Dacrioplastia cu balonaș în obstrucţia congenitală a canalului lacrimo-nazal la copilul mic

Author

Publicat la data de 27-03-2023
Categoria: Oftalmologie

Despre Dr. Gabriela Bîrlea:

  • 20 ani de experienţă în chirurgia strabismului la copil şi adult
  • Chirurgia estetică a strabismului recidivant la adult
  • 10 ani de experienţă în ortokeratologie
  • Managementul miopiei la copil şi adolescent prin terapii variate şi combinate
  • Intervenţii chirurgicale în obstrucţiile congenitale şi dobândite a canalului lacrimo-nazal
  • Dacrioplastie cu balonaş
  • Intubarea cu stent siliconic mono sau bicanalicular
  • Dacriocistorinostomie endoscopică cu echipă mixtă ORL- ist şi oftalmolog

Obstrucţia congenitală a canalului lacrimal la sugar reprezintă o patologie benignă dar adeseori supărătoare atât pentru sugar cât şi pentru părinţii acestuia datorită timpului îndelungat în care copilul are ochiul/ochii înlăcrimaţi, genele lipite şi adesea secreţii oculare patologice.
Epifora ca simptom principal este declanşată de lipsa de drenaj a lacrimilor prin canalul lacrimo-nazal datorită unui blocaj de tip membranos la nivelul valvei Hasner.
În primele săptămâni sau luni după naştere se aşteaptă resorbţia acestei membrane şi reluarea permeabilităţii sistemului de drenaj al lacrimilor. În această perioadă tratamentul este unul suportiv şi constă în măsuri de igienă locală, masaj hidrostatic la nivelul sacului lacrimal şi instilaţii de colire cu antibiotic după caz.
Dezobstrucţia mecanică a canalului lacrimo-nazal se realizează prin sondaj simplu în jurul vârstei de un an sau mai repede după caz, cu o rată de succes de peste 90%. Studiile arată însă, că după vârsta de 15-18 luni rata de succes a sondajului simplu este mult mai scăzută iar epifora reapare fie cu caracter permanent fie intermitent. Cauzele unei recidive pot fi legate de prezenţa unui pasaj îngustat la mai multe niveluri în 1/3 medie şi inferioară a canalului ceea ce împiedică un drenaj constant al lacrimilor.
În cazul unei recidive a obstrucţiei se poate apela la repetarea sondajului, dar în unele situaţii aceşti copii ajung să aibă 2-3 chiar 4 proceduri de sondare fără ca simptomatologia să se remită.
De asemenea, amânarea oricărei rezolvări după vârsta de 2 ani poate duce în timp la complicaţii: stenozări ale canalulului lacrimal, apariţia colecţiilor şi dilatării sacului lacrimal, dacriocistita cronică.

Ce e de făcut în cazul unei recidive după sondaj?  
Indicaţia constă într-un sondaj asociat fie cu dilatarea intraoperatorie a canalului lacrimo-nazal fie cu inserarea temporară a unui stent siliconic. Prin aceste tehnici se menţine deschisă calea de pasaj şi se asigură remisia inflamaţiei mucoasei canalului lacrimal. În acelaşi timp reducem riscul legat de expunerea seriată a  copilului mic la mai multe proceduri realizate în analgosedare.
Dacrioplastia cu balonaş este o procedură minim invazivă care aduce un beneficiu faţă de sondajul simplu prin faptul că dilată 1/3 medie şi inferioară a canalului lacrimo-nazal.
Dacrioplastia cu balonaş este indicată atât în recivida după sondaj cât şi ca primă intenţie la un copil cu vârsta peste 15 luni fără sondaj anterior pentru a creşte rata de succes a permeabilizării sistemului de drenaj al lacrimilor printr-o singură procedură.
Sistemul de dilatare este format dintr-un cateter semiflexibil îmbrăcat într-un manşon ce se termină cu un balon din nylon. Se poate opta pentru un sistem cu diametru de 2 sau 3 mm în funcţie de vârsta copilului şi gradul de îngustare a canalului. Sistemul se ataşează la un dispozitiv cu ajutorul căruia se va umfla balonul realizând o presiune constantă şi egală asupra pereţilor canalului lacrimal.
Tehnica operatorie: după o primă verificare a canalului lacrimal prin sondaj, se va introduce cateterul şi se vor realiza 2 insuflaţii la presiunea de 8 bari cu durata de 60 secunde respectiv 90 secunde. Apoi sistemul este depresurizat, se extrage cateterul şi se verifică permeabilitatea canalului prin lavaj cu ser fiziologic.
Avantajele procedurii constau în durata scurtă, practic prelungeşte un sondaj simplu cu maxim 3-4 minute, caracterul minim invaziv fără traume locale în cazul unei tehnici corecte, rezultate postoperatorii imediate. În cazul obstrucţiei bilaterale, dilatarea se poate face simultan, cele 2 catetere fiind cuplate la acelaşi dispozitiv de insuflaţii.
În concluzie, recidiva obstrucţiei canalului lacrimo-nazal după un prim sondaj impune alegerea unei tehnici de dilatare a canalului ca a doua procedură.
În acelaşi timp se indică rezolvarea acestor cazuri înaintea vârstei de 2 ani.

Căutăm colaborare cu tineri oftalmologi cu dorinţa de aprofundare în domeniul chirurgiei oftalmologice, clinica noastră fiind dotată cu bloc operator modern adaptat atât pentru intervenţii în anestezie locală cât şi în anestezie generală.

Cluj-Napoca, str. Șoimului 24
Tel.: 0364 739 127

www.provisual.ro

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.