Cutia bebelusului

Authors

Publicat la data de 04-10-2023
Categoria: Neonatologie

Intervenție în comunitate prin intermediul profesioniștilor în sănătate

În România, un bebeluș sub un an moare la fiecare 8 ore, astfel, sănătatea nou-născuților rămâne și în anul 2023 unul dintre cele mai relevante repere ale situației economice și sociale a unei familii, fiind în strânsă legătură cu nivelul de trai, condițiile de viață și de muncă. Mii de nou-născuți din România pleacă din maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii. O altă cauză a mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere (Stănescu, Popovici, 2023).

În spatele statisticilor sunt oameni, iar din poveștile viitorilor și proaspeților părinți întâlniți în diferite comunități din România, în special în județele Bacău, Botoșani, Neamț sau Suceava, aflăm faptul că cea mai mare temere a mamei, imediat după naștere, este legată de îngrijirea nou-născutului și satisfacerea nevoilor acestuia pentru a-l crește sănătos. Rata mortalității infantile este de 5.6 ‰ în România, ratele județene variind între 2.5‰ și 11.6‰, și este relevant de reținut faptul că 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, iar o mamă din 10 este minoră (INSSE, 2021).
În regiunea Moldovei, cunoscute fiind cele mai sărace județe ale țării și având în vedere rata mortalității infantile de peste 7‰, mai mare decât media națională, am decis să acționăm susținut în următoarea perioadă, printr-un program ce îmbina educația pentru sănătate furnizată de profesioniști în sănătate, încurajarea efectuării controalelor medicale și respectarea indicațiilor profesioniștilor, stimulând complianta printr-un sprijin material.
În 2021, în județele Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava, s-au născut 21.314 copii, dintre care 1.747 nașteri au fost la adolescente (dintre acestea, 46 de mame aveau vârsta sub 15 ani) – vezi și Fig 1.
Un model de intervenție pentru creșterea calității vieții familiilor și reducerea mortalității și morbidității materno-infantile îl oferă Finlanda. În anul 1938 a fost creată Cutia Bebelușului (Baby Box), pentru familiile cu statut economic redus, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu programul a fost extins național, Cutia Bebelusului fiind acordată tuturor nou-născuților, indiferent de statutul economic al familiei. Asociația SAMAS are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, astfel, am decis în anul 2019 să facem din Cutia Bebelușului (https://cutiabebelusului.ro/ ) un ajutor material și educational acordat familiilor din medii defavorizate, luând în considerare faptul că beneficiile Cutiei sunt recunoscute la nivel internațional. Programe de tipul Cutia Bebelusului se desfășoară în mai multe țări din lume, precum: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii. Asociația SAMAS este asociația care a introdus conceptul Cutiei Bebelușului în România, pentru că această Cutie înseamnă un pat sigur pentru bebeluș care să-i ferească de accidente și să le ofere siguranța de care au nevoie, un ajutor material cu cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.

O măsură precum acordarea Cutiei Bebelușului contribuie la reducerea riscului de moarte infantilă în rândul nou-născuților, însă sunt necesare în România și o serie de alte măsuri pentru diminuarea semnificativă a fenomenului de moarte infantilă. Dintre acestea mentionam: acces la servicii medicale de specialitate pentru gravide și nou-născuți, fie că provin din mediul rural sau urban, măsuri sociale la nivel național adresate familiilor, elemente de educație pentru sănătate, inclusiv nutriție/igienă, precum și serviciile gratuite oferite la nivel comunitar de către profesioniști.
Situația noilor părinți, în special a mamelor adolescente și a părinților tineri, constituie un domeniu relevant în politicile publice europene, pentru ca surprinde intersecționalitatea politicilor din domeniul social, sănătate și educație. UNICEF România (2021), arată faptul că serviciile de îngrijire maternă și a copilului au avut de suferit în perioada pandemiei globale, când, în absența unei strategii sau unui plan operațional scris pentru asigurarea comunicării sau a consultării populației, asistenții medicali comunitari (AMC) au susținut intervențiile de baza, cu “valoarea adăugată”, aceștia asigurand activitățile de informare și educare a populației. Totodată, același studiu, menționează faptul că asistenților medicali comunitari, de cele mai multe ori, nu le este asigurat un sprijin din partea instituțiilor de stat, echipele multidisciplinare, de regulă, nu sunt realizate – alături de asistenți sociali, mediatori sanitari etc.
Ne-am propus ca prin proiectul Cutia Bebelușului să fim printre cei care contribuim la:

