Cum intervenim în cazurile de violență domestică? Cum protejăm sănătatea femeilor?

Author

Publicat la data de 15-06-2023
Categoria: Stiri

Centrul FILIA lansează două metodologii pentru specialiști menite să îmbunătățească accesul femeilor la servicii de sănătate și siguranță

Centrul FILIA a lansat două metodologii de intervenție coordonată la nivel local în domeniul siguranței și sănătății femeilor și un raport de monitorizare a implementării acestora în 6 localități din județele Ialomița și Argeș. Acestea pot fi implementate de specialiști la nivel local sau județean și reprezintă un sumar pentru femei a drepturilor pe care acestea le au și a modului în care intervenția ar trebui să se desfășoare.

Metodologia privind intervenția coordonată în cazurile de violență domestică (care poate fi consultată aici) cuprinde fișe în care orice persoană interesată poate să urmărească pas cu pas ce trebuie să facă profesioniștii din domeniu (polițiști, asistenți sociali, mediatori sanitari, asistenți medicali comunitari etc) pentru intervenția eficientă în sprijinul supraviețuitoarelor violenței împotriva femeilor. Metodologia este utilă atât profesioniștilor, cât și femeilor care pot obține informații despre acești pași, cât și despre drepturile pe care le au.

Metodologia privind intervenția coordonată a profesioniștilor pentru sănătatea femeilor (care poate fi consultată aici) a urmărit 4 axe: sarcina, contracepția, infecția cu HPV/ cancerul de col și identificarea cancerului de san. În metodologie sunt informații despre identificarea beneficiarelor și a nevoilor acestora anuale (contracepție, medie de nașteri, teste Babeș Papanicolau), precum și a resurselor de sănătate în județ (dotările din unitățile medicale și resursa umană). Documentul prezintă repere de urmărire/tratament pentru sănătatea reproductivă a femeilor explicate pe înțelesul tuturor, pașii care trebuie urmați putând fi înțeleși fără a fi în mod obligatoriu specialist în sănătate. Toate beneficiarele sunt reunite în fișe lunare gestionate de managerul de caz din comunitate.

Cele două metodologii au fost implementate în 6 localități de reprezentanți ai autorităților locale și județene care au fost formate de expertele Centrului FILIA. Adela Alexandru, organizatoare comunitară a relatat situația întâlnită în teren: „În ciuda eforturilor de a consolida relația dintre cei de la nivel local și cei de la nivel județean, de a clarifica metodele de intervenţie şi rolul fiecărui actor, am constatat schimbări minore. Din raportul de monitorizare (care poate fi consultat aici) reiese că nu există o înțelegere clară a noțiunii de violență domestică și cei mai mulți reprezentanți autorităților locale nu cunosc serviciile disponibile în județ, nu intermediază accesul la servicii pentru femeile din comunitate și nu comunică cu celelalte instituții”.

Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA continua: „Motivele sunt pe de-o parte încărcătura birocratică mare a asistenților sociali, mediatorilor sanitari și asistenților medicali comunitari, un volum de muncă ce se reduce de cele mai multe ori la dosare. Pe de altă parte, misoginia, rasismul și clasismul instituțional sunt în continuare prezente în cadrul autorităților, fapt care împiedică o intervenție etică, care să răspundă nevoilor beneficiarelor. Toate acestea se traduc într-o încredere din ce în ce mai scăzută a femeilor în autorități și crearea unor rețele de sprijin informale paralele în comunitate”.

Centrul FILIA este o organizație feministă care din anul 2000 face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități, activități de advocacy, activism și sensibilizare, studii și analize.

Proiectul ACCESS: Advocacy, Capacitare și Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Rabea Movement Norway și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – România finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Persoană de contact:

Andreea Rusu, directoare executivă, 0720542314, andreea.rusu@centrulfilia.ro

Adela Alexandru, responsabilă organizare comunitară, 0724642517, adela.alexandru@centrulfilia.ro


Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.