Cum refacem deficitul nutrițional? Soluția oferită de familia de produseResource©

Author

  • Prof. Univ. Dr. Dan Dumitrașcu

    UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, șef secție Interne III-Medicala 2, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Cluj Napoca, Societatea Română de Neurogastroenterologie (președinte de onoare), Societatea de Medicină Biopsihosocială (președinte), Academia de Științe Medicale (membru titular), Past-Chairman al Comitetutului Societăților Național al Uniunii Europene de Gastroenterologie, Director-at-large

Publicat la data de 16-04-2024
Categoria: Gastroenterologie

Nutriția este una dintre funcțiile esențiale ale organismului uman. Ea este descrisă în sens mai larg și polisemantic, conform Agenției ONU pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization, FAO) ca „știința modului în care organismul folosește componentele alimentelor pentru a crește, a se dezvolta și a funcționa corect. Nutriția este un domeniu multidisciplinar care cuprinde diverse aspecte ale științei alimentare, biologiei și sănătății și joacă un rol fundamental în sănătatea generală și calitatea vieții indivizilor și comunităților“. Sub aspect clinic, nutriția este procesul prin care substanțele preluate prin alimente din mediu sunt transformate în structuri specializate ale organismului, spre a furniza energie pentru toate funcțiile și activitățile fizice și psihice din viața curentă. Buna desfășurare a funcției de nutriție determină starea de nutriție a unei persoane.

Nutriția fiziologică
Starea normală de nutriție este considerată cea care corespunde indicelui de masă corporală cuprins între 18,5 și 24,9. Abaterile în sus, sau în jos de la acest index reflectă a stare de nutriție globală alterată (deficit ponderal, respectiv suprapondere și obezitate). Dar, variațiile de la normal ale nutriției se pot manifesta și sub aspect calitativ. Acest aspect reprezintă tulburările de nutriție cauzate de deficite alimentare sau de aport insuficient în condiții de solicitări crescute (gravide, eforturi fizice, boli consumptive).
Din punct de vedere calitativ, există mai multe categorii de nutrienți, mulți indispensabili organismului: hidrații de carbon, proteinele, lipidele, vitaminele, sărurile minerale, fibrele alimentare și apa. Unii se găsesc în cantități mici și sunt denumiți micronutrienți. Spre deosebire de nutrienți, vorbim si de nutrimente, adică de produși finiți ai digestiei sau de substanțe care se absorb fără a trece prin procesele fizico-chimice ale digestiei. Exemple de nutrimente sunt glucoza și alte oligozaharide, acizii aminati, acizii grași, minerale, vitamine și apa.

Malnutriția
Aspectele patologice legate de starea de nutriție sunt malnutriția și formele ei. Malnutriția se referă la denutriție sau supranutriție, adică la nutriție deficitară, respectiv în exces. Mai nou, se includ în cadrul malnutriției și riscurile produse de diete excesive (ortorexie, anorexie, diete neștiințifice). În sens mai larg, malnutriția se referă la denutriție, care ea însăși are multe cauze: deficit de aport, malabsorbție, maldigestie, tulburări psihice etc. Malnutriția poate fi prin deficit proteo-caloric, dar prin deficit de micronutrienți, cauzat de malabsorbții selective, aport redus, lipsa elementelor din mediu, necesități crescute în momente fiziologice, condiții patologice sau eforturi fizice.
Pe plan global, o treime din populație este afectată de subnutriție, mai ales în emisfera sudică. În România, conforma datelor World Bank, 2,5% din populație suferă de denutriție, iar rata de deces ajustată la vârstă este de 0.38%. Deficitele selective, cauzate de sarcină, boli consumptive (1), supraactivitate fizică sunt însă mai frecvente și trebuie recunoscute spre a fi tratate. Două forme particulare și severe de denutriție sunt: cașexia și sarcopenia (2, 3).
Cașexia se definește ca pierderea extremă în greutate și pierderea masei musculare. Deși frecvent este asociată cu cancerul, de fapt cașexia apare și în alte boli consumptive, de exemplu HIV, insuficiență cardiacă congestivă foarte avansată, cordul pulmonar sever etc. În cașexie apare pierdere ponderală, atrofie musculară, epuizarea rezervelor adipoase. Debutează prin precașexie și evoluează spre cașexie refractară.
Sarcopenia reprezintă o suferință asemănătoare, asociată sau nu cașexiei. Se caracterizează pin pierderea masei musculare și a funcției locomotorii. Apare la vârstnici și în caz de imobilizare, de asemenea în boli cronice precum ciroza hepatică sau bolile inflamatorii intestinale, Se asociază cu fragilitate, tulburări cognitive progresive și căderi, declin funcțional, mortalitate crescută.

