Donarea de plasmă salvează vieți!

Author

Publicat la data de 09-10-2023
Categoria: Stiri

2 – 6 octombrie – Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

Această zi de vineri, 6 octombrie, încheie săptămâna dedicată conștientizării importanței donării de plasmă. Ca pacienți și reprezentanți ai unei asociații de pacienți, dorim să încurajăm cât mai multe persoane să susțină inițiative și să doneze de plasmă, mulțumindu-le celor care în acest fel schimbă sau salvează vieți! Vă mulțumim din nou!

Plasma poate fi colectată în două feluri:

  1. prin donare directă – câte 800ml de plasmă;
  2. prin recuperarea plasmei din sângele donat – câte aprox. 280ml de plasmă.

Majoritatea noastră, a pacienții cu boli neurologice periferice, nu avem alternativă la tratamentul cu substanțele extrase din plasma colectată de la donatori, cum ar fi imunoglobulina.

Pacienții pe care îi reprezentăm au nevoie de substanțele extrase din plasmă pentru a preveni instalarea unor dizabilități severe ireversibile sau chiar pentru a rămâne în viață.

Pentru că în lume nu se colectează suficientă plasmă, adeseori pacienții din Europa se confruntă cu întârzieri în accesul la tratament, cum ar fi cel cu imunoglobulină. Însă dacă în țări ca Franța, Italia sau Spania, deficitul este de 5-10%, în România crizele sunt frecvente și acute, iar pacienții ajung adesea în situații disperate. Un studiu derulat de asociația noastră a arătat că în 2021, doar 2,22% dintre pacienții români au beneficiat de măcar jumătate din doza minimă stabilită de Ministerul Sănătății, în scădere față de 2020 (8,45%) și respectiv 2019 (10,38%). Între timp, pacienții ne semnalează că situația nu s-a îmbunătățit semnificativ…

Dorim să lansăm pe această cale un apel pentru implicarea tuturor, a publicului, a donatorilor, a pacienților, al familiilor lor, personalului medical și al reprezentanților autorităților pentru a înțelege importanța donării de plasmă, a demarării colectării de plasmă pentru fracționare, procesul tehnologic complex de obținere a tratamentului vital mai multor mii de pacienți români.

”Asigurarea accesului la tratament asigură reducerea mortalității pacienților acuți cu peste 30% și a invalidității ireversibile cu peste 20%. Sunt cifre care vorbesc despre sute de oameni care mor și alte sute care devin invalizi în mijlocul nostru, deși pentru ei există un leac. Vă invităm pe toți să deschidem ochii și să aducem pe agenda publică a autorităților situația lor. Îi invităm pe cei generoși să întindă mâna și să doneze plasma atât de necesară salvării de vieți. Și, nu în ultimul rând, invităm Ministerul Sănătății să scoată de sub tăcere problema gravă a reformei sistemului de colectare a plasmei în România și nevoia unei Strategii naționale a sângelui și plasmei”, a declarat Marian Ciopec, președinte Asociația Română a Bolnavilor cu Neuropatii Periferice.

Asociația Română Pentru Boli Neurologice Periferice sprijină realizarea unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat asociat cu o îngrijire corespunzătoare a persoanelor cu boli neurologice periferice. Pentru mai multe informații, vizitați https://arbnp-cidp.ro/ tel. 0745.266.133.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.