Cum a ales UMF Craiova să contribuie la educația sanitară a comunității…

Authors

Publicat la data de 15-04-2024
Categoria: Boli Infecțioase

Ce este Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova?

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova este o instituție formatoare de profesioniști în domeniul medical.

Nimic neadevărat, însă este doar o sintetizare grosieră a ceea ce cuprinde de fapt instituția cu toate ramurile ei de activitate.

Nu cu foarte mult timp în urmă, am realizat că o universitate de învățământ cu specific medical deține toate pârghiile necesare pentru a produce un impact major în educația sanitară la nivelul comunității.

Începând cu anul 2020, universitatea noastră și-a propus dezvoltarea unor proiecte care, prin complexitatea lor, să ofere: conturarea unor echipe multidisciplinare, posibilitatea dezvoltării cercetării, educarea comunității, susținerea studenților în dezvoltarea abilităților de comunicare, dar și crearea unor circuite funcționale în regiunea Oltenia în ceea ce privește depistarea unor afecțiuni și drumul până la diagnosticare și tratare.

Am construit echipe multidisciplinare formate din medici specialiști, asistenți medicali, rezidenți, studenți, farmaciști care, prin deplasările în teren, au înțeles că realitatea oamenilor este dură, că empatia și comunicarea pot salva vieți, că avem multe de învățat din necesitățile oamenilor și că sunt încă multe minusuri în ceea ce privește prevenția și cunoștințele medicale considerate de bază.

Știind că anual peste 1800 de femei își pierd viața din cauza cancerului de col uterin, un tip de cancer întrutotul prevenibil prin prevenție primară (vaccinare) sau secundară (citologia, colposcopia, screening al tipurilor HPV cu risc oncogenic înalt), totuși acesta rămâne al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei, după cancerul de sân și cel colorectal… Oare unde greșim sau ce ne lipsește în această eră a digitalizării și a posibilităților de informare la fiecare pas?

În anul 2022 am creat și implementat campanii de informare și conștientizare a infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) în licee, școli, universități, campanii care au vizat creșterea prevenției primare prin vaccinare, în conformitate cu programele naționale existente la vremea respectivă (vaccinarea fetelor cu vârsta între 11-19 ani prin solicitarea către medicul de familie a vaccinului). 

Conștientizarea riscului asociat infecțiilor cu HPV (noiembrie 2022)

Proiectele noastre de susținere a prevenției au presupus chestionare anonimizate de evaluare a nivelului de cunoștințe ale participanților la sesiunile de comunicări, prezența specialiștilor din domenii asociate infecției cu HPV (ginecologi, medici de familie, oncologi, farmaciști), broșuri întocmite de aceștia în vederea diseminării informațiilor din surse științifice și chiar model de cerere în vederea solicitării vaccinului anti-HPV prin intermediul medicului de familie, potrivit prevederilor OMS privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică de la momentul respectiv.

Campaniile precum Ai grijă de fiica ta sau #Un act de prevenție #O viață sub protecție au răsunat nu doar în sălile de conferințe. Echipe de specialiști, rezidenți, studenți au ales să informeze sute, mii de persoane în mall-uri, în școli sau licee. Aceștia au transmis informații corecte, au dezmințit mituri și au răspuns întrebărilor comunității.

Ai grijă de fiica ta sau #Un act de prevenție #O viață sub protecție (mai 2023)

Solicitările primite ulterior pentru a ne alătura unui număr din ce în ce mai mare de școli și licee, dar și statisticile în creștere în ceea ce privește vaccinarea în regiunea noastră ne-au validat munca și ne-au bucurat sufletele.

În același timp, toate acestea ne-au determinat să conturăm și un nou proiect, un Program de conștientizare a impactului meningitei meningococice

Campania #Contratimp (februarie – aprilie 2024)

Meningita, o afecțiune caracterizată de inflamația membranelor meningeale care învelesc țesutul cerebral și măduva spinării, se manifestă prin simptome variate, dar care includ adesea dureri de cap severe, rigiditatea gâtului, febră, vărsături, sensibilitate la lumină și confuzie.

Întrucât toate aceste simptome pot fi confundate până într-un punct cu cele ale unei răceli banale. Ne-am dorit să fim parte a celor care au reușit poate să salveze o viață, să spunem oricărui părinte, fiu, fiică, participanți la campaniile noastre, că de la diagnosticarea meningitei și până la deces pot fi mai puțin de 12 ore și că această luptă contratimp este esențială.

În cadrul programului au fost organizate workshop-uri dedicate specialiștilor implicați direct în procesul de prevenție prin vaccinare (medici de familie, medici pediatri, infecționiști) care au dat naștere unor dezbateri ce au consolidat: idei noi de abordare a pacienților, schimburi de experiențe esențiale lumii medicale în beneficiul pacienților și actualizarea cunoștințelor cu privire la posibilitățile conferite de programele naționale de vaccinare.

Ne-am adaptat mereu la schimbările legislative și am căutat să facilităm comunicarea între instituțiile implicate, dar și dinspre acestea către beneficiarii reali – oamenii.

Astfel, 14 decembrie 2023 a marcat și campania Să prevenim regretele, o campanie dedicată programelor naționale de vaccinare și a schimbărilor legislative apărute în acest sens începând cu 1 decembrie 2023. 

Campania Să prevenim regretele; Aula Magna UMF Craiova, (14 decembrie 2023)

Au fost prezenți peste 350 de specialiști cu rol în procesul de prescriere și eliberare a rețetelor compensate cărora reprezentanți ai autorităților direct implicate în procesul de compensare, dar și specialiști ai căror pacienți pot beneficia acum de prevenție prin vaccinare în regim de gratuitate sau compensare parțială a costurilor, le-au expus toate noutățile și le-au clarificat toate nedumeririle privind schimbările survenite.

Ca o consecință firească a succesului proiectelor comunitare a fost înființat Departamentul de Cercetare, cu Compartimentele: Programe comunitare și Studii clinice în cadrul UMF din Craiova, departament care își propune standardizarea acestor proiecte, continuarea și dezvoltarea constantă a acestora, conturarea unor echipe variate și dedicate temelor abordate și crearea unor circuite de informare din ce în ce mai eficiente.

Încercăm astfel să continuăm să ne îndeplinim misiunea de promovare a sănătății și a educației pentru sănătate a populației prin colaborarea cu instituții non-guvernamentale și cu organizații de pacienți, să aducem în sistemul de sănătate nu doar specializarea personalului calificat, ci și generații educate în spiritul prevenției, conștiente de faptul că prevenția poate fi salvarea fiecăruia dintre noi, dar chiar și a sistemului de sănătate din România.

Un mesaj „de luat acasă”: Schimbarea vine de la fiecare dintre noi. Alege și tu să te implici!

Suport info campanii: https://www.umfcv.ro/ro/cercetare/departamentul-de-cercetare/proiecte-comunitare

 

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.