  • Creșterea numărului de vizite medicale în perioada perinatală,
  • Îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare, atât privind problema ratei ridicate a mortalității infantile și, desigur, a soluțiilor (controale medicale perinatale, cursuri pentru gravide și proaspeți părinți, sprijin material), prin acțiuni de educație și informare la nivel local oferite de cadrele medicale, precum și prin intermediul societății per ansamblu și a mass-mediei, creșterea nivelului de informare privind măsurile corecte de îngrijire a nou-născuților – furnizate de personal medical specializat, prin acordarea de cursuri individuale/grup destinate proaspetelor mame și sesiuni de consiliere în alăptare/hranirea sugarului (care să conducă la o creștere a ratei de alaptare),
  • Folosirea Cutiei Bebelușului ca pătuț de aproximativ 70% dintre beneficiare, până la vârsta de 3 luni, precum și acordarea de produse de puericultură și consumabile pentru mame, esențiale oricărei familii după nașterea unui copil,
  • Formarea medicală continuă a specialiștilor prin platformele de e-learning SAMAS, inclusiv cursuri gratuite adresate specific asistenților medicali comunitari.

În cadrul programului Cutia Bebelusului ne propunem să acoperim nevoile materiale de bază ale familiilor vulnerabile, precum și cele de informare legate de dezvoltarea sănătoasă a nou-născuților, astfel încât să le putem oferi copiilor născuți în aceste familii un start mai bun în viață, să creștem nivelul de cunoștințe ale părinților și creșterea încrederii acestora în capacitățile proprii de a crește copii sănătoși și reducerea inegalitatilor economico-sociale. Menționăm faptul că acordarea Cutiei Bebelusului, cuprinzând produsele necesare îngrijirii nou-născutului este condiționată de participarea mamei și/sau a familiei la sesiunile de educație (cursuri de puericultura, consiliere în alăptare). Educația este cel mai sigur mod de a provoca schimbarea, pentru că, așa cum și UNICEF (2020) subliniază, 80% din cauzele mortalității infantile pot fi prevenite prin educație și programe de sprijin.
Asociația SAMAS își propune ca în anii următori sa deruleze și să evalueze impactul intervențiilor de tipul Cutia Bebelușului, concentrandu-se pe zonele în care împreună cu personalul medical format poate îmbunătăți calitatea vieții familiilor și scade ratele de mortalitate și morbiditate materno-infantilă prin democratizarea serviciilor de educație și sprijin, în paralel cu acordarea sprijinul material.

Referințe:

  1. Asociația SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari. Harta natalității la adolescente, 2022. Material disponibil online la website: www.sanatoslapieptulmamei.ro/;
  2. Institutul Naţional de Statistică, Statistica Socială/Mișcarea naturală a populației / Natalitate, 2021;
  3. Institutul Naţional de Statistică, Statistica Socială/Mișcarea naturală a populației / Natalitate, 2022;
  4. Stănescu, A, C. Popovici, RAPORT privind sănătatea copilului mic şi sănătatea reproductivă prin prisma indicatorilor demografici, Ediția a doua, 2023;
  5. World Health Organization, UNICEF. Ending preventable newborn deaths and stillbirths by 2030. Moving faster towards high-quality universal health coverage in 2020–2025, 2020;
  6. Asociația SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari. Formare medicală continuă pentru AMC. Informații online și la website: www.fmc.sanatoslapieptulmamei.ro/cursuri/.
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.