Tratamentul denutriției
Este evident că denutriția neselectivă și cea selectivă se tratează prin substituție și atunci când se poate, etiologic sau patogenetic. Un grup major de tratamente este reprezentat de suplimentarea nutrițională orală. De această suplimentare au mare nevoie persoanele cu denutriție, cu cașexie sau sarcopenie, dar și persoanele sănătoase cu necesități sporite de suplimentare a nutriției. În contextul multitudinii de cazuri care necesită nutriție orală suplimentară, este necesară practicarea medicinei bazate pe dovezi. Două publicații demonstrează eficiența acestora, deși, desigur, suplimentarea nutrițională orală nu este panaceu. Totuși concluziile sunt încurajante (4, 5).
Dieta elementală în tratamentul denutriției și a necesarului de suplimente.
Este evidentă necesitatea de a corecta pe cale orală (și la nevoie pe sondă naso-enterală) deficitele globale și selective din denutriție. Ingestia de flacoane de alimentație elementală este recomandată, iar dieta polimerică este considerată a fi mai bine tolerată pentru gustul său. Printre alternative, proba timpului a trecut-o gama produselor Nestlé denumită Resource (6). Acest grup include produse care oferă nutriție suplimentară sau unică atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sunt suplimente nutritive orale sau pentru alimentație enterală compuse în mod special pentru cerințe nutriționale speciale, inclusiv denutriție, diabet, pacienți cu escare și imobilizați. Conțin produse de așa-numită dietă polimerică, special adecvate pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Dar produsele se adresează și pacienților oncologici, cu cașexie, cu sarcopenie, a celor cu necesități sporite de micronutrienți. Având ocazia să le folosesc în străinătate, m-am convins de valoarea produselor din gama Resource și de acceptabilitatea mare din partea pacienților (produsele sunt palatabile și oferite în șase variante de gusturi).

Bibliografie

  1. Sabo CM, Simiras C, Ismaiel A, Dumitrascu DL. Diet and Gut Inflammation: The Effect of Diet on Inflammatory Markers in Inflammatory Bowel Disease – A Scoping Review. J Gastrointestin Liver Dis. 2023;32(3):402-410.
  2. Iacob S, Beckebaum S, Dumitrascu DL, Gheorghe L. Editorial: Sarcopenia, Frailty and Nutrition in Liver Diseases. Front Nutr. 2022;9:929459.
  3. Ismaiel A, Bucsa C, Farcas A, Leucuta DC, Popa SL, Dumitrascu DL. Effects of Branched-Chain Amino Acids on Parameters Evaluating Sarcopenia in Liver Cirrhosis: Systematic Review and Meta-Analysis. Front Nutr. 2022; 9:749969.
  4. Stratton RJ, Elia M. A review of reviews: a new look at the evidence for oral nutritional supplements in clinical practice. Clin Nutr Supplements. 2007;2(1):5–23
  5. Baldwin C, Smith R, Gibbs M, Weekes CE, Emery PW. Quality of the Evidence Supporting the Role of Oral Nutritional Supplements in the Management of Malnutrition: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Adv Nutr. 2021 31;12(2):503-522.
  6. https://www.nestlehealthscience.com.au/brands/resource
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.