de întreținere și de urgență și terapie biologică) pacienții cu astm pot trăi o viață activă și plină de satisfacții.
Cu toate acestea, astmul și BPOC au una dintre cele mai scăzute rate de aderență la tratament, doar 33% dintre pacienți urmează întocmai ce le-au prescris medicii. Mai mult, în România, aderența la tratamentele inhalatorii este de 68%.
La finalul acestui an „predați ștafeta” ca să spunem așa, de Președinte al SRP.
Care au fost proiectele care v-au definit pe perioada mandatului?
În această perioadă, Societatea Română de Pneumologie a inițiat Registrul de Pacienți pentru Astm și Astm Sever, pentru buna monitorizare și șansa acestor pacienți care sunt diagnosticați și inițiați în tratament, de a avea acces facil nu numai la terapie, dar și la datele consolidate și identificarea nevoilor legate de practica medicală curentă pe care acești pacienți le au.
De asemenea, un important proiect susținut este Casa Pneumologilor disponibil pe site-ul www.casapneumologilor.ro. Platforma conține materiale educative ce vin în sprijinul pacientului, dar și Harta pneumologilor români și aplicația Navigator. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii. Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17.30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.
Sunt peste 1.000.000 de oameni care trăiesc cu boli respiratorii cronice în România care au posibilitatea să se programeze la un medic pneumolog, cel mai aproape de locul unde locuiesc, și peste 400 medici pneumologi din întreaga țară, înscriși în această hartă a pneumologilor.
Pentru a veni în sprijinul pacienților cu astm, am lansat primul Registru al pacienților diagnosticați cu astm și astm sever, ce reprezintă o necesitate în ceea ce privește evaluarea corectă a diagnosticului, dar și a monitorizării acestora.